RETURNERER: Komiker Otto Jespersen er tilbake på tv-skjermen etter fem år. Nå skal han lede programmet «Otto har fått nok». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RETURNERER: Komiker Otto Jespersen er tilbake på tv-skjermen etter fem år. Nå skal han lede programmet «Otto har fått nok». Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Otto Jespersen har ikke vært å se på tv på fem år. Nå forteller han hvorfor

Den omstridte komikeren er tilbake.

KLINGENBERG (Dagbladet): Tirsdag ettermiddag hadde nærmest alt som kan krype og gå av norske tv-profiler samlet seg på Klingenberg kino i Oslo sentrum for TV 2s årlige høstlansering.

Målet er å se og bli sett. Midt i alt mylderet kan man overhøre hvordan det snakkes selvsikkert og varmt om de mange kommende tv-konseptene.

Likevel må man bite seg merke i hvordan en av dem som tradisjon tro trekker store mengder seere til sine programmer - befinner seg gjemt bak en pressevegg, således iført crocks.

Boikottet pressen

Den omstridte komikeren Otto Jespersen (63) er ikke redd for å boikotte mediene.

MYE OMTALE: Da Otto Jespersen ledet «Torsdagsklubben» på TV 2, skapte han store kontroverser, som her, da han gjorde narr av boka til Mia Gundersen. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
MYE OMTALE: Da Otto Jespersen ledet «Torsdagsklubben» på TV 2, skapte han store kontroverser, som her, da han gjorde narr av boka til Mia Gundersen. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

I 2009 nektet han også å snakke med pressen om sitt eget program, nettopp på en lansering hos TV 2.

Beskjeden den gang var at Jespersen åpner munnen når han selv mener «tida er moden». Når han denne gang gjør comeback på tv-skjermen for første gang på fem år, er den kanskje nettopp det.

- Gratulerer med tv-comeback, Otto. Hva har du gjort siden sist?

- Jeg har laget filmer og spilt inn en ny tv-serie som kommer på TV 2 over jul. Også har jeg puslet litt i hagen, så den ser veldig fin ut nå. I tillegg har jeg kjøpt meg en hytte ved et vann oppi skauen. Dit drar jeg så ofte jeg kan.

- Hva gjør du på hytta?

- På denne tida av året plukker jeg sopp, fisker og går turer. Da har jeg med meg familien.

- Man finner roen der oppe, legger han til.

På begynnelsen av 2000-tallet fikk han sterke reaksjoner etter at han brente det amerikanske flagget under «Torsdagsklubben». I 2009 ble han også felt for jødehets i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Jespersen har også mottatt drapstrusler på bakgrunn av sin harselering med daværende statsminister Kjell Magne Bondevik i 2002 - for å nevne noe.

- Ikke min greie

Mange vil imidlertid mene at mannen som er kjent for å sparke i alle retninger gjerne hører hjemme et sted langt borte fra hagearbeid og sopplukking.

Når Jespersen omsider stiger fram fra kulissene, er det med programmet «Otto har fått nok» i ermet. Etter tittelen på programmet å dømme, vil mange trolig mene at 63-åringen endelig er tilbake i sitt rette element.

FÅTT NOK: Otto Jespersen og Emilie Skolmen kommer med nytt program til høsten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅTT NOK: Otto Jespersen og Emilie Skolmen kommer med nytt program til høsten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg har alltid vært veldig fan av forbruker-tv. Men det der med journalistisk etterrettelighet og balanse, det er ikke helt min greie, så da lager jeg et program som er litt annerledes, sier Jespersen til Dagbladet.

Ifølge TV 2 skal 63-åringen prøve å forstå, forklare og komme til bunns i det som irriterer ham i velferdsstaten Norge, sammen med makker Emilie Skolmen. Komikeren forklarer at han har brukt rundt halvannet år på å jobbe fram konseptet.

- Engstelige for å tråkke feil

- Er det noen spesiell grunn til at vi ikke har sett deg på tv de siste fem åra?

- Det å lage tv i dag er veldig forskjellig fra å lage tv for ti år siden. Før var ting gjerne litt «kjappere på», men nå er det en veldig omstendelig prosess fra idé til ferdig produkt. Det skyldes at kanalene er engstelige for å tråkke feil med tanke på at man kan miste seere og alt det der. Det er mange som skal ha et ord med i laget, forklarer Jespersen.

- Betyr det at du har jobbet fram andre konsepter som ikke er blitt noe av?

- Jeg har flere ideer, hvor noen av dem ikke har blitt noe av foreløpig. Noen blir kanskje aldri noe av, og andre blir forhåpentligvis noe av.

- Min drømmetittel

Komikeren, som tidligere har ledet «Torsdagsklubben», «Rikets røst» og «Otto - helt privat», er kjent for å skape kontroverser og store overskrifter.

- Frykter du mottakelsen på «Otto har fått nok»?

- Nei. Jeg er blitt for gammel til det. Det har aldri vært ambisjonen, å skape overskrifter hos dere, egentlig.

- Likevel skjer det gang etter gang?

- Det hender, men for kontroversens egen del så har det aldri vært ambisjonen, sier Jespersen ydmykt.

På spørsmål om hva som eventuelt ville vært hans drømmetittel på forsiden av Dagbladet, smeller komikeren til i kjent stil:

- Min drømmetittel hadde antakelig vært en helt blank forside.