Malin Nesvoll:

Om sykdommen: - Frustrerende

«Farmen kjendis»-Malin deler frustrasjon rundt sykdommen.

ENDOMETRIOSE: Malin Nesvoll har vært åpen om tilstanden i lang tid. Foto: Espen Solli/TV 2
ENDOMETRIOSE: Malin Nesvoll har vært åpen om tilstanden i lang tid. Foto: Espen Solli/TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Malin Nesvoll (32) er for tida aktuell som en av deltakerne i TV 2s «Farmen kjendis».

I ei årrekke har Nesvoll delt livets oppturer og nedturer med sine følgere. Det gjorde hun også da hun for noen måneder siden gikk gjennom en operasjon - i utgangspunktet for å fjerne en cyste. Under operasjonen ble det derimot oppdaget endometriose.

Endometriose er en kronisk sykdom hvor vev av liknende type som vokser i livmora, vokser utenfor. Tilstanden gir ofte sterke smerter, og hos en del kroniske smerter.

Nå kommer hun med en oppdatering om hvordan det står til etter operasjonen.

«Nå har det vel gått drøyt fire måneder siden jeg våkna fra narkosen og fikk servert endometriosediagnosen på sølvfat, og flere av dere lurer på hvordan det går. Og helt ærlig? Jeg aner ikke», skriver 32-åringen på Instagram.

Videre legger hun ikke skjul på at hun er noe frustrert over oppfølgingen etter at inngrepet ble gjennomført, og uttrykker at hun siden har gått rundt «som et spørsmålstegn».

«For ingen har innkalt meg inn til noen oppfølging etter operasjonen, noe jeg synes er helt hårreisende når de har skjært og brent inni der».

- Hadde ikke mistanke

Overfor Dagbladet forteller Nesvoll om bakgrunnen for det hun nå beskriver som en vanskelig situasjon.

KASTER KLÆRNE: De andre deltakerne reagerer når Ørnulf Høyer kaster klærne for en vask i nærheten av dem på «Farmen kjendis». Video: TV 2 / Rød Løper. Reporter: Klaus Fjellro. Klipp & Manus: Klaus Fjellro. Vis mer

- Jeg hadde smerter, men jeg hadde ikke mistanke om at det var endometriose. Jeg hadde den cysten som jeg hadde hatt i flere år, så jeg tenkte at det bare var den.

Videre forteller hun at hun etter operasjonen fikk vite at de også hadde funnet endometriose - som de hadde fjernet.

- Da jeg kom hjem tenkte jeg «Hva var det hun egentlig sa? Sa hun at jeg hadde endometriose? Det er jo en kronisk sykdom».

- Fra da av var jeg jo helt på egen hånd, for det var ingen oppfølging etter operasjonen eller informasjon om hva det egentlig betyr, eller hvilken grad jeg har, hevder «Farmen kjendis»-deltakeren.

SLITER: Malin Nesvoll, best kjent som «Makeupmalin» fikk corona i 2020, og én ting sliten hun fortsatt med. Video: Celina Morken. Reporter: Thea Hope Vis mer

Det førte til at Nesvoll satt igjen med flere spørsmål, og hun har ikke blitt noe klokere med tida.

- Når folk spør meg hvordan det går, og om det gikk bra etter operasjonen, blir jeg sånn: «Det vet ikke jeg, du vet like mye som meg». Jeg aner ikke, jeg. Og det er ganske frustrerende.

32-åringen forteller at hun ved en anledning ringte sykehuset for å spørre om smertene hun satt med i ettertid var normale, og ved ett tilfelle oppsøkte hun fastlegen - uten at hun ble noe klokere av det heller. Hun har ikke bedt om oppfølgingstime hos det aktuelle sykehuset.

- Ikke så veldig oppløftende

Smertene influenseren har i ettertid er trolig ikke av samme grad som flere av følgere hennes i sosiale medier. Det er inntrykket hun sitter igjen med etter at flere har tatt kontakt og fortalt sin historie etter at hun publiserte innlegget.

- Da tenker jeg at jeg har kommet heldig ut av det, sier hun og fortsetter:

- Det her blir liksom ikke tatt på alvor. Og jeg får litt sånn gammeldagse tendenser til hysterisk kvinne.

KVINNEHELSE: Karim Sayed stilte torsdag opp på NRKs «Debatten» etter bråket om klinikken Nomi Oslo, hvor han er ansvarlig lege. Vis mer

«Hysterisk kvinne»-tendenser fører henne til Google for svar.

- Legen min har sagt «Du må ikke google», men hva skal jeg gjøre da? Når ingen gir meg et knyst? Da må jeg google. Og da kommer det jo bare skremsel. Hvilken grad har jeg? Blir jeg steril? Bør jeg få barn i morgen? Det er ikke så veldig oppløftende lesing, sier hun

Nesvoll forteller at hun på generelt grunnlag, og med sin egen historie i lomma, etterlyser mer informasjon om endometriose, fordi hun ikke er alene om tilstanden. Ifølge Endometrioseforeningen rammes omtrent én av ti norske kvinner av endometriose.

- Jeg vil jo gjerne se at det skjer noe snart.

TØFF TID: Influenser Sara Emilie Tandbergs liv ble snudd på hodet, da sønnen hennes fikk diagnosen diabetes type 1. Nå forteller hun om den tøffe livsendringen. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch / TV 2 Play Vis mer

- Ikke nok kapasitet

Overlege ved gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS), Guri Bårdstu Majak, forteller til Dagbladet at endometriose er en sykdom som kommer med mange forskjellige behov.

- Det er en kronisk tilstand, der de aller fleste (som er rammet, red.anm.) vil ha varianter av sykdommen hele livet sitt. Oppfølgingen må derfor individualiseres etter behov og sykdommens grad.

Hun erkjenner imidlertid at de ofte ikke har nok kapasitet til å følge opp alle pasientene som er inne hos dem.

- De som har henvist pasienten til vår avdeling får også gjerne pasienten tilbake etter operasjon, sier hun og legger til:

- Det bunner selvfølgelig i at vi ikke har nok kapasitet, men jeg mener også at det er riktig at fastlegen følger opp den biten, med tanke på at fastlegen er tett på pasienten i ulike faser i livet.

Hun er likevel klar over at det kan oppleves som at det er mindre kompetanse i primærhelsetjenesten, enn hos de ved gynekologisk avdeling.

SNAKKER TIL FANSEN: Justin Bieber forklarer til fansen hvorfor han må avlyse flere konserter. Vis mer

- Det synes jeg er veldig leit.

Videre forteller hun at OUS, Endometrioseforeningen og de andre universitetssykehusene i landet har gått sammen til Helse- og omsorgsdepartementet for å få laget nasjonale retningslinjer for sykdommen.

- For de som ikke følges opp vil dette kunne øke tryggheten på at de faktisk møter folk med nok kompetanse.

Majak mener også at det er for lite informasjon på Internett om sykdommen.

- Det vil vi få på plass, for det bør være tilgjengelig helseinformasjon når dette er en sykdom som rammer så mange, sier hun og legger til:

- Vi har et stort behov for at det finnes god informasjon tilgjengelig for alle i hele landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer