Diana av Wales:

Om Diana-møte: - Mareritt

Skuespilleren minnes den vonde premieren.

POPULÆRT: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer
Publisert

Netflix-serien «The Crown» har fengslet en hel verden siden premieren for fire år siden. Nylig utkom sesong fire, som er blitt både kritikerrost og kritisert.

Dette er første gang vi får følge prinsesse Diana i serien, og enkelte eksperter går hardt ut mot det de mener er portretteringer av fabrikkerte hendelser og situasjoner.

Det er i hvert fall ingen tvil om at verden atter en gang er preget av «Diana-feber». Derfor snakkes det om den avdøde prinsessen av Wales i flere aviser og tv-program om dagen. En av dem som nå deler sin opplevelse av Diana, er den kjente skuespilleren Michael J. Fox (59).

BLE SUPERSTJERNE: Den første «Tilbake til fremtiden»-filmen fra 1985 ble en umiddelbar suksess. Med Michael J. Fox i hovedrollen som Marty McFly, ble filmen vist på kinoer verden over. Diana av Wales var til stede da filmen hadde premiere i London. Foto: Universal Pictures Home Entertainment via AP, NTB
BLE SUPERSTJERNE: Den første «Tilbake til fremtiden»-filmen fra 1985 ble en umiddelbar suksess. Med Michael J. Fox i hovedrollen som Marty McFly, ble filmen vist på kinoer verden over. Diana av Wales var til stede da filmen hadde premiere i London. Foto: Universal Pictures Home Entertainment via AP, NTB Vis mer

- Mareritt

Mange husker ham trolig best fra sin rolle i «Tilbake til fremtiden»-filmene, der han spilte Marty McFly. Dette var rollen som virkelig gjorde ham stor i Hollywood, og som endret livet hans for alltid. Da den første filmen utkom i 1985, ble den promotert verden over - noe som medførte at den også dro inn store summer.

Da filmen skulle ha premiere i London, bestemte de seg for å invitere prinsessen av Wales. Fire år tidligere hadde hun giftet seg med prins Charles, noe som gjorde henne til en internasjonal superstjerne.

FAN: Diana var faktisk på hele to «Tilbake til fremtiden»-premierer. Her fotografert i 1990, da oppfølgeren kom ut. Foto: REX / NTB
FAN: Diana var faktisk på hele to «Tilbake til fremtiden»-premierer. Her fotografert i 1990, da oppfølgeren kom ut. Foto: REX / NTB Vis mer

Fox ble derfor temmelig svett i trøya da han hørte at han skulle sitte ved siden av henne på premieren. Det forteller han på besøk hos Jimmy Fallon.

- Hun satt ved siden av meg. Lysene ble slukket og filmen startet, og jeg innså at jeg bare var en falsk gjest og en strukket arm unna å være på date med henne. Det var artig, sier han, ifølge E! Online.

Det var imidlertid da han kjente naturen kalle, at problemene oppsto. For å tisse måtte han nemlig reise seg opp og gå forbi henne - noe som ikke ville stemt helt overens med kongelig etikette.

- Under resten av filmen satt jeg der og døde smått. Jeg kunne ikke si noe til henne, og jeg kunne ikke gå vekk - for man kan ikke snu seg fra henne, sier han, og refererer altså til delen av kongelig etikette som slår fast at man aldri skal snu ryggen mot et medlem av kongehuset.

RESTAURERT: British Movietone har restaurert og digitalisert bryllupet mellom Charles og Diana i høy kvalitet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det var smertefullt. Det kunne ha vært en av de beste kveldene i livet mitt, men det var et mareritt. Et urin-knipende mareritt, sier han.

Prinsessen av Wales skal heldigvis ikke ha lagt merke til den kinkige situasjonen setenaboen hadde. Fox kan også fortelle at hun skal ha kost seg med filmen, og at hun til og med dro på smilebåndet et par ganger.

Vanskelig liv

Det er i forbindelse med Fox' nye selvbiografi at han nå forteller om episoden. Skuespilleren har nemlig nok å fortelle, blant annet om helseproblemene sine. Han har nemlig hatt nok å stri med siden 1990-tallet.

59-åringen fikk i 1991diagnosen Parkinsons, noe han holdt skjult fra offentligheten i nesten ti år. Han har også hatt annet å stri med. I 2018 måtte han gjennomgå en operasjon i ryggen, fordi han slet med å stå oppreist uten å falle.

Fox har beskrevet en tilstand som kan knyttes til spinal stenose. Dette kan føre til ryggsmerter med utstråling til sete og lår eller legger. Operasjon er aktuelt om gangdistansen blir uakseptabelt kort, ved kontinuerlige smerter og ved problemer med kontroll over urinveiene og endetarmen, skriver NHI.

Parkinsons, som det for øvrig ikke finnes noen kur mot, gir på sin side skjelvinger, stivhet og dårlig koordinasjon. For skuespilleren ble det vanskelig å skille hvilken av de to som var årsaken til problemene.

Selv om operasjonen var vellykket, opplevde Fox et større tilbakeslag noen måneder seinere.

- Jeg gjennomførte det jeg skulle, og etter hvert fikk jeg tilbud om skuespilleroppdrag. I august i fjor var det meningen at jeg skulle gå på jobb. Jeg våknet, gikk inn på kjøkkenet for å spise noe frokost, tråkket feil og ramlet. Jeg brakk armen noe så innmari. Jeg måtte operere inn 19 skruer og en metallplate. Det traff meg hardt, uttalte han i fjor.

Han ble først kjent fra tv-serien «Fem i familien», som rullet og gikk på tv-skjermer verden over i sju år på 80-tallet. Og han ble virkelig superstjerne etter å ha spilt i «Tilbake til fremtiden» fra 1985 og deretter oppfølgerne i 1989 og 1990.

Nylig uttalte han at han har pensjonert seg som følge av helseproblemene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer