SAKSØKT: I 1989 ble prisutdelingen saksøkt av Disney da Row Lowe og  Eileen Bowman tolket «Proud Mary» fra Snow White. FOTO: NTB Scanpix
SAKSØKT: I 1989 ble prisutdelingen saksøkt av Disney da Row Lowe og Eileen Bowman tolket «Proud Mary» fra Snow White. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Oscar-skandalene:

Oscarøyeblikkene vi aldri glemmer: Fra romansedramaet som ledet til mord, søksmål fra Disney og Lettermans vitsekrise

Den glamorøse Oscar-utdelingen har også en skyggeside.

Om bare få timer braker det løs i Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles, for den 89. Oscar-utdelinga.

Den mest prestisjefylte filmprisutdelingen i verden har et gyllent, flatterende skjær av glitter og glamour over seg, men det er ikke alt ved Oscar som er fryd og gammen.

Kontroversielle nominasjoner og prisvinnere, frekke Oscar-verter og boikott er bare noen av elementene som sørger for at prisutdelinga stadig skaper overskrifter i media.

Noen skandaler har fått større og mye mer dramatiske ringvirkninger enn andre.

1. Fatal krangel om Oscar-date

Den skandaleombruste filmstjernen Lana Turner var i 1958 Oscar-nominert i kategorien «beste kvinnelige hovedrolle» for prestasjonen sin i «Peyton Place».

På den tiden var hun i et forhold med Johnny Stompanato, som var tilknyttet mafiaen av i Los Angeles. Og ifølge Herald Sun var han av det svært sjalu slaget.

PÅ KJÆRLIGHETSFERIE: Lana Turner og Johnny Stompanato på ferie i Mexico i 1958, to uker og to dager før Stompanato ble drept i selvforsvar av Turners datter. FOTO: AP/NTB Scanpix
PÅ KJÆRLIGHETSFERIE: Lana Turner og Johnny Stompanato på ferie i Mexico i 1958, to uker og to dager før Stompanato ble drept i selvforsvar av Turners datter. FOTO: AP/NTB Scanpix Vis mer

I forkant av Oscar-utdelinga oppsøkte han Lana på settet til «Another Time, Another Place» i London, etter å ha hørt rykter om at hun var utro mot ham med sin ni år yngre motspiller, Sean Connery. Stompanato hadde med seg en pistol, som han siktet på Connery med under konfrontasjonen, skriver Herald Sun.

Lanas sykelige sjalu kjæreste ble sendt ut av England for å ha brutt landets våpenregler, etter at Sean Connery anmeldte ham til politiet.

Da Lana Turner var tilbake i USA, fortalte hun kjæresten at hun ikke ville ha ham som kavaler på Oscar. I stedet ønsket hun å gå med moren sin og sin 14-årige datter, Cheryl. Dét fikk Johnny til å gå helt av skaftet.

SKANDALE: Under nattens Oscar-utdelig presterte Warren Beatty å utrope feil vinner av årets beste film. Ved en feil ble «La La Land» tildelt prisen som egentlig skulle gått til «Moonlight». Video: CNN Vis mer

Knivstakk morens kjæreste

Ifølge Lanas datter kom han hjem til dem en drøy uke etter Oscar-utdelinga. Der hadde han og filmstjernen en voldsom krangel sent på kvelden.

Johnny truet med å vansire ansiktet hennes og drepe både dattera og mora hennes. Tenåringsdattera Cheryl lyttet skremt til krangelen utenfor moras soveromsdør, før hun løp ned på kjøkkenet.

- Det lå en kniv på benken. Jeg plukket den opp og løp opp trappene igjen. Døra hennes fløy plutselig opp. Jeg så John komme mot meg, han hadde hånda løftet. Jeg hevet kniven og han gikk rett inn i den. Og han så på meg og sa: «Herregud, Cheryl, hva har du gjort?», har Cherly Crane fortalt CBS News i voksen alder.

Knivstikket ble Johnny Stompanatos bane, og allerede samme kveld innrømmet Cheryl at det var hun som hadde knivstukket ham i et forsøk på å beskytte mora si, ifølge Los Angeles Times.

En rettslig høring fulgte det oppsiktsvekkende drapet. Der forklarte Lana Turner sin opplevelse av den fatale kvelden. Samtlige medlemmer av en rettsmedisinsk jury bestemte at Cheryl hadde handlet i selvforsvar og hun slapp juridisk straff.

2. Da Disney saksøkte Oscar etter Snøhvit-stunt

Da Rob Lowe og Eileen Bowman skulle åpne Oscar-utdelinga i 1989, valgte de å tolke låta «Proud Mary» fra Snøhvit, som endte med å toppe verstinglistene over hele USA. Showet ble slakta av kritikere, saksøkt av Disney og flere kjendiser skrev under på et brev der omtalte det hele som en meget flau hendelse. Det var ingen vert under Oscar-utdelinga i 1989, men da Billy Crystal tok over i 1990, var åpningsreplikken hans: "Er all denne applausen for meg, eller er det bare det at dere er glad for at jeg ikke er Snøhvit?"

DISNEY UT MOT OSCAR:  Den gjeve prisutdelingen ble saksøkt av Disney da Rob Lowe og Eileen Bowman tolket «Proud Mary» fra Snow White. FOTO: NTB Scanpix
DISNEY UT MOT OSCAR:  Den gjeve prisutdelingen ble saksøkt av Disney da Rob Lowe og Eileen Bowman tolket «Proud Mary» fra Snow White. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. David Lettermans vitse-fadese

Talkshowkongen David Lettermann er kjent for sin tørre humor, noe han valgte å teste ut på Oscar-publikummet i 1995, da han var vert for showet. Han åpnet da med med en tørr Oprah/Uma-spøk der han prøvde på humoristisk vis å introdusere Oprah Winfrey og Uma Thurman til hverandre, ettersom de begge har unike fornavn. Spøken ble ikke tatt godt i mot hos publikum - ei heller hans neste forsøk på å være morsom, ifølge Time.

Da det politisk aktive paret Susan Sarandon og Tim Robbins skulle dele ut en pris, presterte Letterman å si følgende: «Nå gjelder det å følge med. Jeg er sikker på at de er sure for ett eller annet...» Spøken falt ikke ikke i god jord. Kanskje ikke så rart at dette ble Lettermanns først og siste gang som vert for den gjeve prisutdelinga.

VITSEKRISE: Lettermanns tørre humor falt ikke i god jord hos Oscar-publikummet i 1995, og dette ble hans første og sise gang som vert for showet. FOTO: NTB Scanpix
VITSEKRISE: Lettermanns tørre humor falt ikke i god jord hos Oscar-publikummet i 1995, og dette ble hans første og sise gang som vert for showet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4. Gjorde armhevninger

Enkelte Oscar-taler var også av det uvanlige slaget. For eksempel da Jack Palance vant prisen for «beste birolle» i «City Slickers» i 1992. Han innledet talen med å klage på regissører som alltid setter spørsmåltegn hva skuespillere kan og ikke kan gjennomføre i hans alder. Han valgte å bevise sin ungdommelighet ved å gjøre armhevninger på scenen.

5. Snublet i kjolen

Andre som har hatt en uvanlig opptreden på scenen, eller rettere sagt på vei opp, var Jennifer Lawrence da hun skulle motta Oscar for «beste kvinnelige hovedrolle» for «Silver Linings Playbook» i 2013.

Hun presterte å snuble i sin egen kjole da hun skulle motta pris, og Hugh Jackman (47) kom ilende til for å redde damen i nød, men hun kom seg opp uten hjelp.

– Det var vel ingen som så dette, humret «Hunger Games»-stjernen selvironisk i takketalen, ifølge ABC News.

SNUBLET PÅ VEI OPP: Jennifer Lawrence snublet i trappe da hun var på vei opp til scenen for å motta pris under Oscar-utdenlingen i 2013. FOTO: NTB Scanpix
SNUBLET PÅ VEI OPP: Jennifer Lawrence snublet i trappe da hun var på vei opp til scenen for å motta pris under Oscar-utdenlingen i 2013. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

6. Kline-stunt

Skuespilleren Adrien Brody (42) ble så overraska da han i 2003 vant Oscar for «beste mannlige hovedrolle» for «Pianisten» at han overraska alle med å gi prisutdeler Halle Berry et saftig smellkyss på direkten.

- Jeg regner med at de ikke fortalte deg at det var et kyss i gaveposen, sa Brody under talen sin, ifølge Us Weekly.