På sporet av «Mord og Mysterier»

Se hva som skjuler bak rosebuskene i «Barnaby-land».

PÅ TO HJUL: Sykkel er en perfekt måte å oppleve engelsk landsbysjarm og natur.
Foto: Tone Vassbø
PÅ TO HJUL: Sykkel er en perfekt måte å oppleve engelsk landsbysjarm og natur. Foto: Tone VassbøVis mer

||| England (Dagbladet): Inspektør Tom Barnaby løser intrikate drapsgåter i idylliske «Midsomer». Og det er lett å bli betatt av gammelengelsk sjarm på den søvnige landsbygda i grevskapet Bucks, filmfolkets favoritt.

—Frøken, kan jeg få tegne dette huset, roper en liten pjokk i skoleuniform og kaster seg på kne.

Det kryr av skolebarn denne junidagen i verdens eldste miniatyrby Bekonscot Model Village i Beaconsfield i Buckinghamshire — Bucks på folkemunne - bare en time unna London. De er kjemper for en dag etter å ha oppdaget 3000 ørsmå innbyggere fanget i 1930-åra.

Fascinerende

Ungene fryder seg over en fascinerende hemmelig verden av herskapshus, hytter og rekkehus, båter og tog. Alt gjemt unna bare en 25 minutters togreise fra London.

Kriminalinspektør Barnabys «Midsomer» finnes ikke på kartet, men det gjør grevskapet der mesteparten av episodene til TV-serien «Mord og Mysterier» filmes.

På ekte Midsomer-vis byr Beaconsfield og mange fredelige småbyer i Chiltern Hills på langt mer enn du oppdager ved første øyekast.

KRIMINALINSPEKTØR PÅ TV: Skuespiller John Nettles.
KRIMINALINSPEKTØR PÅ TV: Skuespiller John Nettles. Vis mer

Roald Dahls verden

Grevskapet har Englands mest fotograferte landsbyer, bugnende markeder, historiske byer og bygg, hyggelige serveringssteder og et formidabelt nettverk av stier som frister til «pub walks» eller fotturer.

«Se med skinnende øyne på hele verden rundt deg fordi de største hemmelighetene er gjemt på de mest utrolige steder. De som ikke tror på magi vil aldri finne dem», advarte i sin tid verdens mest populære barnebokforfatter, Roald Dahl.

I 2005 fikk Dahl sitt museum i Great Missenden. Små og store blir invitert inn i en verden full av magi, forunderlige fenomener, drømmeblåserkjemper og Umpa-Lumpaer.

Det var i Great Missenden den berømte norskættede forfatteren bodde i 30 år, og det var i landsbylivet og Buckinghamshires landskap at han hentet inspirasjonen til sine berømte fortellinger.

BETATT: Noen hver kan falle i staver over gammelengelsk sjarm i verdens eldste og godt bortgjemte miniatyrby Bekonscot. Her har livet stått stille siden 30-åra.Foto:Tone Vassbø
BETATT: Noen hver kan falle i staver over gammelengelsk sjarm i verdens eldste og godt bortgjemte miniatyrby Bekonscot. Her har livet stått stille siden 30-åra.Foto:Tone Vassbø Vis mer

Øl i 950 år

— How do you do, nikker en eldre herre vennlig og speider etter søppelbilen som bryter ettermiddagsstillheten over The Lee.

Tid for te i hagen. Kona venter. Ingen filmaction denne dagen.

—En gang måtte vi stoppe filmingen fordi en prest kom løpende forbi. Idet han passerte, utbrøt han; «Ah, Nettles, flere i menigheten skal tas av dage!?», avslører skuespiller John Nettles humrende til The Mirror.

I likhet med millioner av TV-seere i over 100 andre land har nordmenn i årevis fulgt Nettles i drapsetterforsker Barnabys sko inn og ut av hager som bugner av roser og wisteria, over nyklipt gras på «the village green», for så å avslutte en lang arbeidsøkt med en pint på den lokale puben.

PUBKJENDIS: Et velkjent vannhull for etterforsker Tom Barnaby i Turville.
PUBKJENDIS: Et velkjent vannhull for etterforsker Tom Barnaby i Turville. Vis mer

I virkeligheten er puben The Cock & Rabbit i den bitte lille landsbyen The Lee, eller Bull & Butcher pub i pittoreske Turville, eller ikke usannsynlig er Barnaby på Englands eldste alehouse, The Royal Standard of England i Forty Green.

Sistnevnte har servert mat og skummende drikke i hele 950 år og er høyst populær hos lokale gjester og langveisfarende.

Fans til besvær

Utenbys folk er ikke minst ivrige etter å ta seg fram til lille Hambleden. Landsbyen er en grand old lady i filmsammenheng, kjent ikke minst fra «101 Dalmantinere» og «Chitty Chitty Bang Bang», og krimserier som «Poirot» og «Mord og Mysterier».

Men fastboende medgir overfor Dagbladet at de ikke liker all ståheien som følger med «perfekt idyll»-stempelet.

—Folk kommer hit og glor uhemmet inn vinduet mitt. Det er nå ikke så greit.