Overlevde syreangrep - nå stråler hun som modell

- Kvinner som meg må vise mot, forklarer modellen.

INDISK KAMPANJE: Laxmi Saa var femten da hun fikk syre kasta i ansiktet sitt. Nå stråler hun som kampanjemodell for det indiske merket Vida N Diva. Foto: Vida N Diva
INDISK KAMPANJE: Laxmi Saa var femten da hun fikk syre kasta i ansiktet sitt. Nå stråler hun som kampanjemodell for det indiske merket Vida N Diva. Foto: Vida N DivaVis mer

(Dagbladet): Da nå 32 år gamle Laxmi Saa var 15 år, opplevde hun sitt livs store mareritt. Hun var på vei til jobb da noen prikka henne på skuldra. Det neste sekundet var skjebnesvangert.

Hun fikk syre kasta i ansiktet av en mann hun hadde nekta å gifte seg med. Til BBC har hun tidligere fortalt at «det først var kaldt, men så begynte det å brenne intenst. Så smelta væska huden min».

Skadene Saa ble påført kommer til å vare livet ut, men hun gjør det beste ut av situasjonen. Nå er hun ansiktet til en stor kampanje i India.

«Motets ansikt» Kampanjen har fått tittelen «Face of Courage», eller «Motets ansikt» på norsk, og er for det indiske klesmerket Vida N Diva. Det er BBC som omtaler saken først. Til den britiske kringkasteren forklarer Saa at hun vil sette et eksempel.

- Muligheten til å representere et merke var en plattform hvor jeg kunne sette et eksempel for kvinner som meg, om at vi bør ha mer selvtillit og ha mot. Det til tross for det fysiske utseendet, forklarer hun.

BBC anslår at om lag 1000 blir skadet som følge av syreangrep i India hvert år. Saa ønsker å sende en beskjed til de kriminelle som står bak.

- Jeg ville sende en klar beskjed til de kriminelle at kvinner ikke vil miste motet, til og med etter å ha blitt angrepet av syre som ødelegger utseendet, sier 32-åringen.

- Urovekkende og vakkert En av skaperne bak klesmerket, Rupesh Jhawar, forklarte til den britiske kringkasteren at han fikk ideen om å bruke Saa etter å ha sett henne i en kalender.

- I mine øyne, som ofte ser modeller med plettfri hud som dolles opp foran kameraet hver dag, var dette utseendet både urovekkende og inspirerende, mener han.

Jhawar var klar på at de ønsket å fange Saas skjønnhet og bruke henne i kampanjen.

- Vi ville fjerne alt som hadde med offerrolle å gjøre fra øynene hennes og gi dem en scene, en jobb, en plattform. Vi ville gi henne muligheten til å flotte seg, avslutter han.

På Twitter hyller flere kampanjen. Brukeren Lauren Lek skriver «Dette er vakkert», mens flere andre gratulerer Saa med sin nye jobb.

Gjennomgikk 40 operasjoner Et av verdens mest kjente tilfeller på syreangrep, er britiske Katie Piper (32).

Det rystet en hel verden da hun ble angrepet  i mars 2008. Likt med Saa er at begge hadde sagt nei til menn, som seinere hevna seg. Piper ble angrepet mitt på gata i Nord-London.

- Jeg sto på gata med folk som gikk forbi og kjente at ansiktet mitt fordampet. Jeg trodde jeg sto i brann mens syra åt seg inn i huden min, sa Piper i 2009.

Over 40 operasjoner og hudtransplantasjoner seinere, er hun tilsynelatende kvitt det meste av ytre skader og har også fått tilbake store deler av selvtilliten sin.

I 2013 fortalte hun at «nå som jeg snart er 30 år, plager ikke alle usikkerhetene jeg tidligere har kjent på meg lenger».

Utradisjonelle modeller Uten direkte sammenlikning, er det ikke første gangen motebransjen benytter seg av modeller som er uglesett i visse deler av samfunnet.

I juli i fjor satte verdensmedia sitt fokus på 18 år gamle Madeleine Stuart, modellen med Downs syndrom som sikra seg ikke mindre enn to modellkontrakter.

Hun hadde heller ikke tenkt til å stoppe der.

- Madeline ønsker å være modell for en velkjent merkevare som Forever 21, Versace eller Gucci, fortalte mora hennes.

I 2012 skrev Dagbladet om britiske Del, som den gang var 42 år. Han arbeidet som modell, men ble uglesett fordi han ikke så ut som modeller ofte gjør.

- Når jeg sier til fremmede at jeg er modell, er det ingen som tror meg. Derfor sier jeg heller at jeg er rengjører. Det er lettere, for da tror de meg med en gang, fortalte han til Dagbladet.

- IKKE MIST MOTET: Laxmi Saa sa nei til å gifte seg, og fikk kastet syre i ansiktet. Nå viser hun at alle kan være vakre - som ansiktet til et indisk klesmerke i en ny kampanje. Foto: Vida N Diva
- IKKE MIST MOTET: Laxmi Saa sa nei til å gifte seg, og fikk kastet syre i ansiktet. Nå viser hun at alle kan være vakre - som ansiktet til et indisk klesmerke i en ny kampanje. Foto: Vida N Diva Vis mer