REAGERER:  Harald Orderud reagerer kraftig på det han mener er medienes framstilling av Per og Veronica Orderud som helter. - Jeg kan ikke se at det er noen nyhetsinteresse for de to som er dømt for medvirkning til trippeldrap, sier Harald Orderud.
Harald Orderud snakker i telefon

Digitalt.

Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
REAGERER: Harald Orderud reagerer kraftig på det han mener er medienes framstilling av Per og Veronica Orderud som helter. - Jeg kan ikke se at det er noen nyhetsinteresse for de to som er dømt for medvirkning til trippeldrap, sier Harald Orderud. Harald Orderud snakker i telefon Digitalt. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Per og Veronica er ingen helter

Harald Orderud mener mediene framstiller Per og Veronica Orderud som kjendiser, og gir ekteparet som er dømt for medvirkning til trippeldrap, en ufortjent heltestatus.

Harald Orderud er fetteren til Per Orderud. Per Orderud som sammen med kona Veronica, svigerinnen Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt, etter at Pers søster Anne Orderud Paust og foreldrene Marie og Kristian Magnus Orderud blir skutt og drept på gården i Sørumsand pinsen 1999.

Kirkemo og Grønnerød er allerede løslatt. Snart blir ekteparet Per og Veronica også satt fri.

- Nok er nok I dag har Dagbladets Magasin en større reportasje om ekteparet. Og Harald Orderud har skrevet et debattinnlegg, hvor han slår fast at nok er nok.

- Jeg har ingen innvendinger mot at Per og Veronica skal flytte hjem til gården. Men jeg har ingen forståelse for at de to som er dømt for medvirkning til trippeldrap skal framstilles som kjendiser og helter i mediene, sier Harald Orderud til Dagbladet.

- Etter min oppfatning er det null interesse for dem. Jeg kan heller ikke forstå at det kan være en nyhetsinteresse for de to. De har blitt dømt for å ha tatt livet av tre mennesker som sto dem nær. Nå har de snart sonet ferdig. Men la oss i familien og andre slippe å lese mer om dem. Mediene - og Dagbladets reportasje i dag - framstiller de to drapsdømte som kjendiser. Det ser jeg ingen grunn til, sier Harald Orderud.

- Er ikke helter Fetteren til Per har fulgt og engasjert seg i Orderud-saken fra dagen de tre - Pers søster Anne og foreldrene Marie og Kristian Magnus - ble funnet skutt hjemme på gården Orderud i Sørumsand.

- De er ikke kjendiser som har gjort noe som andre ser opp til. Per og Veronica er dømt, og har sonet lange straffer, for tre bestialske drap. La oss slippe å få dømte drapsmenn framstilt som kjendiser, sier Harald Orderud.

- Du ser ikke at Per og Veronica kan ha en historie å fortelle som er interessant for andre?

- Nei! La oss slippe å lese mer om dem. Hvem er egentlig interessert i å høre noe som helst om disse to? Det er tre ofre i denne saken, samt en hel familie som har vært rammet hardt på grunn av det som skjedde natt til pinseaften i 1999, sier Harald Orderud.

- YTRINGSFRIHET:  Advokat Heidi Ysen - her sammen med Veronica Orderud - har ingen forståelse for Harald Orderuds kritikk . - I Norge har vi ytringsfrihet, og det gjelder også Per og Veronica, sier advokat Ysen.
Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
- YTRINGSFRIHET: Advokat Heidi Ysen - her sammen med Veronica Orderud - har ingen forståelse for Harald Orderuds kritikk . - I Norge har vi ytringsfrihet, og det gjelder også Per og Veronica, sier advokat Ysen. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

- Har ytringsfrihet

Advokat Heidi Ysen har bistått Veronica Orderud i 15 år, og har lite til overs for det hun oppfatter som et ufint angrep på Per og Veronica.

- Vi har ytringsfrihet i Norge, og den gjelder også Per og Veronica som alle andre. De har begge hevdet sin uskyld fra første dag, og jeg synes samfunnet må tåle at de for si det de ønsker. Selv om det kan være ubehagelig å høre at noen er uskyldig dømt, sier advokat Heidi Ysen i advokatfirmaet Sigmond & Ysen.

Advokaten kan ikke skjønne at det er grunn for å reagere på at mediene lager saker på Per og Veronica Orderud.

SNART FRI MANN:  Per Orderud er snart en fri mann, etter å ha sonet snart 15 år i fengsel. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
SNART FRI MANN: Per Orderud er snart en fri mann, etter å ha sonet snart 15 år i fengsel. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer