Ari Behn-dokumentaren «Ari og halve kongeriket»

Om den smertefulle sykdommen: - Som en kniv i øret

Se første klipp fra den omstridte dokumentarserien.

FØRSTE BILDER: I et klipp fra den kommende dokumentaren «Ari og halve kongeriket» snakker kunstneren ut om sykdommen. Video: TV3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den siste tida har bråket rundt Ari Behn (45) og den kommende TV3-dokumentarserien «Ari og halve kongeriket» preget riksmediene.

I forrige uke ble det kjent at Behn er i konflikt med TV3 og produksjonsselskapet bak serien, om hva som skal sendes i dokumentaren og ikke.

I en kommentar i VG ga Ebba Heilmann, kunstnernes kjæreste, uttrykk for at hun mener Behn blir utnyttet, og at han slettes ikke burde ha blitt filmet i denne sårbare perioden i livet sitt. ​Behns foreldre har også bedt om å få fjerne klipp de medvirker i.

RASER: Ebba Heilmann, Aris kjæreste, mener dokumentaren utnytter kunstneren i en sår periode av livet hans. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør
RASER: Ebba Heilmann, Aris kjæreste, mener dokumentaren utnytter kunstneren i en sår periode av livet hans. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør Vis mer

Dokumentaren sendes torsdag, tross konflikten. Nå kan Dagbladet vise fram et klipp fra serien, der 45-åringen snakker om sykdommen som har preget ham de siste årene.

Smertefull sykdom

Kunstneren sliter nemlig med den sjeldne tilstanden Kolesteatom. Det vil si at han har en cyste i mellomøret, som kan gi alvorlige komplikasjoner som svimmelhet og tap av hørsel, ifølge Store norske leksikon.

Høsten 2016 kunne Se og Hør avsløre at kunstneren hadde blitt hasteoperert som følge av plagene, som ble utløst etter å ha dykket på ferie i Key West i Florida.

HASTET TIL SYKEHUS: Se og Hør kunne avsløre at Ari Behn måtte operere seg som følge av sykdommen i øret. Foto: Faksimile
HASTET TIL SYKEHUS: Se og Hør kunne avsløre at Ari Behn måtte operere seg som følge av sykdommen i øret. Foto: Faksimile Vis mer

I klippet fra første episode av dokumentarserien er ikke Behn blyg når han beskriver smertene.

- Det er et betent, lite vev, som lager hull i øregangen. Merkelig, sier han og fortsetter:

  • Se klippet øverst i artikkelen!

- For en måned siden ville jeg fått totalt panikkanfall akkurat nå. Det er som en kniv inne i øret, ikke sant. Det er helt vanvittig, for det er som å ha en bikube i hodet, forklarer han åpent i klippet.

ÅPNER OPP: Ari sammenligner smertene han opplever med å få en kniv i øret. Foto: TV3
ÅPNER OPP: Ari sammenligner smertene han opplever med å få en kniv i øret. Foto: TV3 Vis mer

Sekvensen er filmet hjemme hos kunstneren i Lommedalen, mens han holder på å male. Det ble filmet like før han skulle være konferansier for Se og Hørs kjendisgalla. Han fortalte at han gruet seg på grunn av sykdommen.

Han forteller videre at store kunstnere som Beethoven og Van Gogh angivelig også skal ha hatt den smertefulle sykdommen. Sistnevnte kuttet for øvrig av sitt eget øre i 1888, men det skal ikke ha hatt noe med sykdommen å gjøre.

Behns gode venn, kjendisfotograf Per Heimly, har likevel en god beskrivelse av sykdommen.

MALER SEG GJENNOM: For Aris del har kunsten fungert terapeutisk, om det så angår fysisk eller psykisk smerte. Foto: TV3
MALER SEG GJENNOM: For Aris del har kunsten fungert terapeutisk, om det så angår fysisk eller psykisk smerte. Foto: TV3 Vis mer

- Han sier: «Så fint, det der er jo genisyken», forteller han i klippet og ler.

Kunstneren og forfatteren har tidligere beskrevet operasjonen han fikk for lidelsen som vellykket, mye på grunn av tidlig behandling.

- Hadde de operert meg en måned seinere, kunne det bli fatalt, har han sagt i et intervju med Dagbladet Magasinet.

Dagbladet har vært i kontakt med Ari Behn og Ebba Heilmann, som ikke ønsker å kommentere klippet eller den øvrige saken ytterligere.

Omstridt

Dette er bare en av mange, nære sekvenser som dokumentarserien byr på. Vi får blant annet følge kunstneren gjennom opp- og nedturer. Han snakker blant annet åpent om bruddet med prinsesse Märtha Louise (46), barna, foreldrene og sitt liv i offentligheten.

TIDA ETTER: Da det ble offentliggjort at Ari Behn og prinsesse Märtha Louise skulle skille seg, var det mange som reagerte med sjokk. Dokumentarserien følger Ari etter bruddet. Foto: NTB scanpix
TIDA ETTER: Da det ble offentliggjort at Ari Behn og prinsesse Märtha Louise skulle skille seg, var det mange som reagerte med sjokk. Dokumentarserien følger Ari etter bruddet. Foto: NTB scanpix Vis mer

45-åringen har derimot lyst til å stoppe dokumentaren. Det var Dagens Næringsliv som kunne opplyse om at Behn hadde hyret inn advokat John Christian Elden i saken i starten av mars.

Ifølge hans manager Geir Håkonsund gikk kunstneren inn i avtalen med MTG fordi han hadde inntrykk av at han skulle få «final cut», altså en bestemmelsesrett over hva som til sjuende og sist skulle ende opp i sluttresultatet.

Elden hevdet at det er inngått en muntlig avtale om såkalt «final cut» med TV3 og produsenten av dokumentaren, Bifrost Media.

TERAPI: For Ari Behn (45) har kunsten vært terapi etter bruddet med prinsesse Märtha Louise. Nå skal han lage radio på P4. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi er overrasket over at de ikke vil følge avtalen som er inngått, og noterer at Aris foreldre har trukket seg fra deltakelse. Vi vurderer fortløpende om han skal gjøre det samme, sa Elden til avisa.

TV3-eier MTG sier på sin side til avisa at Ari Behn har godkjent de episodene som er ferdige, og at det ikke er inngått noen avtale om «final cut».

Første episode av serien sendes på torsdag, tross bråket. Dagbladets anmelder trillet terningkast to, og omtalte det ferdige produktet som «trist som faen» - et spill på Behns egen romantittel. ​

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer