«Kathrine Sørland»

- Orket ikke spise eller dusje

Kathrine Sørland (40) endte opp sengeliggende midt i coronapandemien, rammet av kraftig angst og depresjon.

ÅPENHJERTIG: Modell og tv-personlighet Kathrine Sørland (40) bretter ut flere hittil ukjente deler av livet sitt, i sin kommende selvbiografi. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ÅPENHJERTIG: Modell og tv-personlighet Kathrine Sørland (40) bretter ut flere hittil ukjente deler av livet sitt, i sin kommende selvbiografi. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Så der lå jeg i senga mi, med restemaskara og de samme trusene jeg hadde hatt hele uka, og innså at bunnen var nådd».

Modell og tv-personlighet Kathrine Sørland (40) er særdeles ærlig i sin kommende selvbiografi, «Du skal ikke tro at du er noe». Som tittelen tilsier, handler boka i stor grad om hvordan Sørland gjennom hele livet har kjempet mot janteloven - og seg selv. En kamp som ifølge henne selv har kostet både spisevegring, pillemisbruk og en haug av tårer.

Det var riktignok først i år, som ovennevnte sitat er hentet fra, at Sørland «for første gang ikke fant en eneste grunn til å stå opp av senga».

Underholdningsprofilen forteller om den psykiske knekken gjennom bokas siste sider, som er lagt til etter at teksten først var ferdig skrevet.

- Personlig lockdown

For selv om smilet alltid har vært (og er) klistret på i offentligheten, har vestlandskvinnen holdt maska. Lenge. I egen bok forteller Sørland at hun verken har behandlet egen kropp eller seg selv spesielt bra, gjennom sitt voksne liv.

TØFF TID: Kathrine Sørland gikk nylig gjennom en tung depresjon. Her fra innspillingen av «Farmen kjendis» i 2018. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TØFF TID: Kathrine Sørland gikk nylig gjennom en tung depresjon. Her fra innspillingen av «Farmen kjendis» i 2018. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De siste par åra skal ha vært særlig vanskelige, før det hele kulminerte da coronapandemien slo ut i mars.

«Jeg opplevde min helt egen personlige lockdown (...) Jeg ble liggende i senga mi i fire uker, med stadig større angst og depresjon. Kroppen var i fullstendig ulage, det samme var hodet. Jeg sluttet å dusje. Orket ikke spise», erkjenner Sørland.

Stadig flere fysiske plager, skilsmissen fra ektemannen i 2018, ensomhet, stress, skyhøye forventninger til seg selv. Sørland har ikke noe fasitsvar på hvorfor hun møtte veggen, men trekker fram de ovennevnte punktene.

Fikk hjelp

Hva gjelder de fysiske utfordringene, fikk Sørland nylig påvist stoffskifteproblemer og allergi mot fargestoffer - som har gjort at hun har måttet omstille hverdagen. Hun sliter også med plager etter en blindtarmtarmbetennelse i tenåra og har kronisk nakkevondt.

I boka forteller Sørland at hun har gått i terapi for angst og depresjon siden august, og har begynt å få livsgnisten tilbake. Hun har også begynt på antidepressiva, og er opptatt av å se framover.

Trenger du hjelp?

  • Helsenorge.no har en veiledningstjeneste der du kan få veiledning om hvor du kan henvende deg, oppsøke hjelp, hvor det er kortest ventetider etc. De kan nås på telefon 23 32 70 00 – tastevalg 1.
  • Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ta kontakt med legevakten hvis du har et problem utenfor fastlegens åpningstid.
  • Ta med deg noen du stoler på dersom dette kan hjelpe deg å formidle dine behov hos legevakten.

«Jeg er ennå ikke der jeg vil være (...) Men som jeg har sagt før, jeg tror det skal gå bra, faktisk bedre enn noen gang», skriver Sørland.

Selvbiografien tar også for seg Sørlands oppvekst på Sola - og hvordan hun opplevde å bli stjerne over natta etter Miss World-deltakelsen på starten av 2000-tallet. Hun åpner seg også fødselsdepresjon, ekteskapshavariet, og slibrige metoo-historier.

Kathrine Sørland er ikke tilgjengelig for kommentar til denne saken, da forlaget per nå har låst henne til andre medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer