Bitcoin:

Omtalt som «titaner av testosteron» og deltok i OL. Slik er milliardærtvillingenes jetsetliv

Winklevoss-tvillingene skaper overskrifter verden over.

GODE PENGER: Tvillingene Tyler og Cameron Winklevoss skapte overskrifter verden over da de gikk til sak mot Facebook på midten av 2000-tallet. Nå ler de hele veien til banken. Foto: NTB scanpix
GODE PENGER: Tvillingene Tyler og Cameron Winklevoss skapte overskrifter verden over da de gikk til sak mot Facebook på midten av 2000-tallet. Nå ler de hele veien til banken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Selv om store deler av verdens befolkning daglig bruker den sosiale plattformen Facebook, er det kanskje ikke alle som kjenner historien bak det suksessrike sosiale medier-prosjektet til Mark Zuckerberg (33).

Prosessen ble i hvert fall godt dokumentert i filmsuksessen «The Social Network» fra 2010, der seerne fikk følge Facebooks reise fra idé til verdens største sosiale nettverk.

Om ideen var Zuckerberg sin, kan derimot diskuteres. I 2004 gikk de identiske tvillingene Tyler og Cameron Winklevoss (36) til sak mot Facebook og en av verdens mest kjente gründere, fordi de hevdet han hadde stjålet ideen om Facebook fra dem.

Sterk vekst

Tvillingene, som har bemerket seg for å være alt fra kjekke til å være teknologiske vidunderbarn, fikk som følge av søksmålet utbetalt 65 millioner dollar. Av flere medier blir det omtalt som Internettets kanskje mest kjente og offentlige skittentøyvask noensinne.

I datidas kurs tilsvarte det nærmere 392 millioner norske kroner, en sum de to tvillingene så seg fornøyde med. En del av pengene gikk også til en tredjepart, ifølge The Independent.

En del av pengene valgte de å investere i den digitale valutaen Bitcoin, som denne helga sørget for at de kunne kalle seg selv verdens første offentlige personer som innehar bitcoins til over en milliard dollar, eller 8,3 milliarder kroner. Det skriver The Telegraph.

Historien til de 195 cm høye tvillingene startet derimot lenge før den tid. Visste du blant annet at de har deltatt i OL og at de er blitt sammenliknet med Oprah Winfrey? Dette er historien om gutta fra landet som ble milliardærer.

Skoleflinke

De to tvillingene kom til verden den 21. august i 1981, og vokste opp i Greenwich, Connecticut. Det var ikke i hvilken som helst familie. Faren deres, Howard Edward Winklevoss junior, var professor i aktuarfag ved Universitetet i Pennsylvania, og skrev blant annet en anerkjent bok om tematikken.

Mens enkelte kanskje tar det rolig på ungdomsskolen eller dedikerer tiden sin til alt annet, valgte de to tvillingene å ta tunge fag som latin og gresk, ifølge et portrett Boston Globe gjorde av dem i 2008. Og mens andre kanskje går til typiske idretter som amerikansk fotball eller baseball, starta de to tenåringene en roklubb på skolen sin - en gren de seinere skulle få internasjonal oppmerksomhet for.

Naboen deres drev nemlig aktivt med roing, og foreldrene til tvillingene rådførte seg med ham, Ethan Ayer, før de oppfordret guttene til å prøve seg. Det ble en hobby og jobb de fortsatt har den dag i dag.

- Vi tenkte vi skulle prøve oss etter å ha hørt om bragdene hans, uttalte Cameron til The Southampton Press i 2008.

PROFILERTE: De to brødrene har nok på agendaen, men har de siste åra fått massiv oppmerksomhet for sin entusiasme rundt den digitale valutaen Bitcoin. Foto: NTB scanpix
PROFILERTE: De to brødrene har nok på agendaen, men har de siste åra fått massiv oppmerksomhet for sin entusiasme rundt den digitale valutaen Bitcoin. Foto: NTB scanpix Vis mer

På tross av fine ungdomsår, følte de alltid på et press. Et press på å være best i noe. De ville vekk fra Greenwich, og hadde et mål om å komme inn på Harvard. Til Esquire har Tyler tidligere fortalt at gode karakterer ikke er nok når man kommer fra det frodige området med millionvillaer liggende side om side.

Det skulle likevel bli Harvard på de to tvillingene, som den dag i dag fortsatt sjeldent er å se hver for seg. De startet i 2000, og kunne i 2004 smile av en bachelorgrad innenfor økonomi.

Millionsøksmål

Mens de gikk på skolen, bestemte de seg for å starte det sosiale nettverket Harvard Connection. Dette ble seinere kjent som ConnectU, og Mark Zuckerberg, som gutta ble kjent med under studiene, skal ha fått i oppgave å designe nettstedet i 2003.

Men året etter saksøkte de ham for kontraktsbrudd og hevdet at han hadde tatt med seg ideen og kildekoden til ConnectU. Facebook på sin side gikk til motsøksmål for et Winklevoss-prosjekt kalt Social Butterfly.

KJEKKASER: Tvillingene blir av flere omtalt som kjekke og sterke, men har også utmerket seg for økonomisk og digital kløkt. Det har landet dem en milliardformue i dollar. Foto: NTB scanpix
KJEKKASER: Tvillingene blir av flere omtalt som kjekke og sterke, men har også utmerket seg for økonomisk og digital kløkt. Det har landet dem en milliardformue i dollar. Foto: NTB scanpix Vis mer

Et forlik mellom Winklevoss-tvillingene og Facebook ble inngått i 2008. Cameron og Tyler brukte i 2013 elleve millioner dollar av forlikssummen til å investere i bitcoins, og tilegnet seg omtrent én prosent av verdens beholdning av kryptovalutaen.

Selv om de fikk godt betalt, har de lenge vært bitre for saken. De har tidligere uttalt at det i prinsippet ikke handler om økonomisk gevinst, men om ære og lojalitet.

Noen år etter at søksmålet ble løst, dukket angivelig gamle tekstmeldinger som Zuckerberg hadde sendt til kamerater opp. Han skrev at han skulle «pule tvillingene i øret» da den rettslige prosessen pågikk.

Jetsettliv

Tvillingene er i dag altså to av en håndfull med mennesker som eier bitcoins til over en milliard dollar. I 2013 var en bitcoin verdt rundt 120 dollar (1000 kroner). Men fire år seinere er verdien hele 11 395 dollar (ca. 95 000 kroner) - og med ca. 100 000 bitcoins i «lommeboka» har Winklevossenes beholdning altså passert svimlende en milliard.

Økonomien, som søskenparet fra Connecticut aldri har hatt noen problemer med, blomstrer utvilsomt nå.

På sine respektive Instagram-kontoer, som ironisk nok er eid av Facebook, legger de ofte ut små glimt fra sine glamorøse liv. Det skal sies at de fortsatt driver aktivt med roing også, selv om toppen kan sies å ha vært der på slutten av 2000-tallet.

TALENTER: I 2008 var rotvillingene på topp, og deltok blant annet i OL. Der gikk det ikke like bra som forventet, og de endte på en sjetteplass. Foto: NTB scanpix
TALENTER: I 2008 var rotvillingene på topp, og deltok blant annet i OL. Der gikk det ikke like bra som forventet, og de endte på en sjetteplass. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 2008 var tvillingene i Beijing som en del av USAs OL-gruppe. De ble trent av roer Ted Nash, men klarte bare å ro seg til den sjetteplass i mesterskapet. Totalt 14 land deltok. Under et mesterskap året før klarte de derimot å sikre seg gull og sølv i to forskjellige grener i Brasil.

Hanging 10 w/ the absolute ledge @kellyslater #metgala2017

A post shared by Cameron Winklevoss (@winklevoss) on

Double trouble #metgala #manusxmachina

A post shared by Cameron Winklevoss (@winklevoss) on

Guttene legger fortsatt ut bilder med årene fatt, men de siste åra har innholdet på kontiene deres endret seg noe. Røde løpere, luksuriøse reiser og kjendisfester ser ut til å være en del av hverdagen til 36-åringene. Det er også verdt å nevne at gutta er fan av Kygo, som de så på Hollywood Bowl i fjor høst.

Three musketeers #kygo

A post shared by Tyler Winklevoss (@tylerwinklevoss) on

Det er ikke kjent om de to har partnere, men i 2015 kunne Daily Mail melde at begge hadde kjærester som var brasilianske modeller.

For roerne, som ifølge The Independent er blitt omtalt som «titaner av testosteron» og som blir sammenliknet med Oprah Winfrey på grunn av deres tidlige suksess, er det neppe noen vanskelig oppgave å skaffe seg et stevnemøte.

Page Six skriver derimot at de må passe på hvem de går ut med. Da de som nevnt i 2015 dukket opp med en brasiliansk modell på hver arm, mente mange at modellene lignet på hverandre og at mange på festen undret over hvilken modell som tilhørte hvilken tvilling.

Hva framtida bringer for tvillingene, er usikkert. Det antas at de har sittet på bitcoin-beholdningen i håp om å starte et børsnotert fond i New York - men på grunn av skepsisen fra tradisjonelt finansliv har de hatt vanskeligheter med å få tillatelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer