Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jamie Oliver:

Oppfordret menn til å lage mat. Ble trakassert og slått

Tv-serien satte nye forventninger til britiske menn. Det var det ikke alle som likte.

SUKSESSRIK: Tv-kokken Jamie Oliver har siden starten av 2000-tallet vært en kjent profil i en rekke land. Nå forteller han at tv-serien fikk blandet mottakelse hos den britiske befolkningen da den først ble lansert. Foto: NTB Scanpix
SUKSESSRIK: Tv-kokken Jamie Oliver har siden starten av 2000-tallet vært en kjent profil i en rekke land. Nå forteller han at tv-serien fikk blandet mottakelse hos den britiske befolkningen da den først ble lansert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom sin snart 20 år lange karriere har den britiske kokken Jamie Oliver (43) bygget et internasjonalt restaurantimperium, og hans kokebøker og tv-program har gått sin seiersgang i en rekke land.

Gjennombruddet fikk Oliver i tv-serien «The Naked Chef» på tidlig 2000-tallet.

Serien, som var kjent for sin avslappende stil, ble berømmet for å inspirere menn til å begynne å lage mat. De første episodene av BBC-produksjonen ble nemlig spilt inn i Olivers eget hjem, og i hverdagslige situasjoner hvor kona gjerne var ute på sosiale aktiviteter.

Til tross for tv-seriens suksess, forteller Oliver i et nytt intervju at det å «oppfordre» menn til å delta i matlaging, slett ikke bare var populært. Selv forsto han som 23-åring slett ikke hvor «politisk» serien var, men fikk tydelig merke det på responsen.

Forventninger til menn

Det var på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av hans nye tv-program, «Jamie Cooks Italy», at 43- åringen forteller om seriens mottakelse hos den britiske befolkningen på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet.

I intervjuet med PA, gjengitt av The Independent, forteller Oliver at han kan takke unge britiske kvinner for sitt gjennombrudd på tv-skjermen som 23-åring.

DE NAKNE KOKKEN: Det var på tidlig 2000-tallet at Jamie Oliver startet med å oppfordre menn til å lage mat gjennom tv-serien «The Naked Chef». Foto: NTB Scanpix
DE NAKNE KOKKEN: Det var på tidlig 2000-tallet at Jamie Oliver startet med å oppfordre menn til å lage mat gjennom tv-serien «The Naked Chef». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han mener nemlig at rollene i hjemmet på denne tiden hadde endret seg ved at kvinner jobbet like mye som menn utenfor huset, men at rollene innad i hjemmet enda ikke hadde utviklet seg i takt med kvinnenes inntog i arbeidslivet.

I intervjuet forklarer han at både menn og kvinner på denne tida gjerne kom trøtte og slitne hjem fra jobb i sekstiden, men at ektemennene fortsatt forventet å få maten servert av sine koner.

- Det fikk de ikke. Og det med rette. Begge hadde jobbet en 12-timers dag, begges føtter verket, begge hadde bidratt til husleia. Jeg forsto ikke dette fordi jeg var ung og dum og for opptatt av å nyte livet - men det var kvinner rundt om i Storbritannia som gjorde at jeg fikk suksess.

Trakassert av menn

Som 23-åring viste han nemlig britiske kvinner, at om han kunne klare å lage mat til kona og til vennene deres, var det ingen grunn til at deres egne menn ikke også skulle kunne klare det.

Dette skapte en endring i forventningene til mennenes bidrag i hjemmet, mener han.

- Hvis man ser tilbake i avisene fra den tida, menn hatet meg i to år, og jeg ble både jaget og slått enkelte ganger. Jeg opplevde masse trakassering. Menn hatet meg virkelig, forteller den suksessrike tv-kokken.

20 år seinere har han gjort en enorm suksess, og ikke bare på tv-skjermen. Kokken har også gjort stor suksess med flere kokebøker og kokkeutstyr.

Hans ulike restauranter i inn- og utland har også funnet veien til Norge. Den første Jamie-restauranten åpnet på innlandsterminalen på Gardermoen i november 2016, etterfulgt av en på utland - og en på Aker Brygge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!