OFW kutter ut pelsen

Oslo Fashion Week blir verdens første pelsfrie moteuke.

PELSSTOPP: Oslo Fashion Week vil ikke lenger ta imot designere som har pels i sine kolleksjoner. Her er én av de tre initiativtagere til organisasjonen Mote mot Pels, designer Fam Irvoll, under moteuka tidligere i år. Foto: Stella Pictures
PELSSTOPP: Oslo Fashion Week vil ikke lenger ta imot designere som har pels i sine kolleksjoner. Her er én av de tre initiativtagere til organisasjonen Mote mot Pels, designer Fam Irvoll, under moteuka tidligere i år. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Norges pelsdyrnæring er for tida et svært hett samtaleemne.

Flere kjente fjes har i det siste gått ut og vist sin motstand mot pelsbruk, og nylig gikk 4000 mennesker i fakkeltog for å demonstrere mot det samme.

- Pelsfri visjon Nå har også Oslo Fashion Week kastet seg på motstanden, og blir med det verdens første helt pelsfrie moteuke.

Fra og med neste moteuke vil ikke designere som fører pels i sine kolleksjoner, lenger være velkomne til å delta.

Oslo Fashion Weeks sjefsgeneral, Pål Vassbotten, sier dette er noe de har vurdert i lang tid.

- Vi har egentlig hatt en pelsfri visjon helt fra begynnelsen av. Nå gjør vi endelig noe med det, sier han til Dagbladet.

- Historisk Veterinær Siri Martinsen i dyrevernsforeninga NOAH, er overlykkelig over OFWs standpunkt.

- Det er en historisk og utrolig seier. Vi synes det er fantastisk at Norge kan gå foran med en dyrevennlig avgjørelse som dette, for det skjer ikke altfor ofte, sier hun.

Samlet mote-Norge Nyheten om en pelsfri moteuke kommer i forbindelse med initiativet Mote mot Pels, startet av de norske designerne Fam Irvoll og Kjell Nordström, samt motejournalist Hilde Marstrander og NOAH.

Allerede nå har over 200 moteaktører meldt seg inn i det designere kaller en «faggruppe mot pels».

Blant dem er det norske motemagasinet Elle, Charlotte Thorstvedt, Viktoria Winge, Marcel Lelienhof og Cosmopolitan-redaktør Ingeborg Heldal.

Vil ha bedre vilkår Vassbotten roser pelsinitiativet, og håper flere aktører i motebransjen vil følge etter.

TAR STANDPUNKT: Direktør for Oslo Fashion Week, Pål Vassbotten, håper deres standpunkt mot pels vil åpne opp øynene til folk. Foto: Stella Pictures
TAR STANDPUNKT: Direktør for Oslo Fashion Week, Pål Vassbotten, håper deres standpunkt mot pels vil åpne opp øynene til folk. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Vi trenger bedre vilkår i pelsdyrnæringen. Vi må ikke lenger ta ting for gitt, for ethvert produkt har en bakgrunn. Vi må få fram hvor ille forholdene i denne næringen faktisk er, sier han.

Ifølge designer Fam Irvoll vil de ikke gi seg før Norges pelsoppdrettsfarmer stenges.

- I England har de forbudt oppdrettsfarmer, men har likevel pels i sine moteuker. Sånn sett kan du si at vi går andre veien, sier hun, og fortsetter:

- Målet er at farmene stenges, at butikkene slutter med pelssalg og at kjendisene ikke lenger ser på det som et statussymbol å bruke pels, sier Irvoll.

- Godt eksempel Tidligere «Baron von Bulldog»-designer, Kjell Nordström, var selv med i fakkeltoget mot pels tidligere i høst. Han håper at en pelsfri moteuke vil skape ringvirkninger også utenfor Norges landegrenser.

- Flere bruker Norge som et eksempel på en typisk pelsnasjon. Med Oso Fashion Weeks standpunkt tror og håper jeg at vi kan drepe akkurat den myten, sier han til Dagbladet.

- Får nok motbør Vassbotten i OFW tror likevel ikke at alle kommer til å ta like godt i mot deres nye pelsstandpunkt.

- Noen vil nok se negativt på det. Pels er jo et varmt plagg, sant, og dette er Norge. Jeg tror nok det vil få litt motbør, avslutter han.

Hva mener du om pelsbruk? Si din mening i kommentarfeltet under.

GIKK I TOG MOT PELS: Ideen til organisasjonen Mote mot Pels, kom ifølge designer Fam Irvoll (t.h.) under fakkeltoget mot pels i Oslo 13. november. Her er Irvoll med venninnen Samsaya. Foto: Nina Hansen
GIKK I TOG MOT PELS: Ideen til organisasjonen Mote mot Pels, kom ifølge designer Fam Irvoll (t.h.) under fakkeltoget mot pels i Oslo 13. november. Her er Irvoll med venninnen Samsaya. Foto: Nina Hansen Vis mer
PELSENGASJERT: Designer og stylist Kjell Nordström vil ha slutt på pelsbruken i den norske motebransjen. Sammen med Fam Irvoll og motejournalist Hilde Marstrander har han nå startet initiativet Mote mot Pels. Foto: Stella Pictures
PELSENGASJERT: Designer og stylist Kjell Nordström vil ha slutt på pelsbruken i den norske motebransjen. Sammen med Fam Irvoll og motejournalist Hilde Marstrander har han nå startet initiativet Mote mot Pels. Foto: Stella Pictures Vis mer