Thea Gudmundsen:

«Paradise Hotel»-profilen åpner seg om sykdommen

- Jeg har gått glipp av så enormt mye.

ALVORLIG SYK: Thea Gudmundsen forteller åpenhjertig om tiden hun slet med spiseforstyrrelser. Foto: Jonas Scheie Hammer, privat
ALVORLIG SYK: Thea Gudmundsen forteller åpenhjertig om tiden hun slet med spiseforstyrrelser. Foto: Jonas Scheie Hammer, privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Thea Gudmundsen (21) fra Stavanger er en av deltakerne som denne uken sjekket inn på skandalehotellet «Paradise Hotel». Bakgrunnen for deltakelsen er trolig noe annerledes enn for hennes forgjengere - og meddeltakere.

Som tolvåring ble rogalendingen nemlig alvorlig syk, noe som førte til at livet hennes ble snudd på hodet. En alvorlig spiseforstyrrelse skulle vise seg å ta styring over livet hennes, og skolegang og ungdomstid ble byttet ut med sykehusinnleggelse og overvåking.

- I dag går det veldig bra med meg, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

FIKK LEGEHJELP: Da Thea var på det sykeste måtte hun observeres til alle døgnets tider. Her var hun bare 13 år gammel. Foto: Privat
FIKK LEGEHJELP: Da Thea var på det sykeste måtte hun observeres til alle døgnets tider. Her var hun bare 13 år gammel. Foto: Privat Vis mer

- Det begynte da jeg var 12 år, og varte i hovedsak frem til jeg var rundt 18. På det verste veide jeg altfor lite, og var like høy som i dag, forteller hun åpenhjertig.

Gudmundsen ble rammet av anoreksi, en spiseforstyrrelse som ifølge Norsk Helseinformatikk er en psykisk lidelse som handler om forholdet til mat, kropp og vekt.

- Flau

- Jeg ble lagt inn på sykehuset i litt over et år, og måtte ha fastvakt til alle døgnets tider. Jeg fikk aldri være alene, minnes hun.

- Jeg fikk oppfølging ved alle måltider og hadde alltid en person med meg. Jeg husker at de var redde for blodtrykket mitt. Det oppsto flere komplikasjoner, fortsetter hun.

Foreldrene hennes skal ifølge Gudmundsen ha fått beskjed om at det sto svært ille til med datteren, så ille at det til tider sto om livet til den lille jenta.

- MIN TUR: Thea forteller at hun er med på «Paradise Hotel» for å ha det gøy og ikke minst for å spille spillet. Foto: Jonas Scheie Hammer
- MIN TUR: Thea forteller at hun er med på «Paradise Hotel» for å ha det gøy og ikke minst for å spille spillet. Foto: Jonas Scheie Hammer Vis mer

Hun var i tenåra da sykdommen pågikk som verst, tida hvor hun skulle vokse og utvikle seg. Gudmundsen brukte mye tid på å bortforklare sykdommen.

- Når jeg ser tilbake på det i dag, er det trist at jeg var flau. Jeg har gått glipp av så enormt mye og henger fremdeles etter på skolen. Jeg mangler to fag fra videregående og var aldri russ.

- «Paradise Hotel» er min tur. Det er min tur til å ha det gøy, sier hun bestemt.

SVIK: Dramatikken tar seg opp på «Paradise Hotel» når Floyd Olsen velger å sikre seg selv og dermed ofre laget sitt i «Team Helvete». Her er lagets reaksjoner på sviket. Video: Jonas Scheie Hammer / Kine Falch / TV3 Vis mer

Derfor er hun åpen

- Hvorfor velger du å være så åpen om sykdommen?

- For å vise at man ikke er alene. Jeg har møtt utrolig mange sterke mennesker og det er viktig å vise at vi er flere som sliter. Jeg ønsker ikke at folk skal synes synd på meg, men jeg vil få frem fighter-instinktet hos andre mennesker.

Engasjementet hun har for andre mennesker, og kanskje spesielt de som ikke har det så lett, er noe hun også vil ta med seg inn på skandalehotellet.

- Jeg står opp for dem som gjerne blir skjøvet litt til siden. Jeg ser mennesker for dem de er og dømmer ikke noen før jeg blir kjent med dem.

Nå skal 21-åringen gi alt, og spille spillet i realityprogrammet. Hun påpeker at det er en «vill gjeng» som har sjekket inn.

BEHANDLING VED ANOREKSI - TRENGER DU HJELP?

Det viktigste du kan gjøre er å søke hjelp. Det kan være veldig vanskelig, ettersom du selv ikke nødvendigvis tenker at det er noe galt.

  • Legen din vil kunne henvise deg til helsepersonell som spesialiserer seg på behandling av spiseforstyrrelser. Det kan hjelpe å ta med seg en forelder eller en venn. Forskning viser at sjansene for å bli frisk er større ved tidlig behandling.
  • Selv om du har hatt anoreksi i flere år, er det likevel viktig å søke hjelp. Jo lengre du sulter deg selv, desto mer skadelig er det for kroppen din.
  • Forskning viser at samtalebehandling (psykoterapi og kognitiv terapi) kan ha god effekt i behandling av anoreksi. I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd.
  • Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte. Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd.
  • Familieterapi viser også gode resultater for barn og unge. Du kan få støtte og mer informasjon fra SPISFO, Spiseforstyrrelsesforeningen, på www.spisfo.no.
  • Å snakke med noen som har et lignende problem om hvordan du føler deg, kan hjelpe deg til å få det bedre.

    Kilde: Helsenorge.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer