Angrepet på Kongressen:

Om Trump-familien:
- I historiens søppelbøtte

Skuespiller George Clooney langer ut mot president Trump og familien hans etter onsdagens opprør.

VERBAL UPPERCUT: George Clooney legger ingenting i mellom når han uttaler seg om Kongressen-opprøret og Trumps påvirkning. Foto: Tolga Akmen/AFP/NTB
VERBAL UPPERCUT: George Clooney legger ingenting i mellom når han uttaler seg om Kongressen-opprøret og Trumps påvirkning. Foto: Tolga Akmen/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdagens angrep på Kongressen sete, Capitol, av president Donald Trumps supportere, har preget nyhetsbildet de siste dagene.

Fem personer er døde, 14 politifolk er skadet. Over 50 personer er så langt pågrepet. Politikere på begge sider har gått hardt ut og fordømt angrepet, som beskrives som et angrep på demokratiet.

Opprøret har satt mange sinn i kok, langt utenfor USAs grenser. Ikke bare politikere har tatt til orde mot onsdagens hendelser, som har fortsatt med ettervirkninger de siste dagene.

Den avtroppende presidenten Donald Trump har fått mye av skylda for angrepet, blant annet fordi han i ukevis har bestridt valgresultatet og oppildnet supporterne sine til å forsvare ham.

Det var også ham som oppfordret følgerne til å marsjere til Capitol Hill under stemmetellingen som formelt og offisielt ville erklære Joe Biden president.

Det er fullt kaos utenfor Capitol Hill, der hundrevis av mennesker har brutt barrikadene og marsjerer mot bygget. Vis mer

Ut mot hele familien

Skuespiller George Clooney (59) har sett seg mektig lei av Trump og hele familien hans. Han gjør det klinkende klart hvem han legger skylda hos for Capitol-angrepet.

- Dette setter Donald Trump, Donald Trump jr. Ivanka, alle sammen, i historiens søppelbøtte. Det navnet vil for alltid bli assosiert med opprør, tordner 59-åringen i en kommende episode av podkasten «The Business», ifølge Hollywood Reporter.

Clooney forteller imidlertid at opprøret kan føre noe positivt med seg - i form av en oppvekker.

- Hvis det er dette som skal til for at vi kommer på riktig vei, ikke at det er verdt det, det er det ikke på noen som helst måte, men i det minste ville vi funnet noe håpefullt som kunne kommet ut av denne katastrofen, sier han.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Trump-familien har i varierende grad uttalt seg om hendelsen, og flere av dem har fått sylskarp kritikk for måten de har håndtert den.

Presidentdatter Ivanka måtte slette en Twitter-melding etter å ha kalt opprørerne «patrioter». Førstedame Melania Trump har derimot sittet stille i båten, og har heller ikke vist seg offentlig.

«Terrorisme»

Flere kjendiser har delt sine tanker rundt angrepet på Kongressen. Blant dem er også Lady Gaga (34), eller Stefani Joanne Angelina Germanotta, som hun egentlig heter.

BIDEN-SUPPORTER: Lady Gaga var tydelig på hvem hun støttet under valget. Her under en av Joe Bidens drive-in-kampanjer i november. Foto: Jim Watson/AFP/NTB
BIDEN-SUPPORTER: Lady Gaga var tydelig på hvem hun støttet under valget. Her under en av Joe Bidens drive-in-kampanjer i november. Foto: Jim Watson/AFP/NTB Vis mer

Hun kommenterer den pågående diskusjonen om å avsette Trump gjennom det 25. grunnlovstillegget, eller å stille Trump for riksrett og på den måten avsette ham ved en fellende dom.

«Jeg håper vi fokuserer på å stille Trump for riksrett slik at Kongressen har den konstitusjonelle autoriteten til å muligens diskvalifisere ham fra framtidige valg - det 25. grunnlovstillegget diskvalifiserer ham ikke. Han framprovoserte terror i landet. Hvor mye mer vold må finne sted? Dette er terrorisme», skriver artisten.

Blant kjendisenes som tidligere har uttalt seg om angrepet er artisten Pink (41), skuespiller Ashton Kutcher (42) og skuespiller Sarah Jessica Parker (55).

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer