- IKKE KORREKT: Da Jakob Oftebro og Kristofer Hivju besøkte «Skavlan» i går kveld, fikk førstnevnte i oppgave å forklare historien bak «Birkebeinerne». Den forklaringa viser seg imidlertid å ikke være helt riktig. Foto: NRK
- IKKE KORREKT: Da Jakob Oftebro og Kristofer Hivju besøkte «Skavlan» i går kveld, fikk førstnevnte i oppgave å forklare historien bak «Birkebeinerne». Den forklaringa viser seg imidlertid å ikke være helt riktig. Foto: NRKVis mer

Oftebros «Skavlan»-blemme: - På ville veier

Skuespilleren blingset om «Birkebeinerne».

(Dagbladet): Fredag kveld var skuespillerne Jakob Oftebro og Kristofer Hivju gjest hos «Skavlan» for blant annet å snakke om filmen «Birkebeinerne», som de begge er aktuell med.

Da talkshow-vert Fredrik Skavlan ber duoen forklare hva Birkebeinerne er overfor seerne og publikum, kommer Oftebro med denne uttalelsen:

- Norge er i borgerkrig. Vi skal velge mellom katolsk eller protestantisk kirke. Danskene styrer over katolikkene og hele Østlandet.

Forklaringen har senere fått oppmerksomhet i sosiale medier, og flere mener at Oftebros uttalelse ikke akkurat er helt korrekt. 

- 300 år for tidlig ute Den norske historikeren Carl Emil Vogt forklarer overfor Dagbladet at han har registrert klippet i sosiale medier, og at den ikke er riktig - historisk sett. 

- Nei, dette er veldig galt. Her er Oftebro dessverre på ville veier.  

- Hva er konkret feil med uttalelsen til Oftebro?

- Borgerkrigstiden i Norge varte fra cirka 1130-1240. Protestantisme fantes ikke da. Den kom på 1500-tallet. Reformasjonen kom til Norge 1535-36. Borgerkrigen handlet om makt og ikke religion. Oftebro er altså omtrent 300 år for tidlig ute med å snakke om protestantisme, sier han. 

- Talefeil Finn Gjerdrum, produsent for «Birkebeinerne» forklarer overfor Dagbladet at Oftebros uttalelse ikke stemmer i henhold til hverken handlingen i filmen, eller historisk sett. 

- Historisk sett er dette selvfølgelig ikke riktig, men alle kan gjøre en liten talefeil. Carl Emil Vogt har rett, og vi er glad for at han er en oppmerksom seer, sier han.

Jakob Oftebro forklarer på sin side at det hele gikk litt fort i svingene. 

Ville gått av - Jeg er fullt klar over at protestantismen ikke var oppfunnet på dette tidspunktet, og etter at jeg hadde forklart meg, skjønte jeg relativt raskt at jeg hadde sagt feil.

- Når forklaringa allerede var gitt, følte jeg det var for sent å gå tilbake. Jeg hadde kanskje et lite håp om at ingen ville få det med seg, eller at dette ville bli klippet bort i etterkant, men slik gikk det altså ikke. Sånn er det å være på tv. Jeg er fullt klar over min egen feil, og hadde jeg vært historiker, ville jeg nok gått av på dagen, forklarer Oftebro lattermildt.

Oftebro spiller Skjervald Skrukka, mens Hivju spiller Torstein Skjevla - de to som fraktet Håkon Håkonsson på ski til Nidaros. Filmen har et totalbudsjett på rundt 45 millioner, og fikk i 2013 14 millioner i støtte av Norsk Filminstitutt.