Israel i Eurovision Song Contest:

Om Israel-deltakelse: - Dobbeltmoralsk

Flere vil ha Israel utestengt fra Eurovision Song Contest. Slik svarer arrangøren og NRK.

OMDISKUTERT: Russland ble utestengt fra konkurransen i 2022 for å ha gått til krig mot Ukraina. Nå vil folk ha Israel ut. Foto: AP Photo/Armando Franca/NTB
OMDISKUTERT: Russland ble utestengt fra konkurransen i 2022 for å ha gått til krig mot Ukraina. Nå vil folk ha Israel ut. Foto: AP Photo/Armando Franca/NTB Vis mer
Publisert

Hvert år har Eurovision Song Contest som mål å samle Europa med en stor og inkluderende fest av musikk, hvor politikk og uenigheter blir «glemt» for en kort periode.

Konkurransen, som egentlig skal være politisk nøytral, preges likevel ofte - eller nesten alltid - av store politiske spørsmål.

De siste åra har krigen mellom Ukraina og Russland tatt mye fokus fra de musikalske aspektene ved konkurransen.

I 2022 besluttet nemlig den europeiske kringkastingsunionen (EBU) å utestenge Russland fra konkurransen som følge av krigshandlingene.

Nå, etter at krigen mellom Israel og Hamas brøt ut, krever flere at Israel møtes med samme konsekvenser som Russland - at de nektes deltakelse i den «upolitiske» musikkonkurransen. Israel har hele tida påstått at krigshandlingene mot Gaza var «uungåelige» som følge av Hamas-angrepet mot dem 7. oktober.

Eurovision-vinneren skal ha vært etterlyst i Russland siden midten av oktober 2023. Vis mer

Se hva EBU, som er arrangøren bak konkurransen, og NRK svarer lenger ned i saken.

På X er det mange brukere som tar til orde for nettopp det å nekte landet deltakelse i 2024.

Dagbladet har snakket med William Lee Adams, Eurovision-ekspert og grunnlegger av en av de største Eurovision-nettstedene Wiwibloggs.

Lee Adams tror det er lite sannsynlig at EBU vurderer å utestenge Israel fra konkurransen, med mindre andre kringkastere presser dem - slik man så med Russland i 2022.

- Situasjonen med Israel er mer komplisert, blant annet fordi landet ikke er i krig med et annet deltakerland, slik Russland var med Ukraina. Lederne i de europeiske landene har i stor grad vist støtte til Israel etter Hamas' angrep 7. oktober. Med tanke på at kringkastere er knyttet til staten i ulik grad, virker det usannsynlig at de vil kreve å utestenge Israel.

Han tror likevel det vil skape debatt å la landet konkurrere.

- Det kan argumenteres for at deres deltakelse gjør gjennomføringen av konkurransen vanskeligere. Det kan tvinge de til å innføre ytterligere sikkerhetstiltak, eller vise seg å være en stor distraksjon.

- Vi ser allerede dette på sosiale medier, der det diskuteres at den pågående krigen har en tendens til å overskygge nyheter om konkurransen.

EKSPERT: William Lee Adams, her sammen med Norges MGP-håp i år Alessandra Mele. Foto: Privat/Skjermdump Instagram.
EKSPERT: William Lee Adams, her sammen med Norges MGP-håp i år Alessandra Mele. Foto: Privat/Skjermdump Instagram. Vis mer

Videre mener Adams at EBU har en tendens til å se vekk fra politiske utfordringer, så lenge det passer med vestlige verdier.

- For eksempel var slagordet for Eurovision i fjor «United By Music», som veldig tydelig er en politisk uttalelse om at Europa forener seg mot Russland og står sammen med Ukraina. Og Jamalas seier i 2016 - i åra etter Russlands invasjon av Krim - var åpenbart politisk. Låta hennes åpnes med (oversatt til norsk, red.anm.): «Når fremmede kommer, kommer de til huset ditt, de dreper dere alle og sier: 'Vi er ikke skyldige'».

Hele pressesenteret omringer finsk presse og fans mens Finland opptrer i Eurovision-finalen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det kan staten Israel bruke som argument om de skulle bli utestengt - at det er dobbeltmoralsk å la Ukraina bruke konkurransen for solidaritet og støtte, men ikke de.

«MGP»-entusiast Anders Tangen sier overfor Dagbladet at debatten er et stort vepsebol, men at han har tillit til at EBU håndterer situasjonen ut fra deres retningslinjer og moralske kompass, men:

- Det ryddigste, synes jeg, hadde vært om Israel selv trakk seg i en så betent situasjon.

I ÅR: Noa Kirel tok Israel til en tredjeplass i årets konkurranse. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB
I ÅR: Noa Kirel tok Israel til en tredjeplass i årets konkurranse. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB Vis mer

Tangen forteller at det ikke er første gang det har blitt satt spørsmålstegn ved Israels deltakelse i Eurovision.

- Selv om denne krigen på Gaza ser ut til å overgå de fleste kriger i brutalitet, så er ikke krig på Gaza noe nytt. På starten av 2000-tallet var det stadige militære konflikter mellom Hamas og Israel. Også i 2014. Heller ikke den gangen førte det til noen sanksjoner fra EBU mot Israel. I 2009 stilte en palestiner og en israeler sammen på scenen for Israel i Eurovision etter en ganske tilspisset situasjon i 2008.

TYST: To dager etter at Hamas angrep Israel frarådet Utenriksdepartementet kong Harald å kondolere i forbindelse med krigen mellom Israel og Hamas. Vis mer

Han mener dilemmaet er om EBU skal sette kriger opp mot hverandre og skalere ut ifra brutalitet.

- Det har jo også i år vært militær konflikt mellom Armenia og Aserbajdsjan, hvor armenere har blitt fordrevet fra Nagorno-Karabakh. Det er en aldeles forferdelig situasjon, som er umulig for meg som fan å mene noe sterkt om. Annet enn at jeg har tillit til EBUs vurderinger.

VANSKELIG: Anders Tangen mener det er en vanskelig sak. Foto: Krisitn Aafløy Opdan.
VANSKELIG: Anders Tangen mener det er en vanskelig sak. Foto: Krisitn Aafløy Opdan. Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med NRK, og spurt om de har gjort seg opp noen tanker om Israels deltakelse.

«Det er naturlig at spørsmål rundt deltakelse i Eurovision Song Contest for et land i krig kommer opp. Vi har foreløpig ikke tatt noen stilling i denne saken, men følger med på hva EBU beslutter», skriver Charlo Halvorsen, underholdningsdirektør i NRK, i en e-post.

Dagbladet har også vært i kontakt med kommunikasjonsansvarlige for Eurovision Song Contest i EBU, og forelagt de flere spørsmål angående Israels deltakelse i neste års konkurranse.

EBU er blant annet spurt om Israels deltakelse har blitt diskutert.

VINNER: Dana International har tidligere vunnet Eurovision for Israel. Foto: Terje Bendiksby/NTB
VINNER: Dana International har tidligere vunnet Eurovision for Israel. Foto: Terje Bendiksby/NTB Vis mer

Dette er svaret Dagbladet fikk:

«Vi er i ferd med å ferdigstille lista over allmennkringkastere som skal delta i Eurovision Song Contest i 2024. Når forberedelsene er fullført, vil hele deltakerlista bli publisert i sin helhet», skriver de i en e-post og opplyser at de ikke har noe kommentar utover dette.

Den offisielle lista over hvilke land som deltar er ventet før årsskifte. Den store finalen i konkurransen avholdes lørdag 11. mai, i Malmö.