Dronning Elizabeth II er død:

- Ondt blod der

I sin egen og nasjonens sorg er kong Charles III nødt til å gå løs på en britisk monarks kanskje viktigste oppgave: Å samle kongefamilien.

ONDT BLOD: Noe er råttent i kongeriket Storbritannia. Å skape forsoning i kanskje verdens mest kjente familie, blir kong Charles IIIs mest utfordrende oppgave, mener ekspert. Foto: NTB
ONDT BLOD: Noe er råttent i kongeriket Storbritannia. Å skape forsoning i kanskje verdens mest kjente familie, blir kong Charles IIIs mest utfordrende oppgave, mener ekspert. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye er blitt sagt og skrevet om prins Harrys og hertuginne Meghan Markles forhold til den britiske kongefamilien etter ekteparets spektakulære avskjed fra Buckingham Palace i 2020.

Etter dronning Elizabeth IIs bortgang torsdag kveld, har ikke spekulasjonene omkring ekteparets framtid stilnet.

Å samle kongefamilien blir en av kong Charles IIIs viktigste og mest utfordrende oppgaver i tida framover, tror Storbritannia-ekspert Erik Mustad, førstelektor ved Universitet i Agder.

MØTE: Den ferske statsministeren hadde en audiens med kongen da han kom tilbake til London. Vis mer

- Forsto ikke rollen

Han ønsker ikke å spekulere på detaljene i forholdet mellom prins Harry og hans bror, prins William, og far, kong Charles, men mener at to ting er helt åpenbart:

- Det er klart at det er ondt blod der, og det er klart at det har oppstått etter at Meghan Markle kom inn i familien. Såpass ærlige må vi være, sier Mustad til Dagbladet.

Nøyaktig hva som har utspilt seg bak i de strengt bevoktede kulissene i Buckingham Palace, er uvisst, men Mustad mener også at det er klart at skuespilleren Markle ikke helt forsto hvilken rolle hun måtte spille da hun giftet seg med en britisk prins og ble hertuginne Meghan.

- Hun forsto ikke rollen hun fikk, og rollen Harry hadde, sier Storbritannia-eksperten.

At hun ikke forsto fullt ut hva jobben som britisk kongelig innebar, har Markle også selv fortalt. Hun røpet også andre detaljer fra sin tid i britiske kongehuset i et intervju med Oprah Winfrey i 2021.

- At Harry og Meghan forlot kongehuset, og alt det andre som fulgte, skapte åpenbart vanskeligheter mellom kong Charles og prins Harry, men også mellom prins William og prins Harry, sier Mustad.

SJOKK: Da vi torsdag kveld var på premieren til «71 grader nord kjendis», får vi vite at dronning Elizabeth er død. Slik reagerte kjendisene. Reporter: Thea Hope. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

- Bekymrer han mest

Storbritannia-eksperten forteller at prins William, tronarvingen etter Charles, i praksis ble satt i en skvis mellom lojaliteten til familien og lojaliteten til monarkiet.

- Fordi William er tronarving har han og broren Harry hatt ulike liv. Det vil de også alltid ha. Selv om William er broren til Harry, må han stå med sin far, nå kong Charles, i last og brast, nettopp fordi han er tronarving, sier Mustad.

Å forene kongefamilien, med sine ordinære og ekstraordinære dynamikk, blir derfor en krevende oppgave for kong Charles III.

- Nå blir det hans oppgave å forene familien. Dronning Elizabeth II holdt sin beskyttende hånd over konflikter mellom sine barn, mellom sine barn og barnebarn og mellom sine barnebarn, sier Mustad.

- Det har jo også vært mye annet grums, blant annet med anklagene mot prins Andrew, legger Storbritannia-eksperten.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

Sendte hilsen

Storbritannia-eksperten tror at kong Charles ville ha ønsket at prins Harry ikke var avskåret fra kongehuset, og fortsatte å ta oppgaver for kongehuset.

- Jeg tror nok Charles hadde håpet at Harry fortsatt sto ved hans side. Det er nok det Charles synes er verst og som bekymrer han mest, sier Mustad.

Det var kanskje også grunnen til at kong Charles fredag kveld nevnte Harry og Meghan i sin første tale til nasjonen som monark.

- Jeg vil uttrykke kjærlighet til Harry og Meghan, mens de fortsetter å bygge sitt liv i utlandet, sa kongen.

Hvorvidt dronningens dødsfall kan bidra til forsoning, er uhyre vanskelig å si noe om, mener Storbritannia-eksperten.

- Foreløpig har vi ikke fått noen indikasjoner på det, men de kommer jo nå til å være sammen i noen dager før begravelsen. Det spekuleres jo på om dødsfallet i så måte kan bidra til forsoning, men det er altfor tidlig å si, sier Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer