Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jonas Gardell:

På scenen er han utadvent og sosial. På privaten har han nesten ingen venner

Den svenske komikeren, Jonas Gardell, åpner opp om ensomheten i svensk podkast.

ENSOM: I et nylig podkastintervju åpner den svenske komikeren, Jonas Gardell, opp om det å være ensom. Foto: NTB Scanpix
ENSOM: I et nylig podkastintervju åpner den svenske komikeren, Jonas Gardell, opp om det å være ensom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I den svenske podkasten «Oppet hjarte» møter forfatteren Marcus Birro og entreprenøren Michael Strandberg flere spennende gjester.

Sist ut var den svenske komikeren og forfatteren Jonas Gardell, som snakket åpenhjertig ut om det å være ensom.

For selv om man kanskje ikke skulle tro at en komiker kan være innadvent, mener 55-åringen at nettopp det personlighetstrekket har gjort at han nesten ikke har noen venner.

- Når jeg er på vei hjem og ser folk sitte på uteserveringer blir jeg lei meg, for jeg har ingen å sitte på uteserveringer med, forklarer han.

Gardell mener han aldri har vært flink til å henge med flere folk av gangen, og tror at grunnen til at han ikke har noe særlig med venner er fordi han aldri har tilhørt noe fotballag eller foreninger.

- For det er der man treffer venner, sier han og legger til:

- Men det er bare en unnskyldning, for jeg er ikke så flink på det der vennegreiene heller.

Takker alltid nei til å bli med ut

Noen ganger liker komikeren å sosialisere seg, men for det meste foretrekker han ensomheten best.

Til og med på stand-up kvelder, etter at han har fått publikum til å le hele kvelden, takker han alltid nei til å bli med å ta en øl med resten av produksjonen.

På vei hjem kan han fort angre på avgjørelsen, men når han kommer hjem angrer han ikke et sekund.

- Når jeg kommer ut på landet og ser ned på min ensomme veranda og får meg et glass vin, blir jeg veldig lettet over at jeg er ensom med min sommernatt, sier han.

- Jeg har en venn

Grunnen til at Gardell ofte trekker seg unna, er fordi han mener det tar for mye energi.

Han forteller at han blir sliten og at det krever mye konsentrasjon og fokus. Han trives godt med å være ensom, men satidig plages han over at han er så mye alene.

Imidlertid er det en person Gardell kan betro seg til, nemlig den svenske journalisten, Mark Levengood (52), som også er hans kjæreste.

- Mark har jo venner. Han har flere beste venner, men det har ikke jeg. Jeg har en venn og det er mannen min Mark, sier han og legger til:

- Jeg er bedre på mennesker om de er et publikum. Privat er jeg en som ikke gjør så mye ut av meg, jeg må vite at noen forventer noe av meg.

Ble pappa

I 2002 kunne Gardell glede seg over å bli pappa.

Barnets mamma er en lesbisk venninnne av Gardell, hvor barnet bor vekselvis hos Gardell og hans partner Mark Levengood, og hos barnets mor og hennes partner.

- Vi håper vi skal være kjærlige og ansvarsfulle foreldre til dette lille mirakelet, skrev Gardell dagen etter at barnet kom til verden.

Men gleden over den nye babyen ble imidlertid raskt skygget over, da Kristdemokraternas leder, Alf Svensson, som er mot homofiles rett til å adoptere, gikk til angrep.

Da reagerte Gardell raskt og skrev, samme dag som svenskene gikk til valgurnene, en debattartikkel i Aftonbladet mot Svenssons uttalelser.

- Når Alf Svensson står på Riksdagens talerstol og ber om at homofile absolutt ikke må få prøve seg som adoptivforeldre, sender han et svært tydelig signal til alle Sveriges barn: Ikke alle mennesker er like mye verdt. Vi skal ikke være like for loven. Det er riktig å diskriminere noen folkegrupper. Slik legitimerer Svensson hat og mobbing, raste den nybakte pappaen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!