Romanov-familien:

Oppklarte hodeskallene kongelig mysterium?

Den grufulle oppdagelsen satte kongehuset på hodet.

FAMILIEN ROMANOV: Levninger etter tsarfamilien ble funnet i Koptjaki-skogen. Det var imidlertid ikke alle som ble funnet samtidig. Foto: Ron Cardy/REX/NTB
FAMILIEN ROMANOV: Levninger etter tsarfamilien ble funnet i Koptjaki-skogen. Det var imidlertid ikke alle som ble funnet samtidig. Foto: Ron Cardy/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er grytidlig en sommerdag i midten av juli i 1918. Den russiske tsarfamilien, med tsar Nikolaj i spissen, blir vekket klokka to den natta, brått og uventet.

De fikk beskjed om at det var uroligheter i byen de bodde i, og at hele familien burde søke tilflukt i kjelleren. De gjorde som de fikk beskjed om.

Minutter seinere var hele familien henrettet.

Den grusomme familiehenrettelsen

Det er nok flere enn undertegnede journalist som husker den animerte filmen «Anastasia» fra 1997. Det mange nok glemmer, er den mørke og tragiske historien som inspirerte barnefilmen.

Filmen skildrer Anastasia Romanovs liv etter familiens makabre henrettelse - den antatte overlevende dattera til tsarfamilien.

Når det nå har kommet en ny sesong av «The Crown», som også skildrer tsarfamiliens historie, er det nok også flere som har fått opp øynene for den grusomme historien - om henrettelse, syreangrep og DNA-kluss.

KONGEPARET: Her er kong Harald og dronning Sonja i Westminster Hall, der kisten til dronning Elizabeth ligger. Video: AP Vis mer

Fraktet til kjellerrom

17. juli 1918 setter altså punktum for tsarfamilien. Klokka to på natta må tsar Nikolaj II, hans kone tsarina Alexandra, sønnen Aleksej og døtrene Tatiana, Olga, Maria og Anastasia ut av huset, villa Ipatjev, i den russiske byen Jekaterinburg.

Nikolaj hadde abdisert året før, og etter Lenins bolsjevikers kupp i oktober samme år var familien blitt arrestert og sendt til villaen, ifølge The Guardian.

UTSLETTET: På én natt ble hele den russiske tsarfamilien henrettet. Da hadde de regjert i 300 år. Her avbildet i 1913, fem år før henrettelsen. Foto: Granger/REX/NTB
UTSLETTET: På én natt ble hele den russiske tsarfamilien henrettet. Da hadde de regjert i 300 år. Her avbildet i 1913, fem år før henrettelsen. Foto: Granger/REX/NTB Vis mer

Tsaren bærer den 13 år gamle arveprinsen Aleksej, som led av blødersykdom, på armen. Sammen med tsarinaen og de fire døtrene blir de fraktet ned i kjelleren - tilsynelatende for å ta et familieportrett.

I naborommet venter ti mann med våpen. Flere av mennene er fulle.

Kommandant Jakov Jurovskij entrer rommet, og leser opp et skriv han hadde i lommen.

«Eksekutivkomiteen for Urals råd av arbeider-, bonde- og soldatrepresentanter har bestemt at dere skal henrettes».

Henrettelsen kom på bestilling fra den russiske lederen Vladimir Lenin, og ble sett på som nødvendig for revolusjonen.

20 minutter

Det som fulgte, var en 20 minutter blodig kamp for livet, skriver Town and Country.

Etter å ha fått beskjeden gjentatt flere ganger, blir tsar Nikolaj II skutt og drept.

13 ÅR: Arveprins Aleksej, som lidde av blødersykdom, skulle en dag ta over tronen. Slik ble det ikke. Foto: Universal History Archive / UIG / REX / NTB
13 ÅR: Arveprins Aleksej, som lidde av blødersykdom, skulle en dag ta over tronen. Slik ble det ikke. Foto: Universal History Archive / UIG / REX / NTB Vis mer

I det trange kjellerrommet flyr kulene veggimellom og tsarfamilien, sammen med tjenere og en livlege, blir brutalt drept av maskingeværild og bajonettenes stikk.

På seg hadde tsarinaen og døtrene store smykker og edelsteiner - smykker som beskyttet dem mot noen av kulene. Det beskyttet imidlertid ikke mot alle kulene og bajonettstøtene.

I løpet av 20 minutter ble den siste tsarfamilien utslettet, etter å ha regjert Russlands rike i 300 år.

- Veldig skadet

Grufullhetene stopper derimot ikke der.

Kommandant Jurovskij valgte deretter å strippe likene for alle klær og dynke de i syre, før han og hans menn satte fyr på tsarfamilien og kastet dem i to separate graver i Koptjaki-skogen, ifølge The Guardian.

KASTET I GRAVEN: Tsarfamilien ble strippet for klær, dynket i syre og kaset i to separate graver i skogen. Foto: Ron Cardy/REX/NTB

KASTET I GRAVEN: Tsarfamilien ble strippet for klær, dynket i syre og kaset i to separate graver i skogen. Foto: Ron Cardy/REX/NTB

Vis mer

Samme storavis skrev i 2007 at da noen av likene ble funnet, av blant andre amatørhistoriker Sergej Plotnikov, ble det bevist at familien hadde lidd en svært brutal død.

- Det var tydelig at de ikke døde fredfullt. Levningene var veldig skadet. Du kunne se at de hadde blitt dynket i syre og brent i flammer, sa han den gang.

Syre ble brukt for å gjøre likene totalt ugjenkjennelig - i tilfelle de skulle bli funnet før forråtnelsesprosessen hadde begynt.

MELDING: Huw Edwards i BBC meldte at dronning Elisabeth II døde torsdag 8. september. Det ble løst på denne måten. Video: BBC Vis mer

Endelig gravlagt

Det var ikke før i 1991 at levningene etter tsaren, tsarinaen og tre av døtrene ble funnet, inkludert Anastasia. Dét til tross for mysteriet om at Anastasia egentlig hadde overlevd massakren.

Den uekte Anastasia kan du lese mer om her.

I 1994 ble daværende president i Russland, Boris Jeltsin, hardt presset av dronning Elizabeth. Hun mente nemlig at Romanov-familien fortjente en ordentlig begravelse, for å gjenopprette familiens verdighet.

Tre år seinere, i 1998, ble tsaren, tsarinaen og de tre døtrene gravlagt - 80 år etter massakren.

RESTER: Deler av familien ble funnet i 1991. Aleksej og Maria ble funnet hele 16 år etter. Foto: Sovfoto/Universal Images Group/REX/NTB
RESTER: Deler av familien ble funnet i 1991. Aleksej og Maria ble funnet hele 16 år etter. Foto: Sovfoto/Universal Images Group/REX/NTB Vis mer

Daværende president Jeltsin var til stede under gravleggelsen. I en tale han holdt den gang, ifølge nyhetsbyrået Associated Press, uttalte han blant annet:

«80 år har gått siden drapet på den siste russiske keiseren og hans familie. Vi har lenge vært stille om denne grusomme forbrytelsen. Vi må fortelle sannheten, massakren i Jekaterinburg har blitt en av de mest skammelige sidene i vår historie (...)».

De to andre barna, Aleksej og Maria, var den gang ikke blitt funnet. De ble funnet atskilt fra resten av familien først i 2007.

DNA-bevis

Romanov-henrettelsene ble vist i den femte sesongen av «The Crown», hvor det blant annet blir kjent at nå avdøde prins Philip, dronning Elizabeths ektemann gjennom 73 år, var antatt å stamme fra tsarfamilien.

Etter DNA-tester ble det bekreftet at Romanov-familien og flere av de europeiske kongehusene faktisk var i slekt.

Skuespiller Anne Heche (53) er død Vis mer

Ifølge The Guardian ble Philips DNA brukt til å undersøke om han stammet fra tsarfamilien. Da ble det kjent at han var etterkommer av tsarina Alexandra av Russland.

Etter tsarfamiliens fall, har det ikke vært noen tsarer igjen i Russland. I dag er landet et semipresidentielt demokratisk, føderalt og fleretnisk republikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer