Ødelegger framtida med sex, fyll og skandaler

«Paradise Hotel»-gjengen.

RISIKO: Deltakerne i Paradise Hotel risikerer å ikke bli vurdert for jobber i framtida, mener hodejeger. Her fra innspillingen av årets sesong.
RISIKO: Deltakerne i Paradise Hotel risikerer å ikke bli vurdert for jobber i framtida, mener hodejeger. Her fra innspillingen av årets sesong.Vis mer

||| - Jeg synes troverdigheten til deltakerne blir lav når de framstiller seg som de gjør. Programmet viser mye dårlig moral, lettvinte og overflatiske holdninger, sier Trude Skogeng Bjørdal, hodejeger og seniorkonulent i Assessio Norge, et firma som rekrutterer til ledige stillinger.

— Jeg ville ikke søkt profesjonelle råd hos noen av deltakerne, sier Bjørdal til Dagbladet.

«Paradise Hotel» er inne i sin andre sesong på TV3. Realityserien utspiller seg på et hotell i Mexico og deltakerne er lettkledde gutter og jenter i begynnelsen av 20-åra. Store mengder alkohol flyter fritt blant deltakerne, og nå har TV-seerne også fått en forsmak på det forhåndsreklamen har lovet skal komme utover i serien: sex foran kamera.

Men hva skjer når serien er over, og deltakerne skal vende tilbake til sine normale liv?

— Det er som å fjerne alt det positive på CV-en og plusse på all dritten, sier Svein Tore Bergstuen, rådgiver hos Geelmuyden Kiese.

— Å være med på reality-tv kan svekke troverdigheten din. Det man har gjort på tv vil alltid være en del av et helhetsinntrykk og et beslutningsgrunnlag når man skal søke på jobb. Selv om folk flest glemmer, blir ikke informasjon borte fra nettet. Elever, sjefer, kunder, samarbeidspartnere kan alltid finne tilbake til det du har gjort, sier Bergstuen.

Hodejeger Trude Skogeng Bjørdal vil på det sterkeste advare mot å delta i «Paradise Hotel».

— Hva kan deltakelsen føre til i framtidige jobbsøkerprosesser?

— De vil ikke bli vurdert til stillingene på grunn av mangel på seriøsitet.

Lever livet nåEmil Sebastian Ramsrud Løvstad (22) er en av guttene som har utmerket seg i årets sesong. Etter en fuktig fest valgte han å urinere i senga før han la seg til å sove. Emil var tidlig ute med å fortelle at han hadde hatt mye sex på hotellet.

— Den ene har jeg sex med ganske ofte, og det er med en person jeg er glad i. Den andre var et one night stand i fylla, sier Emil.

POPULÆRT: Rundt 200 000 nordmenn følger spillet på hotellet. Foto: TV 3
POPULÆRT: Rundt 200 000 nordmenn følger spillet på hotellet. Foto: TV 3 Vis mer

— Hvis du får barn en gang, hvordan tror du de vil reagere på at pappa hadde sex på TV?

— Det får de bare godta. Kanskje får de noe å vise kompisene sine på YouTube, sier Emil.

22-åringen fra Bærum jobber nå som bartender, og bruker ikke energi på å tenke på at «Paradise Hotel» kan koste ham jobber.

— Det kan hende jeg mister noen jobbmuligheter, men jeg har egentlig ikke tenkt å jobbe i sånne yrker hvor de har fordommer mot realityprogrammer, sier Emil.

— Jeg gidder ikke tenke så langt fram i tid. Jeg har tenkt å leve livetnå, og bryr meg ikke om jeg må leve som uteligger om ti år, sier han.

Tenker ikkeHeller ikke Karoline Berget (20) tenker mye på hvordan hun framstår på skjermen. I likhet med Emil ser hun for seg en jobb der deltakelsen i «Paradise Hotel» ikke vil få betydning.

— Det kan være en kul klesbutikk eller noe med TV. Jeg skal jo ikke bli prest, sier Berget.

Margrethe Storlid var deltaker i 2009, og kom i søkelyset da TV3 tok affære fordi de syntes mobbingen av henne gikk for langt. Som lærervikar møtte hun problemer.

— Jeg jobbet som vikar på en del forskjellige skoler, og det var én skole som sa at de ikke ville ha en realitydeltaker som lærervikar. Ellers hørte jeg ikke noe, og nå har jeg fast jobb, sier Margrethe.

Tilbød pengerDagbladet har vært i kontakt med foreldre til flere av deltakerne. De gir uttrykk for sterk misnøye mot barnas deltakelse i «Paradise Hotel», men de vil ikke uttale seg av hensyn til barna sine.

Noe er likevel kommet ut. Frøken Norge-sjef Geir Hamnes har uttalt at han mislikte sterkt at sønnen Daniel (22) deltok i årets «Paradise Hotel».

REVET MED: - Når du er i gang er det er lett å bli revet med, sier deltakeren Tine Helene Valle om det å ha sex på TV. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
REVET MED: - Når du er i gang er det er lett å bli revet med, sier deltakeren Tine Helene Valle om det å ha sex på TV. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

— Jeg er veldig glad for at Daniel kom hjem tidlig, og at han kunne fortelle at han ikke hadde gjort noe som jeg ikke kunne være stolt av, sier missegeneralen til Dagbladet.

I forrige uke ble Daniel Patrik Hamnes den andre deltakeren som røk ut av realityserien.

Deltakerne har også selv fortalt om reaksjonen til foreldrene. Pernille Vedeler (20) ble tilbudt 50 000 kroner av sine foreldre for å droppe deltakelsen.

Elizabeth Hartmann, omdømmeekspert og daglig leder i reklamebyrået Siste Skrik, mener at foreldregenerasjonen tar tyngre på dum tv-oppførsel enn de yngre:

— Her er det en generasjonskløft: Jeg tror en sjef 50+ vil ha problemer med å ansette noen som har vært med i reality-tv, mens jevnaldrende trekker litt mer på skuldrene. De har vokst opp i en annen tid hvor grensene for hva som er "normalt" er flyttet, forklarer hun.

- Angrer vel på noen tingForeløpig har det vært lite anger å spore hos i «Paradise Hotel».

Men da Victoria Norrman (20) i forrige uke ble intervjuet av Dagbladet i forbindelse med hets på bloggen sin, kom det noen innrømmelser:

— Jeg angrer vel på noen ting. Men jeg må stå for det jeg har gjort, for man blir jo blottlagt for hele Norge. Men hvis jeg kunne skrudd tida tilbake, ville jeg nok gjort ting annerledes, sa Victoria.

Tine Helene Valle (23), en av de mest profilerte av årets deltakere, angrer ingenting. Hun havnet tidlig til sengs med Niklas Vindel, men bedyrer at de bare kysset. Hun er likevel ikke avvisende til sex på TV:

— Før jeg ble med i serien tenkte jeg at sex ville jeg ikke ha. Men når du er i gang blir det en annen stemning, og det er lett å bli revet med. Jeg sier vel som flere andre i serien: Har du lyst, har du lov.

IKKE BEKYMRET: - Jeg skal jo ikke bli prest eller noe, sier deltakeren Karoline Berget om jobbmulighetene etter "Paradise". Her med Daniel Hamnes. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
IKKE BEKYMRET: - Jeg skal jo ikke bli prest eller noe, sier deltakeren Karoline Berget om jobbmulighetene etter "Paradise". Her med Daniel Hamnes. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer