Kronprinsesse Mette-Marit:

Om ungdomsopprøret:
-Jeg greide ikke mer

Kronprinsesse Mette-Marit forteller om ungdomsopprøret og barndommen i ny bok.

BOKAKTUELL: Kronprinsesse Mette-Marit er aktuell som redaktør med boken «Hjemlandet». Video/reporter: Caroline Drefvelin / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Tirsdag ble det kjent at ei ny bok blir sluppet på markedet. I boka «Hjemlandet og andre fortellinger», som kronprinsesse Mette-Marit (46) er redaktør for sammen med forfatter Geir Gulliksen (55), forteller hun åpenhjertig om ungdomsopprøret og rollen som kronprinsesse.

Denne saken ble først omtalt av VG.

Det er i en samtale med Gulliksen at de diskuterer dette med å være norsk, og sammen har de har de plukket ut 12 forfattere til å skrive nye tekster om det å være nettopp norsk. Under Mette-Marit og Gulliksens samtale kommer de inn på kronprinsessas barndom og ungdomsopprør.

Barberte av seg alt håret

I boka kommer det blant annet fram at Mette-Marit barberte av seg alt håret i tredjeklasse på videregående, og at familien bare så vellykket ut på utsida. Det er tydelig at barndommen gjorde noe med henne, og i boka forteller kronprinsessa at hun gikk gjennom en fase hvor hun hadde mye vondt i seg som måtte ut.

ÆRLIG KRONPRINSESSE: I den nye boka forteller Mette-Marit at hun gikk gjennom en fase hvor hun hadde mye vondt i seg som måtte ut. Her er hun avbildet under dagens boklansering hos Aschehoug forlag. Foto: Andreas Fadum
ÆRLIG KRONPRINSESSE: I den nye boka forteller Mette-Marit at hun gikk gjennom en fase hvor hun hadde mye vondt i seg som måtte ut. Her er hun avbildet under dagens boklansering hos Aschehoug forlag. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Mitt opprør var basert på at jeg tok mye ansvar tidlig. Det førte til at jeg veldig tidlig fikk en følelse av at jeg kunne stoppe verden, at jeg kunne få verden til å stå stille, forteller kronprinsessa i boka.

Som 16-åring reiste Mette-Marit til Australia for å komme seg vekk, og etter at hun kom hjem begynte hun på IB-linja på Kristiansand katedralskole. Det forteller hun ble en ganske tung periode, hvor hun innså at barndommen hadde gjort noe med henne.

- Fram til jeg reiste til Australia, hadde jeg vært verdens mest pliktoppfyllende unge, jeg var veldig snill, helt innenfor boksen. Så sa det vel bare stopp, jeg greide ikke mer, i alle fall kunne jeg ikke leve opp til de forventningene andre hadde til meg. Jeg har alltid kjent på at jeg ikke er god på forventninger. Når folk har for mange forventninger til meg, så …, sier Mette-Marit i boka.

RØRENDE: En tydelig rørt kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon holdt tale for Ingrid Alexandra, under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

- Masse opprør i meg enda

Gulliksen påpeker i boka at kronprinsessa har skaffet seg en spesiell jobb med tanke på det hun forteller om forventninger, hvor Mette-Marit svarer at hun aldri har vært redd for å møte sine egne redsler.

Kronprinsessa legger likevel ikke skjul på at hun fortsatt har mye opprør i seg, og at hun føler at hun ikke lever opp til forventningene.

– Jeg utøver ikke rollen min på den måten som mange forventer at jeg skal. Jo, de første ti åra prøvde jeg å være sånn som jeg trodde en kronprinsesse skulle være. Men nå er jeg ikke så opptatt av det lenger. Det er viktig å leve et liv jeg kan stå for og kan være meg selv i. Og det tror jeg litteraturen har hjulpet meg til.

AVSLAPPENDE: Kronprins-familien koser seg på badeferie ved vannkanten i Ibiza. Foto: NTB Scanpix/Splash Vis mer

Litteraturen betyr mye for kronprinsessa og ble en form for redning for henne. Da kronprinsessa ble invitert til å være redaktør for ovennevnte bok, falt valget på Geir Gulliksen som medredaktør. Det var for øvrig i forbindelse med litteraturtoget at kronprinsessa møtte på Gulliksen.

KRONPRINSFAMILIEN: Her er Mette-Marit avbildet sammen med kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i sommer på Dvergsøya. Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix
KRONPRINSFAMILIEN: Her er Mette-Marit avbildet sammen med kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i sommer på Dvergsøya. Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix Vis mer

Samtalen mellom Mette-Marit og Geir Gulliksen er med som bokas forord hvor de også diskuterer tekstene til de 12 andre forfatterne som består av Marit Eikemo, Tomas Espedal, Helga Flatland, Vigdis Hjorth, Siri Hustvedt, Karl Ove Knausgård, Wencke L. Fugelli Muhleisen, Agnes Ravatn, Maria Navarro Skaranger, Dag Solstad, Ole Robert Sunde og Demian Vitanza.

Ovennevnte bok skal utgis i forbindelse med at Norge er hovedland på bokmessa i Frankfurt i år, og lanseres på en pressekonferanse hos forlaget Aschehoug seinere i dag. Boka er også i salg fra i dag av.