Olena Zelenska:

Om sønnen: - Vil bli soldat

Krigen i Ukraina har påvirket presidentens familie.

FORTELLER OM SØNNEN: Olena Zelenska fortalte om sønnen til kongressen i USA. Foto: Patrick Semansky/AP/NTB
FORTELLER OM SØNNEN: Olena Zelenska fortalte om sønnen til kongressen i USA. Foto: Patrick Semansky/AP/NTB Vis mer
Publisert

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj (44), startet karrieren som komiker og skuespiller, og ble sett svingende på parketten i landets variant av «Skal vi danse».

Presidentens kone, Olena Zelenska (44), har tidligere holdt seg unna søkelyset, og har uttalt at hun ikke har ønsket seg et liv i offentligheten. Likevel ble hun på sett og vis tvunget ut i rampelyset da ektemannen i 2019 ble valgt som Ukrainas president.

SAVNER FAMILIEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj får ikke møtt familien sin på grunn av krigen. Video: Reuters Vis mer

Spesielt etter Russlands invasjon 24. februar, har Zelenska vært mer i søkelyset. Nå forteller hun NBC News hvordan krigen har påvirket familien.

Vil bli soldat

Den ukrainske førstedamen mener den pågående krigen i Ukraina har påvirket presidentparets yngste sønn, Kyrylo (9). Ifølge mora har sønnen mistet interessen i sine tidligere hobbyer, og ønsker nå å bli en soldat.

- Før krigen, ville sønnen min gå på folkedans. Han spilte piano. Han lærte seg engelsk. Han gikk selvfølgelig på sport. Det eneste han vil nå er å gjøre kampsport og lære å skyte med rifle.

I tillegg til Kyrylo, har presidenten og førstedamen dattera Oleksandra (17).

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Onsdag møtte den ukrainske førstedamen USAs ledere, der hun på vegne av landet sitt ba om flere våpen for å holde tilbake den russiske invasjonen. Zelenska møtte lederne i kongressen på vegne av hennes ektemann som for tida er i Ukraina.

Til kongressen beskrev Olena frykt, følelse av fare og hvordan krigen har grepet ukrainere, og understreket sitt ønske om at barna skal finne tilbake til normalen.

- Og det er det jeg virkelig ønsker å sikre, at barndommen til sønnen min blir gitt tilbake til ham og at han nyter livet sitt til det fulle, sa hun gjennom en tolk.

Ber om militært utstyr

Ukrainas førstedame har siden søndag møtt flere amerikanske ledere, i tillegg til USAs førstedame, Jill Biden (71). De to førstedamene møtte hverandre på den ukrainske grensen på morsdagen, sammen med statssekretær Antony Blinken.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

Onsdag sto hun i i U.S. Capitols besøkssenter for å understreke hjemlandets behov for mer militært utstyr.

Til talen viste hun flere bilder av ukrainske barn som har blitt drept under den russiske invasjonen.

- Jeg ber om noe jeg aldri har villet spørre om. Jeg spør om våpen. Våpen som ikke ville blitt brukt til å føre krig i noen andres land, men for å beskytte hjemmet og retten til å våkne opp levende i det hjemmet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer