Jamie Oliver:

Oppfordret menn til å lage mat. Ble trakassert og slått

Tv-serien satte nye forventninger til britiske menn. Det var det ikke alle som likte.

SUKSESSRIK: Tv-kokken Jamie Oliver har siden starten av 2000-tallet vært en kjent profil i en rekke land. Nå forteller han at tv-serien fikk blandet mottakelse hos den britiske befolkningen da den først ble lansert. Foto: NTB Scanpix
SUKSESSRIK: Tv-kokken Jamie Oliver har siden starten av 2000-tallet vært en kjent profil i en rekke land. Nå forteller han at tv-serien fikk blandet mottakelse hos den britiske befolkningen da den først ble lansert. Foto: NTB ScanpixVis mer

Gjennom sin snart 20 år lange karriere har den britiske kokken Jamie Oliver (43) bygget et internasjonalt restaurantimperium, og hans kokebøker og tv-program har gått sin seiersgang i en rekke land.

Gjennombruddet fikk Oliver i tv-serien «The Naked Chef» på tidlig 2000-tallet.

Serien, som var kjent for sin avslappende stil, ble berømmet for å inspirere menn til å begynne å lage mat. De første episodene av BBC-produksjonen ble nemlig spilt inn i Olivers eget hjem, og i hverdagslige situasjoner hvor kona gjerne var ute på sosiale aktiviteter.

Til tross for tv-seriens suksess, forteller Oliver i et nytt intervju at det å «oppfordre» menn til å delta i matlaging, slett ikke bare var populært. Selv forsto han som 23-åring slett ikke hvor «politisk» serien var, men fikk tydelig merke det på responsen.

Forventninger til menn

Det var på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av hans nye tv-program, «Jamie Cooks Italy», at 43- åringen forteller om seriens mottakelse hos den britiske befolkningen på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet.

I intervjuet med PA, gjengitt av The Independent, forteller Oliver at han kan takke unge britiske kvinner for sitt gjennombrudd på tv-skjermen som 23-åring.

DE NAKNE KOKKEN: Det var på tidlig 2000-tallet at Jamie Oliver startet med å oppfordre menn til å lage mat gjennom tv-serien «The Naked Chef». Foto: NTB Scanpix
DE NAKNE KOKKEN: Det var på tidlig 2000-tallet at Jamie Oliver startet med å oppfordre menn til å lage mat gjennom tv-serien «The Naked Chef». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han mener nemlig at rollene i hjemmet på denne tiden hadde endret seg ved at kvinner jobbet like mye som menn utenfor huset, men at rollene innad i hjemmet enda ikke hadde utviklet seg i takt med kvinnenes inntog i arbeidslivet.

I intervjuet forklarer han at både menn og kvinner på denne tida gjerne kom trøtte og slitne hjem fra jobb i sekstiden, men at ektemennene fortsatt forventet å få maten servert av sine koner.

- Det fikk de ikke. Og det med rette. Begge hadde jobbet en 12-timers dag, begges føtter verket, begge hadde bidratt til husleia. Jeg forsto ikke dette fordi jeg var ung og dum og for opptatt av å nyte livet - men det var kvinner rundt om i Storbritannia som gjorde at jeg fikk suksess.

Trakassert av menn

Som 23-åring viste han nemlig britiske kvinner, at om han kunne klare å lage mat til kona og til vennene deres, var det ingen grunn til at deres egne menn ikke også skulle kunne klare det.

Dette skapte en endring i forventningene til mennenes bidrag i hjemmet, mener han.

- Hvis man ser tilbake i avisene fra den tida, menn hatet meg i to år, og jeg ble både jaget og slått enkelte ganger. Jeg opplevde masse trakassering. Menn hatet meg virkelig, forteller den suksessrike tv-kokken.

20 år seinere har han gjort en enorm suksess, og ikke bare på tv-skjermen. Kokken har også gjort stor suksess med flere kokebøker og kokkeutstyr.

Hans ulike restauranter i inn- og utland har også funnet veien til Norge. Den første Jamie-restauranten åpnet på innlandsterminalen på Gardermoen i november 2016, etterfulgt av en på utland - og en på Aker Brygge.