Live-published photos and videos via Shootitlive

­

Per Fugelli er død

Den kjente legen og sosialmedisineren Per Fugelli gikk bort onsdag morgen.

(Dagbladet): Den profilerte legen, sosialmedisineren og samfunnsdebattanten Per Fugelli er død.

Det bekrefter familien overfor TV 2.

- Han var en sjelden mann. Ikke bare fordi han var en mann med sterke meninger og var flink med ord, men mest av alt fordi han hadde et genuint ønske om at alle mennesker skulle ha det bra, sier sønnen Aksel Fugelli til Dagbladet og forteller at familien er i dag samlet på hytta.

I ettermiddag publiserte sønnen et åpent og detaljert innlegg på Facebook om farens siste timer i livet.

Der forteller sønnen om hvordan den nærmeste familien tok farvel.

«Far døde tidlig i dag morges, 13.09. 2017, på landstedet på Jæren, med alle i den nærmeste familien rundt seg. Han har hatt det fint, med hverdager som gikk opp i pluss, helt fram til for tre dager siden, da han brått ble verre. Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på,» skriver han.

Videre forteller han om farens siste kveld på Jæren.

«I går kveld sto en kraftig skinnende regnbue over Jæren, regnbuens ende gikk ned midt i Orrevannet. Vi plukket årets siste blåklokker og tok med inn til nattbordet. Store flokker med svaler og stær kretset rundt hytta. Jeg tok et par kast med fluestanga i Orre-elva, rett utenfor hytta, og fikk opp en laks, for første gang på fem år, det pleier ikke gå laks i denne elva. Jeg tok laksen inn på rommet hans og spurte om han var sulten, selv om han hadde sluttet å spise, da smilte han.»

«I går kveld fikk barnebarna hver sin alenestund med far, for vi visste at denne natten kunne bli den siste, og vi voksne satt med han gjennom natten.»

Tok de svakes side

- Det var veldig trist å høre om Per Fugellis bortgang og mine tanker går til hans nærmeste, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

Høie beskriver Fugelli som en talsperson for de svake, og en som turde å være kontroversiell.

- Han var en markant skikkelse og en samfunnsrefser, som på sin unike måte nådde frem til folk. Han klarte å foreskrive en enkel resept om at det viktigste for å skape gode liv er andre mennesker. Per var en talsperson for de som har det dårligst og var ikke redd for å være kontroversiell.

ENGASJERTE: Per Fugelli blir kalt en talsmann for de som hadde det dårligst av helseminister Bent Høie. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ENGASJERTE: Per Fugelli blir kalt en talsmann for de som hadde det dårligst av helseminister Bent Høie. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Mange syntes det nok var rart at en samfunnsmedisiner var mot røykeloven, men han argumenterte med at de som røyket var plaget nok. Det viste at han ikke var redd for at han ofte valgte annerledes innganger enn det som var vanlig, sier Høie.

- De siste årene satte han søkelyset på at vi skulle gjenreise døden som et tema, og hvordan man kan få en god avslutning på livet, for eksempel ved at flere får være hjemme den siste tiden. De offentlige arbeidet som nå er i gang rundt dette, er et direkte resultat av hans engasjement.

Laget film om Fugellis siste dager

- Dette er en veldig tung dag, men den måtte jo komme. Per var et usedvanlig menneske. Han hadde en gjennomslagskraft i vårt lille land som var slående. Hans stemme og budskap vil ikke bli mindre betydningsfullt og viktig i disse tider, sier Erik Poppe til Dagbladet.

Fra tidligere er det kjent at regissøren har jobbet med en dokumentarfilm om Fugellis siste dager.

- Jeg opplevde samarbeidet som rørende. Han åpnet seg for meg og for oss, spesielt det siste halvannet året som han har hatt sammen med familien. Vi kom veldig tett og nært innpå ham. Vi har grått og ledd om hverandre, og jeg er forbauset over hvor tillitsfull han har vært. Gripende, sier Poppe.

Skrev bok om døden

Fugelli var syk i en årrekke før sin død, etter at han ble diagnostisert med kreft for første gang i 2009. Vinteren 2016 fortalte legen og professoren at han kom til å dø av sykdommen.

Fugelli ble 73 år gammel.

I 2010 ga han ut boka «Døden, skal vi danse?». Med den boka ønsket han å fjerne en del av tabuet rundt døden og det å være alvorlig syk. Fugelli fikk i 2013 Fritt Ords pris for sin åpenhet rundt sykdommen og for å ha gitt en stemme til kreftsyke.

PÅ SKAVLAN: Per Fugelli på talkshowet «Skavlan», der han åpnet opp om de mange behandlingene han har fått de siste åtte åra. Video: NRK Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Jobbet med ny bok

I starten av februar ble han tildelt Livsvernprisen fra organisasjonen Menneskeverd, og seinere samme måned gjestet han talkshowet «Skavlan». Der snakket han om sitt eget sykdomsforløp og arbeidet med en ny bok.

- Jeg har hatt kreft i tykktarmen. Begge lungene, gang på gang på gang. Nå har jeg kreft i lillehjernen, cellegiftregime. Fem store kreftoperasjoner, og er nettopp ferdig med strålebehandling. Så jeg mener jeg har lov til å skrive «Per dør», sa han til programleder Fredrik Skavlan.

Til Dagbladet fortalte Fugelli at hans siste bok - som han i vinter hadde skrevet mellom 200 og 300 sider av - kom til å ha et dystrere preg enn «Døden, skal vi danse?», som han derimot skrev med en humoristisk snert:

- Jeg prøver å få fram det jeg tror vil være verdifullt for andre alvorlig syke mennesker. I siste livsfase er det mye bly, mange minuser og mørketid, men det er også lyspunkter. Jeg prøver å få fram at det er en del verdier og kvaliteter også ved livets siste akt.

- En fredelig følelse

Våren 2016 fortalte Fugelli til Dagbladet at han ønsket å dø hjemme, hos kona si, Charlotte Holst Fugelli. Hun jobbet tidligere som fysioterapeut, men pensjonerte seg i februar 2016 slik at de to skulle få være sammen så mye som mulig.

Den siste tida av livet ønsket Per Fugelli å være mest mulig sammen med familien og tilbringe mye tid ute i naturen.

- Jeg tror ikke på himmelen og har ikke noen Gud, men som syk har jeg fått en dypere og sterkere følelse av å være en del av skaperverket. Det er en fredelig følelse å vite at når jeg dør, så går molekylene mine tilbake og gjenoppstår - kanskje som en blomst. De blir ikke borte, fortalte han til Dagbladet i fjor vår.

Fugelli var distriktslege i Værøy og Røst i Nordland på starten av 1970-tallet, og både han og kona falt for naturen der oppe.

Før jul i 2016 var Dagbladet med paret til hytta på Lyngvær ved Røst. Der forsøkte Charlotte Fugelli å sette ord på ektemannens dødsdom, og på at besøket på hytta i havgapet kanskje ble deres siste sammen.

- For Per er det en sorg å vite at han dør fra alt han er glad i, men for meg er det en sorg å tenke på at jeg må fortsette uten Per. Det ligger i bakhodet når vi er her. Men man kan ikke tenke på det hele tiden, sa hun i intervjuet.

SAMMEN TIL DET SISTE: Per Fugelli og kona Charlotte på hytta på Lyngvær ved Røst i Lofoten. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SAMMEN TIL DET SISTE: Per Fugelli og kona Charlotte på hytta på Lyngvær ved Røst i Lofoten. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Sentral samfunnsdebattant

Per Fugelli ble født i Stavanger 7. desember 1943. Ifølge BA.no vokste han opp i en familie med to generasjoner av leger, og han utdannet seg altså også til lege selv.

Han jobbet som distriktslege i Nordland og Finnmark på 1970-tallet, før han ble professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen i 1984. Fra 1991 til 1992 var han professor ved Seksjon for sosialmedisin på samme universitet, ifølge Store Norske Leksion.

Deretter gikk turen til Universitetet i Oslo. Der ble han i 1992 professor i sosialmedisin ved avdeling for samfunnsmedisin og global helse. Fugelli var professor emeritus ved UiO til sin død.

I en årrekke var Fugelli en sentral - og omdiskutert - samfunnsdebattant og samfunnsrefser, som blant annet var opptatt av å fremme forståelse, trygghet og frihet, og av å bekjempe fremmedfrykt og rasisme.

Sønnen hans, forfatter Aksel Fugelli (49), fikk i 2014 oppmerksomhet for biografien «Per: Glimt av min far». I boka var han kritisk mot sin berømte far, og utfordret ham på mange av synspunktene og meningene hans.

- Aksel har funnet mange flekker på glansbildet, og skille mellom liv og lære. Han diagnostiserer nesten som en lege, og finner egenskaper jeg ikke er stolt av (...) Jeg synes den mest interessante delen av boken er der vi går i duell om rasisme og flokkens farlige sider. Aksel er veldig god til å utfordre gamle sannheter. Og så skriver han som en jævel, sa Per Fugelli om boka til BA i 2014.

DETTE LIKTE IKKE FUGELLI: Aksel Fugelli har skrevet en biografi om sin far Per Fugelli, men det er én stygg feil i boka mener faren. Video: Torstein Nodland Vis mer Vis mer