GJØR FORELDRENE STOLTE: Ingen tvil om at både Bård og Vegard Ylvisåker har en stjerne i mamma og pappas bok - selv om foreldrene ikke helt klarer å forholde seg til den enorme suksessen. Her sammen med pappa Hans Terje. Foto: Privat
GJØR FORELDRENE STOLTE: Ingen tvil om at både Bård og Vegard Ylvisåker har en stjerne i mamma og pappas bok - selv om foreldrene ikke helt klarer å forholde seg til den enorme suksessen. Her sammen med pappa Hans Terje. Foto: PrivatVis mer

Pappa Ylvisåker: - «The Fox» er ikke min favoritt

... Og mamma Helga syntes prosjektet virket veldig useriøst.

(Dagbladet): - Du kan jo selv skjønne at dette er helt eventyrlig, sett fra vår side. Det er et privilegium å få lov til å være stolt over det de presterer, sier Hans Terje Ylvisåker (59) til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han er begeistret. På kort tid har hans to eldste sønner, Bård (31) og Vegard (34), gått fra å være kjente fjes i hjemlandet Norge, til å være på både lepper og pc-skjermer verden over.

- Jordnære 16 dager etter at videoen til låta «The Fox» ble lagt ut på Youtube, har den hatt nærmere 40 millioner visninger. Brødrene fra Bergen nedrennes av tilbud fra alle verdenshjørner, har fått eget management i Amerika og skal i dag gjeste ett av USAs største talkshow - «The Ellen DeGeneres Show».

Selv om de er Norges mest suksessrike brødre om dagen, tror ikke pappa Hans Terje at de lar suksessen gå til hodet på dem.

- Jeg tror ikke det forandrer dem, de vil nok fortsette å være jordnære begge to. Så langt har de oppført seg på en slik måte at vi fortsatt er veldig stolte av dem, sier han.

- Ikke favoritten 59-åringen synes «The Fox» er en morsom og god låt, men mener at sønnene har gjort ting som er bedre, musikalsk sett.

- Mange av de andre låtene er flottere, synes jeg, sier han og trekker fram «Stonehenge» som sin favoritt.

Mamma Helga Urheim Ylvisåker (58) synes sønnenes suksess er så overveldende at hun ennå ikke har klart å ta det hele innover seg.

- Det snakkes om produksjonsseslskap, tv-kanaler og rankinglister. Det er mange ukjente begrep og veldig vanskelig å følge med på alt, det er så mye rundt det, sier hun.

- Forbi normalen Hans Terje forteller at Bård og Vegard har hatt et musikalsk talent med seg nær sagt fra fødsel, og at de har sunget fra ung alder av. Men først da de tjenestegjorde i skoleteatret ved Fana Gymnas, fikk folk for alvor øynene opp for brødrene.

- Da de sto på scenen i forbindelse med skoleteatret, demonstrerte de overfor andre at de kunne prestere noe litt forbi normalen, sier pappa Ylvisåker.

De har alltid hatt et godt forhold, foreldrene og sønnene, sier faren. Til tross for at de fortsatt har det, er det ikke ofte Bård og Vegard informerer foreldrene sine om sine karrierreplaner.

- Det vi vet om deres suksess, eller mangel på suksess, er ikke alltid fra deres egen munn. Vi har mye kontakt med dem, men det handler like mye om barnebarn, ferie og om å være sammen som en familie som om deres framtidsplaner og store tanker. Men vi er selvfølgelig både interesserte og entusiastiske, og bruker alle anledninger til å få vite mer.

Stolt kone Vegard giftet seg sommeren 2011 med kjæresten gjennom ti år, Helene Helgesen (32). Sammen har de barna Emma (6) og Mads (4).

Overfor Dagbladet, roser Helgesen ektemannen og svigerbroren:

- Jeg har jo levd med ham i 12 år, så for meg er ikke dette noe nytt. De har alltid jobbet veldig hardt og er veldig flinke. Det er jo kjempekjekt, og man blir selvfølgelig litt stolt, sier hun.

Lillebror Bård er samboer med kjæresten gjennom 14 år, Maria Lekva (32), som han har tre barn sammen med.

Bekymret mor Det er altså lenge siden guttene forlot redet, og nylig flyttet de også med sine familier fra Fana i Bergen til Oslo.

Det betyr imidlertid ikke at mamma Helga har sluttet å bekymre seg for dem.

- Jeg håper bare at de ikke sliter seg ut. De er veldig travle, og det er et lite minus, noe jeg engster meg litt for. En dag er de i Oslo, en dag i London og så USA. Men dette er veldig spennende, og veldig kjekt på deres vegne, sier hun om braksuksessen.

Til tross for at hun i dag synes «The Fox» er «kjempetøff» og betegner seg selv som stor fan, innrømmer hun at hun ikke alltid har hatt særlig tro på låta:

- Da de skulle dra til New York for å spille inn denne sangen, spurte jeg Vegard hva den handlet om. Han sa at den handler om hva slags lyder reven lager. «Hæ? Om revelyder?», sa jeg. Jeg syntes det virket veldig useriøst. Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli noe særlig stort, humrer Helga.

Den enorme suksessen låta om revelydene har brakt med seg, kom overraskende på henne.

STOLT MOR: Mamma Helga legger ikke skjul på at hun synes hele evntyret hennes to eldste sønner nå opplever er stas. Her sammen med Bård, etter at brødrene hadde hatt premiere på en forestilling i Bergen i 2001. Foto: Vegar Valde / Dagbladet
STOLT MOR: Mamma Helga legger ikke skjul på at hun synes hele evntyret hennes to eldste sønner nå opplever er stas. Her sammen med Bård, etter at brødrene hadde hatt premiere på en forestilling i Bergen i 2001. Foto: Vegar Valde / Dagbladet Vis mer

- Det har jo tatt helt av, og jeg må jo si at jeg er overrasket over at det er noe sånt de nå blir kjent for der borte. Jeg vet de har mye i seg, spesielt med tanke på stemmene og det musikalske. De synger jo godt, men det er kanskje ikke det de har fokusert mest på. Selv om det nok også er nettopp dét de scorer på nå, i sin stil.

- FLINK: Etter ti år som kjærester, gitet Vegard Ylvisåker seg med sin Helene Helgesen sommeren 2011. Overfor Dagbladet innrømmer Helgesen at hun er stolt av sin kjære. Foto: Stella Pictures
- FLINK: Etter ti år som kjærester, gitet Vegard Ylvisåker seg med sin Helene Helgesen sommeren 2011. Overfor Dagbladet innrømmer Helgesen at hun er stolt av sin kjære. Foto: Stella Pictures Vis mer
KJÆRESTER I 16 ÅR: Maria Lekva og Bård Ylvisåker er samboere og har tre barn sammen. Foto: Stella Pictures
KJÆRESTER I 16 ÅR: Maria Lekva og Bård Ylvisåker er samboere og har tre barn sammen. Foto: Stella Pictures Vis mer