Kjersti Grini i «Farmen kjendis»:

- Overhodet ingen rasist

Først da den profilerte eks-håndballstjerna kom hjem til dattera skjønte hun hvor dypt hun hadde tråkket i salaten under TV-innspillinga.

SKUFFA: Endelig er «Farmen Kjendis» tilbake, og allerede i første episode blir det tårer når Kjersti Grini kommenterer hvordan kua ser ut. Reporter: Bjørn Ekker/ Thea Hope. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er overhodet ingen rasist. Men jeg er et resultat av tida jeg er vokst opp i.

Ordene tilhører Norges kanskje mest innflytelsesrike og mest meritterte norske håndballspiller noensinne, nemlig Kjersti Grini (50).

Sammen med blant andre Dorthe Skappel (59), Sophie Elise Isachsen (27), Jahn Ivar Mini Jacobsen (56) og Shabana Rehman (45) er hun med i vinterens «Farmen kjendis», som har premiere tirsdag kveld.

Det starter med et skikkelig smell.

OVERRASKELSE: «Farmen»-Robert fikk seg en skikkelig overraskelse da hans ene datter dro frem årets julegave. Vis mer

Bruker n-ordet

Allerede på dag to skal nemlig de nyankomne gjennomføre et kuslipp. Det blir av det dramatiske slaget, da deltakerne - og ikke minst Grini - plutselig får se en brun ku, som er helt svart i ansiktet.

Det såkalte «n-ordet» detter nemlig ut av munnen på den tidligere håndballspilleren.

«Har vi fått en neger-ku», sier hun i programmet, noe som vekker sterke reaksjoner blant flere av de andre, spesielt Adam Ezzari (23) og influenser og «Sommerhytta»-vinner Øyunn Krogh, som bryter ut i tårer.

- Om det er noe jeg gruer meg til at kommer på TV, så er det den episoden der. Jeg ble skuffa, sånn ordentlig skuffa, sier Krogh til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Vi hadde allerede vært der en stund. Og det ble brukt en slags sjargong som var litt provoserende. Det oppsto flere situasjoner selv om man hadde sagt ifra flere ganger.

«FARMEN KJENDIS»: De første bildene byr på både tårer og dramatikk. Se hele portrettprogrammet på TV 2 i kveld, onsdag, kl. 22.40. Video: TV 2 Vis mer

Lærte av dattera

Kjersti Grini selv bedyrer at hun ikke mente noe vondt med det hun sa, og at hun opplevde situasjonen som ubehagelig.

- For både for meg og de som tok dette opp, egentlig. Jeg trodde lenge at reaksjonene skulle roe seg, og det gjorde det også ganske fort. Men der og da var jeg kanskje litt oppgitt over dette «krenkelseshysteriet», sier hun til Dagbladet.

TAR TIL TÅRENE: Øyunn Krogh legger ikke skjul på hva hun mener i torsdagens Farmen kjendis. Foto: TV 2
TAR TIL TÅRENE: Øyunn Krogh legger ikke skjul på hva hun mener i torsdagens Farmen kjendis. Foto: TV 2 Vis mer

Det var først da hun kom hjem at det virkelig gikk opp for 50-åringen at hun hadde sagt noe hun ikke burde sagt.

- Jeg har absolutt ikke ligget våken om nettene, men da jeg kom hjem skjønte jeg hvor vanskelig dette var for dattera mi, som er 13 år gammel. Da ble det annerledes. Først da gikk det skikkelig opp for meg hvor krenkende det ordet oppfattes for mange unge.

Og:

- Det gikk opp for meg at om man bruker det ordet i dag, så krenker man dem som har slåss for å bli kvitt den benevnelsen, og som ikke har valgt den selv. Saken ble enkel for meg, det er ikke et ord jeg lenger har tenkt til å bruke.

- En veldig redsel

Etterpå har «Farmen kjendis»-deltakeren forklart dattera at det er fint at hun mener det hun mener.

- Men jeg forteller henne også at det er mange mennesker i dette landet som har levd i en helt annen tid - og som ikke legger noe krenkende i det ordet. Og da kan man ikke stå klare med øksa. Men jeg skjønner at det er vanskelig.

GIFT: Frank og Eunike møttes på «Farmen» - nå er de endelig gift! Og de nøyde seg ikke bare med ett kyss. Video: Bjørn Ekker Vis mer

- Hva sa dattera di da hun fikk vite hva du sa?

- Det største problemet er at hun ikke får sagt noe, at hun blir gående med en klump i magen. Som bare vokser og vokser. Som blir til en veldig redsel. Hun er jo veldig glad i meg og vet at jeg er et godt menneske, men klarte ikke å se at dette kunne gå bra i forhold til hva hun selv mener er rett.

Ifølge Grini fikk dattera vite om opptrinnet etter å ha overhørt en samtale mellom mora og en annen.

- Da stoppet verden, kan du si, forteller hun.

USKYLDIG: Denne kua skaper virkelig drama i beste sendetid på TV 2. Foto: TV 2
USKYLDIG: Denne kua skaper virkelig drama i beste sendetid på TV 2. Foto: TV 2 Vis mer

La seg ikke flat

I ettertid er hun imidlertid glad for feilen hun begikk i «Farmen kjendis».

- For det har lært meg noe, fått meg til å reflektere. På en måte kan unge se at samtaler og forståelse er viktig, samtidig som eldre mennesker kan se at dette ikke bare er hysteri, men at unge i dag har en del verdier som er veldig bra.

- Det går bra med dattera di nå?

- Hun gleder seg nok ikke like mye til «Farmen kjendis» som mange andre. Men det går bra. Hun skal komme seg fint igjennom dette. Hun er modig og tøff.

Eks-håndballstjerna, som har 1003 mål totalt i sin lange karriere for det norske landslaget, har også følelser erkjenner hun - selv om noen kanskje tror hun er laget av kun stål.

- Jeg er mye mer følsom enn folk tror. Så jeg syntes ikke at dette var lett. Heine (Totland, journ.anm.) sa til meg at han skulle ønske han hadde min evne til å legge ting bak seg, men selv synes jeg ikke at jeg er så god til det heller. Men jeg klarte på et vis bare å bli ferdig med det.

- La du deg flat, da?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg var heller opptatt av at vi skulle bli kjent med hverandre før vi begynte å dømme. For meg var det en unødvendig og ubehagelig greie, for jeg mente ikke noe vondt med det. Det var hva jeg tenkte da. Men jeg må understreke at jeg forstår det bedre nå. Og derfor er jeg glad for at det skjedde.

FARMEN KJENDIS: Dette er gjengen som skal delta i den kommende sesongen av «Farmen Kjendis». Video: Rød Løper Vis mer

- Et resultat av tida

Det er mye hun ønsker at skulle vært gjort annerledes.

- Men jeg får ikke gjort noe annet enn å være meg. Det håper jeg unge mennesker skjønner også. Vær snill og grei, ha gode verdier - og heller vær den personen det er naturlig for deg å være.

Så tilbake til start:

- Jeg er overhodet ingen rasist. Men jeg er et resultat av tida jeg er vokst opp i. Så jeg kan forstå at folk kan oppleve meg som det.

Men:

- Vi lever tross alt i et land som har kommet ganske langt på mange områder. Ja, det kan fortsatt bli bedre, men la oss slappe av litt med at vi alle skal være perfekte. Vi er veldig mange, meg selv inkludert, som ikke tolererer rasisme.

SEIER: Dette er vinneren av «Farmen Kjendis». Vis mer

Øyunn Kroghs kjæreste, Levi Try, er glad for at Kjersti Grini er ydmyk i etterkant.

- Kjersti har lagt seg flat nå, og har gjort det så bra som hun kan gjøre det etter det som skjedde, sier han til Dagbladet.

TV 2: - Aldri i tvil

Til Dagbladet forteller programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, at kanalen ikke lot seg be to ganger da «n-ordet» plutselig nådde overflaten tidlig under innspillinga.

- Vi var aldri i tvil om at den diskusjonen som fulgte blant deltagerne etter Kjerstis kommentar, skulle bli innhold i programmet. Det som var viktig for oss var å fortelle dette på en balansert måte, og passe på at de involverte fikk slippe til med sine tanker og argumenter på en måte de kunne kjenne seg igjen i. Det har vi inntrykk av at vi har lykkes med, bedyrer Haldorsen.

SKJEBNESVANGERT: Kjersti Grini står ved siden av Jahn Ivar Mini Jacobsen da de skjebnesvangre ordene faller. Foto: TV 2
SKJEBNESVANGERT: Kjersti Grini står ved siden av Jahn Ivar Mini Jacobsen da de skjebnesvangre ordene faller. Foto: TV 2 Vis mer

Hun mener at måten deltagerne til slutt rydder opp seg imellom i den konflikten som oppstår, er et eksempel til etterfølgelse.

- De tar en ærlig diskusjon om hvordan gruppen skal ha det sammen og hvilke regler som skal gjelde. De lytter til hverandres perspektiver, og klarer til slutt å finne fram til en felles forståelse, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer