Helle Thorning-Schmidt:

Overrasker: - Kan slippe meg mer løs

Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt tør i dag å leve friere enn på mange år.

OVERRASKER: Det er ikke dagligdags at tidligere statsledere viser seg fram på denne måten, men Danmarks tidligere statsminister har nå bestemt seg for å endre image. Foto: Instagram
OVERRASKER: Det er ikke dagligdags at tidligere statsledere viser seg fram på denne måten, men Danmarks tidligere statsminister har nå bestemt seg for å endre image. Foto: Instagram Vis mer
Publisert

Mange husker trolig Danmarks første kvinnelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Hun ble imidlertid raskt kjent under et annet navn da hun i perioden 2011 til 2015 styrte nabolandet vårt i sør - «Gucci-Helle».

Det var nemlig ikke mangel på verken designervesker eller stiletthæler i danskens garderobe. Kallenavnet ble dessuten brukt nedsettende av opposisjonen.

Hun ble også kjent for å være en streng politiker, som sto på krava og var bevisst på hvordan hun framsto. I dag er det en helt annen Thorning-Schmidt som synes i mediene.

DEN GANG DA: Her er Helle Thorning-Schmidt fotografert i 2015, like før hun gikk av som statsminister. I bakgrunnen synes nåværende statsminister, Mette Frederiksen. Foto: AP Photo/Polfoto, Jens Dresling, NTB
DEN GANG DA: Her er Helle Thorning-Schmidt fotografert i 2015, like før hun gikk av som statsminister. I bakgrunnen synes nåværende statsminister, Mette Frederiksen. Foto: AP Photo/Polfoto, Jens Dresling, NTB Vis mer

For fram til nå har hun fortsatt hatt toppjobber, selv om det har vært utenfor politikken. Hun har vært toppsjef i Save The Children, og har sittet i et FN-panel som jobbet med å bekjempe skatteunndragelser. Sistnevnte stilling trakk hun sa fra i år, etter anklager om at hun selv skal ha benyttet seg av skatteparadiser.

Slipper seg løs

Hun sitter fortsatt i flere styrer, men har likevel bestemt seg for å vise verden en annerledes utgave av seg selv. For sine 41 000 følgere på Instagram, tar hun nå brodden av inntrykket folk har av henne. Det kunne hun nemlig ikke før.

- Den gang var det uten tvil den mest seriøse og intellektuelle siden av meg som kom til uttrykk, sier hun om sitt gamle jeg, i et intervju med BT.

Nå har hun farget deler av håret rosa, deltar i talkshows titt og ofte, heier på sin favoritt i «Skal vi danse» og dukker opp på røde løpere. Kontrasten er stor til den hun utga seg å være da hun hadde makten i sin hule hånd - og mange har bitt seg merke i forandringen.

Den har kommet helt naturlig, mener hun.

- Jo eldre jeg blir, jo mer kan jeg slippe meg selv løs. Det er stadig mer private ting, men jeg har samtidig begynt å dele pussige og artige ting, som muligens mykner opp det bildet folk har av meg, sier hun.

Det rosa håret anskaffet hun seg seint i høst, da hun og noen venninner skulle på fest. Det skulle bare være på én kveld, men gikk ikke av i vask som det ble hevdet på forpakningen. Derfor har hun bestemt seg for å ha sveisen en stund til, og det er med røde striper i håret hun møter den danske avisa.

Det samme gjelder private oppdateringer på Instagram, og annet som kan distansere henne fra tida som politiker. I disse dager er Mette Frederiksen statsminister i Danmark - den første kvinnen til å ha oppdraget etter Thorning-Schmidt. Hun mener helt klart at hun har gått opp en løype for etterkommerne.

- Som den første kvinnelige statsministeren, tror jeg rammene for hva jeg kunne tillate meg og hvor mye jeg kunne skeie ut var enda snevrere. Jeg var allerede ekstremt annerledes, fordi jeg var kvinne. Derfor la jeg lokk på meg selv, sier hun om åra som danskenes leder.

Familiemor

Episoden hvor hun, i minnestunden til Nelson Mandela i 2013, tok en selfie med Barack Obama og David Cameron blir blant annet nevnt. Selfien ble stemplet av medier verden over som respektløs og lite betimelig. Hun mener det er et tydelig symbol på hvor trange rammene til en statsleder er.

Den kommende tida har hun også store planer om å bruke på familien. Hun er mor til de to døtrene Johanna (24) og Camilla (21), som hun har med ektemannen Stephen Kinnock. Han jobber som politiker i Storbritannia, og familien har derfor reist mye fram og tilbake til London de siste åra.

Det har, av naturlig årsaker, ikke latt seg gjøre det siste året. Da BT møtte henne til et annet intervju nylig, var det en måned siden hun sist hadde fått reist.

- Det er fryktelig. Eller, fryktelig er et voldsomt ord - vi snakker jo bare sammen på telefonen. Coronaen har preget livene våres veldig, men det er bare små problemer i forhold til hva andre har av vanskeligheter, har hun uttalt.

Hun gleder seg til ei tid der verden er normal igjen, og røper samtidig at hun håper på barnebarn en gang i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer