Lørdag kveld er det klart for den andre delfinalen av Melodi Grand Prix. Artist og låtskriver Sandra Lyng (35) er blant de sju deltakerne som skal kjempe om plass i den store finalen 4. februar.

- Nær ved å miste hverandre
Da Lyng ble spurt om å delta tenkte hun med en gang: «Ja! Det har jeg lyst til». Men skulle hun være med var det viktig at låta hadde et budskap hun brant for. Nemlig mental helse.
- Låta måtte komme fra hjertet mitt, og jeg er så opptatt og bryr meg så veldig om mental helse. Så da tenkte jeg at det ville vært fint om det var en slags rød tråd til det.
Det blir en sang på nordnorsk vi får høre fra Mosjøværingen. Lyng forteller at «Drøm d bort» handler om følelsen av maktløshet.

- Var bare 16 år. Heslig
- Om du er et barn som flykter fra krig, eller om du er et barn som opplever krig utenfor døra til soverommet ditt hjemme, eller om du blir mobbet, eller at du er en voksen person som sliter, så handler det om den følelsen du får når det eneste du kan gjøre er å stappe fingrene i ørene og si «nanana». Vi har alle gjort det som barn.
Lyng har selv valgt å være åpen om sin mentale helse. Men slik har det ikke alltid vært
- Jeg har jo holdt hvordan jeg egentlig hadde det veldig tett i mange år. Jeg ble sett på som en «solstråle», og mange kalte meg «sjarmtrollet fra Mosjøen» og sånt i de første åra av karrieren min.

Til Dagbladet kan 35-åringen fortelle om øyeblikket som endret det.
- Jeg var på en tur med «God Kveld Norge», også spurte de rett ut: «Hvordan har du det egentlig?», og da svarte jeg ekte - at jeg ikke hadde det så bra og at jeg sleit med spiseforstyrrelser.
Videre kan Lyng fortelle at hun angret med en gang hun sa det høyt.
- Det var nesten ingen som hadde vært åpen om det da, og vi visste lite om det.
- Jeg tenkte: «Nå er karrieren min ødelagt», og at det kom til å stå «mentalt ustabil» i panna mi.

- Jeg er ekstremt takknemlig
Men responsen var helt motsatt, forteller Lyng. Hun fikk mange brev fra personer som takket henne for åpenheten. Responsen gjorde at det gikk opp et lys for artisten.
- Da skjønte jeg at «oi» vi har faktisk en posisjon når vi er i media. Så kan man velge om man skal late som om alt er fint og perfekt – eller være ærlig og ekte. Så da valgte jeg det siste.
Lyng mener åpenhet kan hjelpe andre å ikke føle seg alene.
- Det er viktig å huske at det er ikke sånn: «De menneskene har det vanskelig, og de menneskene har det ikke vanskelig». Alle mennesker har alle følelser, mener hun og fortsetter:

- Vi skal alle kjenne på ensomhet for å vite hva vennskap og kjærlighet egentlig er, vi skal alle ha det trist for å vite hva lykke egentlig er – og alle har det sånn.

- Blir veldig sterk i motgang
35-åringen sier det er lett å føle seg enda mer ensom og alene i sofaen når alt du ser er det «perfekte».
- Vi har alle kjipe dager, kjipe måneder, men det blir alltid bra igjen. Følelser beveger seg, og det blir bra igjen.
- Hvem er det du synger for lørdag kveld?
- På scenen synger jeg til deg som har hatt det litt tøft, og som trenger en påminnelse om at du er veldig bra og sterk, avslutter Lyng.
Hvem som til slutt tar seg videre fra den andre delfinalen i Melodi Grand Prix, og som skal få kjempe om seieren i Trondheim Spektrum 4. februar, får vi svaret på lørdag kveld.

- Føler jeg allerede har vunnet
Forrige lørdag var det Ulrikke Brandstorp (27), Alessandra Mele (20), og Umami Tsunami som sikret seg de tre finalebillettene.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!