Ooops, dette så ikke enkelt ut

Se «Stiletthælvalsen» til skrekk og advarsel.

(Dagbladet): Høyhælte sko kan ofte være den perfekte finishen på et antrekk, samtidig som de høye hælene byr på utfordringer når de møter på hindre som brostein eller stigende promille.

Kvinnene fra byen Dublin i Irland støter like godt på begge problemene samtidig under en bytur tidligere denne måneden, noe videoen over viser.

Men populære er uansett skoene, både de eksklusive og billige variantene. Og sko for kvinner er ikke uventet en mulitimilliardindustri.

- Usjarmerende Bare i USA kjøpte kvinner sko for nesten 223 milliarder kroner i 2011. Mer enn halvparten av skoene hadde hæler på mer enn 7,6 centimeter, til tross for at leger anbefaler maks 5,1 centimeter, skriver Wall Street Journal.

- Høye hæler kan absolutt gjøre et antrekk, men de kan også være veldig usjarmerende når jenta som har dem på seg ser ut til å kunne knekke sammen hvert øyeblikk. Heroinknekken ser aldri bra ut, sier moteansvarlig i Dagbladet, Hege Varsi.

- Har du ikke god trening i å gå med de aller høyeste hælene, så styr for all del unna. I alle fall når du vet du skal vakle deg over vanskelig brostein hele kvelden, er hennes råd.

- Arkitektur mer enn mote Men hva er viktig å tenke på når man skal kjøpe sko med høye hæler?

Nyhetsredaktør i Wall Street Journal, Christina Binkley, har besøkt flere skofabrikker, og sitter igjen med følgende inntrykk.

- Det viser seg at sko på en måte er mer arkitektur enn motedesign, sier hun.

Binkley anbefaler alle kvinner å utføre en liten test før kredittkortet dras, for å sikre at skoene ikke blir unødvendig ubehagelige å gå i. For å sjekke kvaliteten på hælen kan man ta tak i hælen og tuppen på skoen og vri litt fram og tilbake.

KJENDISFAVORITT: Reese Witherspoon er blant kjendisene som omfavner designer Christian Louboutins sko, gjenkjennelige med den karakteristiske røde sålen. Foto: Stella Pictures
KJENDISFAVORITT: Reese Witherspoon er blant kjendisene som omfavner designer Christian Louboutins sko, gjenkjennelige med den karakteristiske røde sålen. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Dra fra hælen, og se om skoen virker stødig. Hvis den bøyer seg kan du bare glemme det, sier hun.

- Det er en stålkjerne i hælene på skoene, og den skal ikke bøye seg. Gjør den det, betyr det at ingenting støtter foten din.

- Unngå for trange sko Mange menn lurer kanskje på hvordan i alle dager kvinner får føttene sine inn i sko som ser både trange og spisse ut. Ifølge Binkley er det soleklare rådet å ikke kjøpe seg for trange sko.

- Ikke prøv å presse tærne inn i en sko som er for trang. Da presser du tærne dine inn i den triangulære delen av skoen, og der skal de ikke være. Tenk på triangelet ytterst på skoen som et vedheng som er der for stilens skyld, men som ikke skal brukes. Foten skal hvile lenger bak i det som er selve tårommet i skoen, sier hun.

- Bare glem det hvis foten din blir skvist. Hvis den har dårlig plass når du prøver skoen, kommer det til å kjennes som et dødsgrep etter fire timer, sier hun.

- ARKITEKTUR: Designer Marc Jacobs' vår- og sommerkolleksjon i 2008 hadde sko med helt spesielle hæler. Foto: Stella Pictures
- ARKITEKTUR: Designer Marc Jacobs' vår- og sommerkolleksjon i 2008 hadde sko med helt spesielle hæler. Foto: Stella Pictures Vis mer