Ivar Dyrhaug:

Om skammen: - Lever dårligere liv

Programlederen mener det er viktig å dele.

EKTEFELLER: Ivar Dyrhaug sammen med kona Marianne Sand Dyrhaug. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
EKTEFELLER: Ivar Dyrhaug sammen med kona Marianne Sand Dyrhaug. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I ei årrekke var programleder Ivar Dyrhaug (74) å se på NRK i beste sendetid på fredagskveldene, da han fra 1999 til 2015 ledet «Beat for beat». Fra 2016 var det Atle Pettersen (34) som overtok stafettpinnen.

Siden han ga seg i musikkprogrammet har Dyrhaug vært betraktelig mindre å se på TV-skjermen. I februar ble det derimot kjent at 74-åringen lider av Parkinson.

FORVIRRING: Fritz Aanes måtte trekke seg fra «Skal vi danse» etter skade, og dermed er det en lørdag som ikke vil gå opp i kabalen. Dette sier deltakerne om situasjonen. Video: Rød Løper Vis mer

I et nytt intervju med Budstikka forteller han, sammen med Ingebrigt Steen Jensen (68), at de ønsker å fjerne skammen som kommer med en sykdommer som Parkinson. Steen Jensen på sin side lider av Alzheimers.

- For mange eldre er diagnoser som nettopp Parkinson og Alzheimer skambelagt. Mange skjuler diagnosen, selv for familien. Folk lever dårligere liv enn de kunne ha på grunn av skammen, forteller Dyrhaug til avisa.

Felleskatalogen beskriver Parkinsons sykdom som en nevrologisk sykdom som er karakterisert ved motoriske symptomer med langsomme bevegelser, muskelstivhet og skjelving. Det kan etter hvert også føre til gå- og balanseproblemer.

Alzheimers er den hyppigste av demenssykdommene.

«NORSKE TALENTER»: Silya får seg en overraskelse som gjør at hun ikke klarer å holde tårene tilbake. Video: TV Norge Vis mer

Som nevnt var det i 2022 programlederen først fortalte om sykdommen offentlig. Diagnosen fikk han imidlertid fem år tidligere.

- Det føltes mest som en bekreftelse på en mistanke jeg hadde gått med en stund. På den tida var jeg fortsatt en offentlig person på TV, så jeg ventet med å gjøre det offentlig, forklarer han om da han først fikk vite om diagnosen.

- Nå synes jeg det er viktig å snakke om Parkinson. Folk nyter ikke livet og får ikke det beste ut av tilværelsen sin fordi de skammer seg over diagnosen, sier Dyrhaug.

Både Dyrhaug og Steen Jensen skal 9. oktober snakke om hver sin diagnose under Seniorkonferansen i Asker kulturhus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer