Dronning Margrethe:

Om konflikten: - Det smerter meg

Dronning Margrethe kommenterer striden med sønnen prins Joachim i nyttårstalen.

TALE: Dronning Margrethe holdt lørdag nyttårstalen - og rettet seg mot sin sønn, prins Joachim. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix / NTB
TALE: Dronning Margrethe holdt lørdag nyttårstalen - og rettet seg mot sin sønn, prins Joachim. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Margrethe (82) holdt lørdag nyttårstale for det danske folket. Der kommenterte hun striden som har vært med sønnen prins Joachim (53) og barnebarna.

Temaet innledet hun ved å si at hun har stor kjærlighet til hele familien til alle tider, men at vanskeligheter og uenighet kan oppstå i enhver familie - også den danske kongefamilien.

- At forholdet til prins Joachim og prinsesse Marie har fått vanskeligheter, gjør meg vondt, sier hun i talen, som også er tilgjengelig på kongehusets nettside.

Videre forteller hun at familien har fått tid til ettertanke.

- Jeg er sikker på at familien sammen kan gå inn i det nye året med tillit, forståelse og nytt mot.

Fjernet titlene

Konflikten bunner blant annet i at dronning Margrethe i sommer besluttet å strippe barna til prins Joachim - sine egne barnebarn - for prins- og prinsessetitlene.

Endringene trer i kraft fra søndag 1. januar 2023.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. sier Prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

Dette rammer Nikolai (23) og Felix (20), samt Henrik (13) og Athena (10). De vil videre bli omtalt som greve og komtesse av Monpezat.

Jacob Heinel Jensen, kongehusekspert i danske B.T, har mye å si om nyttårstalen som i år ble holdt.

- Hun strekker jo ut ei hånd til prins Joachim og prinsesse Marie, og det på den mest offentlige måten mulig. Foran samtlige dansker. Det er ganske usedvanlig - og helt uten sidestykke, uttaler Jensen.

Uforberedt

Etter nyheten om at titlene endres, var prins Joachim raskt ut med å ytre misnøye ved beslutningen. Selv mener han det hele kom brått på for alle sammen.

- Jeg fikk fem dagers varsel om dette. Å fortelle barna mine at på nyttår vil deres identitet bli tatt fra dem. Jeg er veldig, veldig trist å se dem lei seg og uforstående over hva som skjer over hodet på dem.

IKKE FORNØYD: Prins Joachim har vist dronning Margrethe en kald skulder etter nyheten. Foto: Splash News / NTB
IKKE FORNØYD: Prins Joachim har vist dronning Margrethe en kald skulder etter nyheten. Foto: Splash News / NTB Vis mer

Om hva barna tenkte, hadde han følgende å si:

- Barna mine er opprørt. De vet ikke hvilket bein de skal stå på, hva skal man tro, hvorfor skal identiteten deres fjernes? Hvorfor må de straffes på den måten? sier prinsen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer