TJENTE DÅRLIG: Maria Johansson, som spilte den lille jenta Tjorven, mener de tjente for lite penger på TV-serien. Foto: NRK
TJENTE DÅRLIG: Maria Johansson, som spilte den lille jenta Tjorven, mener de tjente for lite penger på TV-serien. Foto: NRKVis mer

- Økonomisk sett ble vi lurt

Slik gikk det med «Vi på Saltkråkan»-gjengen.

(Dagbladet): Astrid Lindgrens bøker får nok mange til å tenke tilbake på barndommen.

Den svenske forfatteren står bak klassikere som «Pippi Langstrømpe», «Karlsson på taket» og «Emil i Lønneberget», for ikke å snakke om TV-serien og filmene «Vi på Saltkråkan».

«Vi på Saltkråkan» er den eneste av Lindgrens fortellinger som ble skrevet direkte for TV, men det tok ikke lang tid før den populære serien kom ut i bokform.

Men hvordan har det egentlig gått med skuespillerne - 50 år etter suksessen?

- Vi ble litt lurt I serien ble vi kjent med hovedpersonen Tjorven, spilt av Maria Johansson (57), som sammen med resten av Saltkråkan-gjengen utforsket Stockholms skjærgård.

I et tidligere intervju med Expressen forteller Johansson at hun har positive minner fra somrene med Lindgren og regissør Olle Hellbom, men at de tjente alt for dårlige penger.

- Om jeg hadde fått penger for hver gang «Saltkråkan» blir vist i reprise, hadde jeg vært rik nå, sier hun og fortsetter:

- Det var ingen avtale som gjorde at vi som barn fikk penger for reprisene den gang. Jeg håper det er bedre beskyttelse og rettferdige forhold for barneskuespillere i dag.

Louise Edlind-Friberg, som spilte Malin, forteller at de åpenbart ble lurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

POPULÆR: Astrid Lindgrens TV-serie «Vi på Saltkråkan» ble en suksess både i Sverige og Norge for over 50 år siden. Foto: NRK
POPULÆR: Astrid Lindgrens TV-serie «Vi på Saltkråkan» ble en suksess både i Sverige og Norge for over 50 år siden. Foto: NRK Vis mer

- Økonomisk sett ble vi litt lurt. Men det var også en stor opplevelse å få være med. Hvor mange skuespillere vil bli husket som vi har blitt?

Maria Johansson - Tjorven: De siste årene har Maria Johansson, kjent som Tjorven i TV-serien, jobbet som regissør og skuespiller. I 2012 tok hun doktorgrad ved Universitetet i Nordland.

Hun har også jobbet med humor for TV-kanalen TV1000, og i 2006 ble hun radiovert på Sveriges Radio.

Louise Edlind-Friberg - Malin: Karakteren Malin ble raskt en storfavoritt blant gutta. I et tidligere intervju avslørte hun at hun etter «Vi på Saltkråkan»-suksessen hadde en hemmelig romanse med den populære Hollywood-skuespilleren Steve McQueen.

De skal ha møttes når de spilte sammen i filmen «Le Mans» på den franske rivieraen i 1970.

Men hjemme i Sverige hadde hun mann og barn som ventet på henne. I intervjuet forteller hun at de på det tidspunket var separert - og fant sammen igjen da hun kom tilbake til Sverige.

Stephen Lindholm - Pelle: Lindholm har ifølge nettsiden Hd jobbet som journalist de siste 20 årene. Likevel kan han ofte bli gjenkjent som Pelle fra den populære TV-serien.

Lillemor Österlund - Teddy: Etter å ha spilt rollen som Teddy i «Vi i Saltkråkan» ble Lillemor veterinær. I likhet med flere av barnestjernene ble det ikke en videre skuespillerkarriere på henne.

Torsten Lilliecrona - Melker: Torsten Lilliecrona, ble for alle kjent som Saltkråkans onkel Melker. Etter TV-serien og filmene om «Saltkråkan» spilte han inspektør Andersson i den svensk-norske krimserien «Rød snø» som hadde premiere i Norge på NRK i 1985.

Han døde i 1999, 78 år gammel.

Kristina Jämtmark - Stina: Ifølge nettsiden Hd skal hun ha fulgt familietradisjonen og ble først frisør, for så resepsjonist.


FISKE: Her tok Nisse Grankvist, far til Teddy, Freddy og Tjorven, ut på isen for å fiske. Foto: NRK
FISKE: Her tok Nisse Grankvist, far til Teddy, Freddy og Tjorven, ut på isen for å fiske. Foto: NRK Vis mer
TV-SUKSESS: Slik ser Malin hun ut i dag. Foto: Stella Pictures
TV-SUKSESS: Slik ser Malin hun ut i dag. Foto: Stella Pictures Vis mer