KRIGSVETERAN: Stian Thorbjørnsen ble kjent som deltaker i «Paradise Hotel» i fjor. Mindre kjent er hans innsats i det norske forsvaret, som han nå snakker ut om i Forsvarets Forum. Foto: TV3
KRIGSVETERAN: Stian Thorbjørnsen ble kjent som deltaker i «Paradise Hotel» i fjor. Mindre kjent er hans innsats i det norske forsvaret, som han nå snakker ut om i Forsvarets Forum. Foto: TV3Vis mer

- «Paradise Hotel» er tross alt ikke liv eller død

Mener krigsveteranerfaringen hjalp ham i «Paradise Hotel».

(Dagbladet): Stian Thorbjørnsen (30) ble et kjent fjes i Norge etter å ha deltatt i fjorårets runde av realityprogrammet «Paradise Hotel», som han i år også er med på som web-host.

Men mindre kjent er hans innsats i det norske forsvaret.

Veddemål I et ferskt intervju med Forsvarets forum snakker Thorbjørnsen ut om tida som veteran i Kosovo og Afghanistan.

Han dro til Kosovo allerede som 19-åring etter endt førstegangstjeneste på Setersmoen.

- Før Kosovo var jeg aldri interessert i Forsvaret. Jeg skulle ta siviltjeneste, men inngikk et veddemål og havnet i førstegangstjenesten for en Cola-boks. Mot slutten ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å reise ut. Jeg tror det var 30 av 120 som måtte knive om plassene. Konkurranseinstinktet våknet. Så havnet jeg i Kosovo, sier han til Forsvarets forum.

Etter nesten to år i Kosovo var det på tide for Thorbjørnsen å dra hjem til Norge, men hjemmeoppholdet varte ikke lenge.

- Jeg hadde ikke noe annet jeg heller ville tilbake til. Jeg havnet på Rena, og i 2003 dukket det opp en mulighet med Telemark bataljon i Afghanistan. Den grep jeg! I mars i 2004 landet jeg i Kabul, forteller Stian.

Tida som veteran har preget han på mange måter.

Mistet kompisen - Det sterkeste inntrykket var nok å se mennesker i andre deler av verden, se kontrasten av den ufattelig luksusen vi lever i her, kontra hvordan de har det i konfliktsoner, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Og selvfølgelig episoden der kamerat og medsoldat Tommy ble drept.

Under oppholdet i Afghanistan mistet nemlig Thorbjørnsen en av sine gode kamerater, Tommy Rødningsby, i krigen.

- Først kjente jeg en veldig aggresjon. Jeg ville finne dem som hadde gjort dette og ta dem. Så så jeg hvor sliten troppssjefen til Tommy var. Han er en jeg respekterer høyt, jeg fikk en sterk reaksjon og gråt i timevis, sier han til Forsvarets Forum.

Han mener livet som veteran har forandret han på mange måter.

- Det har nok gjort meg mye mer reflektert. Jeg har lært meg til at det ofte er flere sider av en sak, hva angår utenrikspolitikk, innvandring og lignende. Samtidig så blir man veldig kjent med sine egne grenser og hvordan man reagerer på stressende situasjoner. Det var veldig lærerikt å leve under slike omstendigheter, forteller han til Dagbladet.

Sammenligner med «Paradise» Han mener også at livet som veteran på mange måter kan sammenlignes med oppholdet på «Paradise Hotel».

- På «Paradise Hotel» blir man plassert inne på et lukket område, sammen med helt nye, veldig ulike personligheter. På veldig mange måter veldig likt som det å komme inn i nye avdelinger i Forsvaret . Man blir god til å tilpasse seg, noe som var veldig viktig på hotellet, sier han. 

- Mange mennesker på hotellet kan til tider være veldig stressa, men når man har vært i situasjoner som virkelig har vært stressende, sier det seg selv at man kan reflektere litt annerledes som en tredve år gammel veteran, enn en som har bodd på gutterommet hele livet og ser på Paradise Hotel som noe langt mer viktig enn det jeg, med mine livserfaringer følte det var, sier han.

Han legger likevel ikke skjul på at han hadde veldig lyst til å vinne konkurransen.

- Klart det hadde vært gøy å vinne, men på «Paradise Hotel» er det tross alt ikke snakk om liv og død, sier han.