OVERDÅDIG: Som følge av coronapandemien har det svenske kongehuset mistet betydelige inntekter. Her er landets kronprinsessepar avbildet i anledning sin bryllupsdag nylig, på Haga slott. Foto: Elisabeth Toll, Kungl. Hovstaterna
OVERDÅDIG: Som følge av coronapandemien har det svenske kongehuset mistet betydelige inntekter. Her er landets kronprinsessepar avbildet i anledning sin bryllupsdag nylig, på Haga slott. Foto: Elisabeth Toll, Kungl. Hovstaterna Vis mer

Den svenske kongefamilien:

Pengeknipe: - Vil kreve høyere apanasje

Lommeboka er angivelig ikke så fyldig som før, grunnet coronapandemien.

Publisert

Vi er vant til å se kongefamilier med fine antrekk i vakre, høytidlige omgivelser, tilsynelatende ubekymret for hvor mye penger som finnes i sparegrisen. De kongelige kan likevel ikke skjerme seg mot coronapandemien som fremdeles herjer verden over.

Nå skal nemlig kongefamilien i vårt naboland ha mindre å rutte med som følge av coronakrisen, ifølge Svensk Damtidning.

LAVERE INNTEKT: Den svenske kongefamilien har fått mindre å rutte med. Her er kronprinsparet avbildet med sine barn samt kongen og dronningen ved slottet Solliden i Sverige i 2019. Foto: NTB Scanpix
LAVERE INNTEKT: Den svenske kongefamilien har fått mindre å rutte med. Her er kronprinsparet avbildet med sine barn samt kongen og dronningen ved slottet Solliden i Sverige i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge SVT har covid-19 påvirket det svenske kongehusets turistinntekter betraktelig. På et vanlig år legger turistene igjen rundt 105 millioner svenske kroner når de besøker de kongelige slottene, tilsvarende 109,5 millioner norske kroner.

Nå får kong Carl Gustaf (74) og dronning Silvia (76) imidlertid «bare» inn 27 millioner svenske kroner, tilsvarende 28 millioner norske kroner.

Ber om hjelp

Til Svensk Damtidning forteller økonomisjef Jan Lindman at lommeboka ikke er så fyldig som før for den svenske kongefamilien. Særlig ikke for den delen av virksomheten som gjelder slottsvisningene og parkene.

- Vi ser en kraftig negativ effekt, ettersom besøksantallet minker kraftig, sier Lindman.

Derimot er tallene for hoffet ikke like dystre, meddeler økonomisjefen.

- Vi har hatt en ganske nøytral effekt, og har hatt mindre reisekostnader.

Den svenske kongefamilien kan angivelig derimot få litt drahjelp fra staten. Staffan Larsson, representant for det svenske hoffet, forteller at de er i kontakt med det svenske finansdepartementet, melder SVT.

KAN FÅ HJELP: Det svenske kongeparet kan få bistand fra staten. Foto: NTB Scanpix
KAN FÅ HJELP: Det svenske kongeparet kan få bistand fra staten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi vil ikke annet enn å vise den fantastiske kulturarven og ingen blir gladere enn når vi ser alle menneskene ute i parkene våre. Men skal man ta hånd om dem, så koster det penger, konstaterer Larsson.

- Vil kreve mer penger

Sjefredaktør i Svensk Damtidning og kongehusekspert, Johan T. Lindwall, tror ikke inntektsfallet vil påvirke den svenske kongefamilien i særlig stor grad.

- Det er klart at kongehusets inntekter og omsetninger kommer til å gå kraftig ned som følge av pandemien. De har vært avhengig av den, men for det svenske kongehuset er ikke dette spesielt alvorlig, sier Lindwall til Dagbladet.

Han forteller videre at kongefamilien hvert år mottar en apanasje, og at denne trolig vil justeres opp neste år.

MER PENGER: Johan T. Lindwall, sjefredaktør i Svensk Damtidning, tror den svenske kongefamilien vil kreve høyere apanasje som følge av inntektsfallet. Foto: Charles Hammarsten / IBL / NTB scanpix
MER PENGER: Johan T. Lindwall, sjefredaktør i Svensk Damtidning, tror den svenske kongefamilien vil kreve høyere apanasje som følge av inntektsfallet. Foto: Charles Hammarsten / IBL / NTB scanpix Vis mer

- Når man kan vise til fallende inntekt vil kongefamilien kunne kreve betydlig høyere apanasje for å kompensere for det tapte. Pandemien treffer hele den svenske turistnæringen, også slottene, men ikke kongefamilien direkte, forklarer sjefredaktøren.

- Dette vil kunne slå hardt mot de svenske skattebetalerne. Jeg tror kongefamilien vil begjære mye mer penger, legger han til.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer