Gunhild Stordalen:

Om avhengigheten: - Klarte ikke snu tankekverna

Åpner seg om sin tidligere avhengighet av sovepiller.

DELER ÆRLIG: Gunhild Stordalen deler ærlig om sitt tidligere forhold til sovepiller. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DELER ÆRLIG: Gunhild Stordalen deler ærlig om sitt tidligere forhold til sovepiller. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne måneden utgir lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (43) boka «Min Medisin».

Den omhandler de fem pilarene hun forteller holder henne oppe i hverdagen: Søvn, mat, trening, meditasjon og nærhet. Dagbladet har anmeldt boka.

I kapittelet om søvn deler hun egne erfaringer, og forteller at hun på et tidspunkt var avhengig av sovepiller. Stordalen forklarer at hun tidligere verken ville eller klarte å sove.

«Som mange andre med høye ambisjoner var jeg stresset, og det var ikke bare å slå av hodet når kvelden kom. Derfor begynte jeg å poppe sovepiller for å slå ut hjernen i noen timer», forklarer hun i bokas første kapittel.

«Jeg hadde jo seriøse søvnproblemer og hentet jevnlig ut sovemedisiner fra apoteket, og disse poppet jeg oppå en halvflaske vin før jeg la meg».

GLASGOW: Gunhild Stordalen var ikke spesielt begeistret over serveringen på årets klimakonferanse COP26 i oktober. Hun forventer et bedre tilbud ved neste års konferanse i EGYPT. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Enkel tilgang på resepter

Overfor Dagbladet utdyper Stordalen følgende om avhengigheten:

- I perioder med mye stress og press på mange fronter, brukte jeg sovepiller regelmessig for å knocke ut hjernen og få sove noen timer. På denne tida var jeg konstant i «fight or flight»-modus, kjørte på koffein og adrenalin og klarte ikke skru av tankekverna når kvelden kom, selv om jeg var helt utslitt.

Videre forteller Stordalen at hun ofte hadde drukket vin til middag, men at hun ikke var klar over at alkohol også reduserer søvnkvaliteten.

Som medisinstudent, og etter hvert lege, hadde hun også en relativt enkel tilgang på resepter gjennom kollegaer, noe som gjorde at piller ble en lettvint løsning på søvnproblemene for 43-åringen.

- Det jeg ikke visste, og som jeg iallfall ikke husker at vi lærte et knepp om på medisinstudiet, var at sovepille-indusert søvn ikke har de samme restorative egenskapene som naturlig søvn har, og stort sett ikke gir bedre søvnkvalitet enn placebo, forklarer hun, og fortsetter:

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

- Den verdensledende søvnforskeren Matthew Walker går enda lenger, og hevder at jevnlig bruk av sovemedisiner også øker risikoen for alvorlig sykdom og tidlig død. Etter å ha lest boka hans «Why We Sleep» i 2018, leverte jeg alt jeg hadde av sovepiller tilbake til apoteket og så meg aldri tilbake.

Etter hvert fant 43-åringen ut at det fantes andre løsninger, og på det tidspunktet fant hun mye hjelp i det hun beskriver som en naturlig erstatning, nemlig meditasjon.

- Trenger et større fokus

- Hvorfor velger du å dele om avhengigheten av sovepiller?

- Fordi dette gjelder veldig mange, og vi trenger et paradigmeskifte. Ferske tall fra Legemiddelverket viser at 465 708 nordmenn - nesten en av ti - bruker en eller annen form for sovemedisin. Hos eldre er dette tallet betydelig høyere. Jeg husker knapt å ha sett en pasient på over 70 uten imovane, som er en sovetablett, på medisinlisten.

Hun fortsetter:

- Istedenfor å ta tak i rotårsaken om hvorfor pasienten ikke sover, behandler vi symptomene som er søvnmangel. Vi overbehandler og sykeliggjør, samt påfører pasienter unødvendige, plagsomme og farlige bivirkninger. Jeg sier ikke at all sovemedisinbruk er kritikkverdig. Men jeg sier at vi må ta tak i overforbruker.

Videre påpeker Stordalen at vi trenger et paradigmeskifte og et mye større fokus på kunnskap om søvn, søvnhygiene og naturlige metoder, som for eksempel meditasjon og avspenningsmetoder.

ENGASJEMENT: Gunhild Stordalen bretter opp ermene under debatt med Trine Skei Grande i Dagbladets valgbod. Vis mer

I dag er nettopp søvn noe av det viktigste for legens helse, og blant annet drikker hun mindre og sjeldnere alkohol for å få god søvnkvalitet.

- Hva håper du leserne kan få ut av disse erfaringene du deler om sovepiller?

Jeg håper mange blir inspirert til å prøve naturlige metoder som meditasjon og god søvnhygiene. Og at vi får i gang en større samfunnsdebatt om viktigheten av søvn, og hvordan vi kan skape et helsevesen og samfunn som fokuserer mye mer på å holde folk friske i utgangspunktet.

- Tatt veldig store grep

I podkasten «Power Ladies» er 43-åringen ærlig om at hun tidligere har nedprioritert søvn.

Der innrømmer hun at hun har hatt «mange» konferansesamtaler og workshops i «tung morfinrus» mens hun var under behandling. Hun er også ærlig om å ha prioritert jobb framfor søvn.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

- Jeg har tenkt at jeg har vært dritkul og kjempesterk fordi jeg har sovet fem timer og jobbet tre timer mer. Jeg har ledd meg skakk av folk som driver med yoga og meditasjon. Men det er forskningsbasert, og vi vet nå hvor viktig stressmestring er i det samfunnet vi har skapt, forklarer hun til programleder Yrja Oftedahl.

Det var da hun begynte å skjønne at søvn ikke var latskap, men viktig.

- Livet handler ikke bare om å velge inn, men også velge bort. Jeg prioriterer åtte timers søvn, jeg prioriterer å meditere og jeg prioriterer fysisk aktivitet. Jeg har tatt veldig store grep og det føles veldig riktig. Jeg føler meg friskere enn jeg har gjort på så lenge jeg kan huske.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer