Dronning Sonja:

Om kongen: - Det går bra

Dronning Sonja var som planlagt på besøk i sitt barndomshjem i Lillehammer fredag.

Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Fredag formiddag ble det klart at kong Harald var lagt inn på Rikshostpitalet grunnet tung pust.

Det betydde med andre ord at det offisielle programmet fikk noen justeringer, og at dronning Sonja måtte dra til den planlagte markeringen ved barndomshjemmet sitt i Lillehammer alene.

Kongeparet skulle i utgangspunktet dratt sammen for å markere at Tuengen allé 1b, på Maihaugen, var ferdigstilt.

– Jeg har sett ham i dag, og det går bra. Så han er på beina snart, sa hun da hun ble ønsket velkommen av fylkesmann Knut Storberget.

Samtidig som dronningen besøkte Maihaugen, var kronprins Haakon (47) og prinsesse Märtha Louise (49) på sykevisitt hos sin far på Rikshospitalet i Oslo.

<strong>SKULLE HILSE:</strong> Dronning Sonja lovet å hilse til kongen fra det oppmøtte pressekorpset. Foto: Christian Roth Christensen
SKULLE HILSE: Dronning Sonja lovet å hilse til kongen fra det oppmøtte pressekorpset. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Funkisvillaen fra 1930-tallet var dronningas hjem fra 1937 til 1968, på den tida dronninga het Sonja Haraldsen.

Dronninga uttalte seg også om kongens innleggelse på vei inn i barndomshjemmet.

- Jeg var innom før jeg reiste opp til Lillehammer. Det ser ut som om det går meget veldig bra. Kongen selv er fornøyd og hans lege er fornøyd.

- Og han er på beina, spør en av de oppmøtte journalistene.

- Nei, ikke ennå, han skal ta litt prøver, men han er snart på beina. Jeg skal hilse fra dere, svarer dronninga.

<strong>PÅ OPPDRAG:</strong> Dronning Sonja fulgte planen, og dro på besøk til Lillehammer. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
PÅ OPPDRAG: Dronning Sonja fulgte planen, og dro på besøk til Lillehammer. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Det var i kjellerstua i barndomshjemmet hun hadde hemmelige møter med daværende kronprins Harald. Det har tatt fire år å sette i stand huset.

Dronninga har med seg et selskap med private gjester til Lillehammer, blant dem eiendomsinvestor Christian Ringnes.

Talte fra scenen

Huset ble flyttet fra Vinderen i Oslo til Maihaugen i Lillehammer, og åpnet for publikum under kongeparets gullbryllupsdag 29. august for to år siden.

Styreleder for prosjektet, Laila Boukari, sier følgende om villaen fra scenen.

- Huset er en fortelling om kjærlighet og Det norske kongehus.

Prosjektleder Torger Korpsberget forteller at dronninga selv har vært en viktig bidragsyter for å gjenoppbygge villaen.

- Hennes hukommelse og sans for detaljer har vært til uvurderlig nytte, sier han.

<strong>BARNDOMSHJEMMET:</strong> Dronning Sonjas barndomshjem er restaurert og flyttet til Lillehammer. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BARNDOMSHJEMMET: Dronning Sonjas barndomshjem er restaurert og flyttet til Lillehammer. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Ordfører Ingunn Trosholmen utnevner dronning Sonja til æresborger av Lillehammer.

Dronning Sonja taler seg fra scenen, hvor hun takker dem som har jobbet med prosjektet.

- Det er en underlig opplevelse å se barndomshjemmet flyttet. Nå har det utsikt, det har det aldri hatt, sier hun.

Dronninga vekker latter flere ganger fra salen, blant annet ved å vise fram nøklene, som hun selv sier at hun aldri har hatt.

- Jeg er stolt, huset har blitt helt fantastisk. Hjørnerommet i andre etasje var mitt rom der jeg kunne være alene med mine tanker, forteller hun.

Hun nevnte imidlertid ingenting om sykehusinnleggelsen til kongen fra talerstolen.

Endret ikke programmet

Tidligere på dagen var dronninga på Rikshostpitalet for å besøke kongen. Da kjørte hun selv til sykehuset, og ble geleidet inn av sikkerhetsvakter.

Fredag var det også statsråd. Da måtte kronprins Haakon steppe inn for faren. Det gjorde han også tidligere i år, da kong Harald var lagt inn på samme sykehus grunnet svimmelhet.

Det ble tidlig klart fredag at det kongelige programmet ikke ville endres på grunn av innleggelsen. Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, påpekte imidlertid at det skal mye til før kongen avlyser en oppgave.

- I dag var det som sagt både statsråd og barndomshjemmet til Sonja på Maihaugen, så han hadde nok virkelig gledet seg til denne dagen. Så her har det nok skjedd et eller annet som de rundt, eller kongen selv, har bestemt seg for at her må det en ytterligere sjekk til, sa han tidligere fredag.

Han understreket også at dronninga neppe ville gjennomført besøket i Lillehammer dersom det var umiddelbar fare med kongens helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer