KLARTE IKKE Å HOLDE TÅRENE TILBAKE: «Hele» Norge fulgte med under kronprins Haakons bryllupstale til Mette-Marit. Det ble en tårevåt affære. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix
KLARTE IKKE Å HOLDE TÅRENE TILBAKE: «Hele» Norge fulgte med under kronprins Haakons bryllupstale til Mette-Marit. Det ble en tårevåt affære. Foto: Knut Falch / NTB ScanpixVis mer

Ordene som fikk Mette-Marits tårer til å trille

- Kjære Mette-Marit, det gnistrer i sjelen din.

(Dagbladet): I dag er det nøyaktig 15 år siden kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, eller Mette-Marit Tjessem Høiby, ga hverandre sitt ja.

Det var bryllupsfeber i store deler av landet denne augustlørdagen. Karl Johans gate var pyntet til fest, og omkranset av skuelystne som håpet å få et glimt av brudeparet.

Store deler av befolkningen fulgte riktignok bryllupet via NRKs maratonsending. Vielsen i Oslo domkirke ble i seg selv sett av nesten to millioner nordmenn.

Kjempet mot tårene
Det er ikke utenkelig at det ble felt noen tårer også i norske stuer, og ikke bare på Slottet, under kronprinsens tale under middagen.

Mange husker kanskje ordene som fikk Mette-Marits tårer til å trille - foran hele Norge.

- Kjære Mette-Marit, det gnistrer i sjelen din.

Han kjempet mot klumpen i halsen, hun forsøkte å holde tårene tilbake. Det klarte hun ikke.

- Jeg gleder meg til å ta fatt side om side med deg, og sammen med Marius. Jeg kan ikke love at det blir problemfritt og lett, men det vil bli innholdsrikt og sterkt, sa kronprinsen.

- Fylt av kjærlighet

Han klarte også å framkalle latter.

- Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen som deg. Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk som når jeg har vært sammen med deg. Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet som sammen med deg.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland husker kronprinsens tale som det var i går.

- Haakons utrolig vakre tale til sin nybakte hustru er det jeg husker aller best, forteller Totland til Dagbladet, og fortsetter:

RØRENDE: Mette-Marit holder pressekonferanse på Slottet i 2001 sammen med kronprins Haakon i forbindelse med fortida si, i forkant av bryllupet samme år. Foto / copyright: NRK Vis mer

- Jeg husker også Mette-Marits tårevåte ansikt tidligere på dagen, under biskopens tale. Og selvsagt «lille Marius», som tok aktivt del i seremonien. Kyssene ute på kirketrappa etterpå er også et favorittøyeblikk.

- Står alltid sammen

15 år er gått, og Totland opplever kronprinsparet som et godt sammensveiset par.

- Når jeg ser tilbake på Haakon og Mette-Marits 15 år som Norges kronprinspar, opplever jeg det som en spennende og innholdsrik reise. De to er etter hvert blitt et godt og samkjørt team som står sammen om oppgavene og hjelper og støtter hverandre både privat og i sin spesielle «jobb», sier Totland, som ser lyst på monarkiets framtid.

- Kronprinsparet er viktig for både folk og nasjon. Jeg er overbevist om at Haakon og Mette-Marit blir et flott kongepar når den tid kommer.

Det var imidlertid ikke alle som ville ta del i feiringen for 15 år siden - og særlig ikke republikanere, som ønsker å avskaffe monarkiet.

- Bør være det siste i Norge

Dagbladets standpunkt i debatten var - og er - at Norges statsoverhode bør velges av folket, og at det er en posisjon som ikke skal gå i arv.

På bryllupsdagen skrev derfor avisa følgende på lederplass:

«I dag inngår kronprins Haakon ekteskap med Mette-Marit Tjessem Høiby. Vi ønsker dem hjertelig til lykke, for her handler det om kjærlighet som har trosset borgerlig trangsyn og smålighet. Det er dette som beveger oss, ikke det pompøse seremoniellet som er rammen om bryllupet.»

Likevel:

«Men når tida er moden, bør dagens kongebryllup gå over i historien som det siste i Norge.»

BLITT STORE: Kongefamilien var samlet til en litt uvanlig frokost på Skaugum. Frokosten besto av pølser stekt på bål servert i snøen utendørs. Vis mer