DØD: Patrick Swayze ga seg selv to år til å leve i et intervju i januar, men måtte gi tapt for sykdommen i går. Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS/SCANPIX
DØD: Patrick Swayze ga seg selv to år til å leve i et intervju i januar, men måtte gi tapt for sykdommen i går. Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS/SCANPIXVis mer

Patrick Swayze er død

Tapte kampen mot kreften, 57 år gammel.

||| (Dagbladet): Skuespilleren Patrick Swayze er død, melder Hollywoodreporter.com. Han ble 57 år gammel.

Swayze har i lengre tid kjempet mot kreft. Han etterlater seg kona Lisa Niemi, broren Don og moren Patsy.

- Fredfullt
- Patrick Swayze gikk fredfullt bort i dag med familien ved sin side, etter å ha kjempet mot sin sykdom de 20 siste månedene, heter det i en erklæring fra hans agent Annett Wolf.

Det var i mars i fjor det ble kjent at filmstjernen led av uhelbredelig kreft i bukspyttkjertelen, og verden ble sjokkert av bilder av en svært utmagret Swayze, som var kjent for å være atletisk.

I et TV-intervju med kanalen ABC i januar anslo han selv at det var sannsynlig at han kom til å leve i to år til. Slik gikk det altså ikke.

Mangesidig
Nordmenn stiftet først bekjentskap med Swayze som Orry Main i TV-serien «Nord og sør» (1985), om den amerikanske borgerkrigen, men han huskes nok aller best for sin rolle i dansefilmen «Dirty Dancing» (1987), samt dramaet «Ghost» (1990).

I tillegg til filmkarrieren var Swayze en aktiv musiker og fikk en hit med sin selvskrevne og -produserte «She's Like the Wind» fra «Dirty Dancing».

HETT: Mens «Unchained Melody» med Righteous Brothers lyder i bakgrunnen, deler Molly Jensen (Demi Moore) et kyss med sin avdøde kjæreste Sam Wheat (Swayze). «Ghost» (1990) innbrakte Swayze hans andre Golden Globe-nominasjon. Foto: PETER SOREL/PARAMOUNT PICTURES/REUTERS/SCANPIX
HETT: Mens «Unchained Melody» med Righteous Brothers lyder i bakgrunnen, deler Molly Jensen (Demi Moore) et kyss med sin avdøde kjæreste Sam Wheat (Swayze). «Ghost» (1990) innbrakte Swayze hans andre Golden Globe-nominasjon. Foto: PETER SOREL/PARAMOUNT PICTURES/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Patrick Swayze ble født i Houston i Texas 18. august 1952, med en far som var rodeocowboy og en mor som var danseinstruktør. Som barn tok han danseleksjoner, hovedsakelig i ballett, og møtte sin kone, dansekollega Lisa Niemi, i sin mors dansestudio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilfeldigheter
På tross av det tøffe miljøet i Texas satset unge Swayze på dans og etter hvert isdans, ved siden av å utmerke seg i flere ulike sportsgrener.

Swayze flyttet til New York i 1972 for å satse på dansen, men et vondt kne etter en idrettsskade hindret ham etter hvert i det. Han ble derfor drevet inn i skuespillerkarrieren, og ble snart å se på store Broadway-oppsetninger som «West Side Story» og «Grease».

Broadway-suksessen oppildnet ham til å flytte til Los Angeles, hvor han studerte skuespill, og etter hvert ble han å se i TV-serier som «MASH».

Coppola-film
Sin filmdebut hadde den unge skuespilleren med rulleskøytefilmen «Skatetown, USA» i 1979, men det var først med Francis Ford Coppola-filmen «The Outsiders» (1983) at han gjorde seg noe særlig bemerket. Filmen var for øvrig springbrett også for Rob Lowe, Matt Dillon og Tom Cruise.

SISTE ROLLE: Swayze som FBI-agenten Charles Barker i TV-serien «The Beast», som han spilte inn mens han var under cellegiftbehandling. Serien ble rost av kritikerne, men måtte kanselleres i juni, etter én sesong, på grunn av hovedrolleinnehaverens helsetilstand. Foto: MICHAEL MULLER/A&E NETWORKS/REUTERS/SCANPIX
SISTE ROLLE: Swayze som FBI-agenten Charles Barker i TV-serien «The Beast», som han spilte inn mens han var under cellegiftbehandling. Serien ble rost av kritikerne, men måtte kanselleres i juni, etter én sesong, på grunn av hovedrolleinnehaverens helsetilstand. Foto: MICHAEL MULLER/A&E NETWORKS/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Etter «The Outsiders» tiltok de høyprofilerte filmrollene i antall for Swayze, som ble superstjerne som danseinstruktøren Johnny Castle i «Dirty Dancing», som innbrakte ham hans første av tre Golden Globe-nominasjoner.

Magasinet People utropte ham i 1991 til verdens mest sexy mann.

Utover på 90-tallet dalte hans stjerne som følge av deltakelse i en rekke mindre minneverdige filmer, men han dukket nå og da opp i kredible roller, blant annet som uspiselig selvhjelpsguru i kultfilmen «Donnie Darko» (2001).

Aktiv til det siste
Han glemte heller ikke sin dansebakgrunn og var så seint som i 2003 og 2006 tilbake på scenen henholdsvis på Broadway og i London, i «Chicago» og «Guys and Dolls».

Swayzes siste prosjekt var TV-serien «The Beast», der han innehadde hovedrollen. På grunn av hans stadig dårligere helse var han imidlertid ute av stand til å promotere serien, som ble kansellert i juni i år.

MED KONA: Swayze på baseballkamp i mai i fjor, sammen med kona gjennom 33 år, Lisa Niemi. Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS/SCANPIX
MED KONA: Swayze på baseballkamp i mai i fjor, sammen med kona gjennom 33 år, Lisa Niemi. Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Skuespilleren var kjederøyker og fortsatte å røyke også etter at han ble syk. I ABC-intervjuet med Barbara Walters i januar uttalte han at sykdommen «trolig hadde noe med røykingen å gjøre».