STJERNE: Mikael Persbrandt er en av Sverige og Nordens største film-, tv- og teaterstjerner, men har levd et hardt liv. Foto: Carolina Byrma / Aftonbladet / NTB Scanpix
STJERNE: Mikael Persbrandt er en av Sverige og Nordens største film-, tv- og teaterstjerner, men har levd et hardt liv. Foto: Carolina Byrma / Aftonbladet / NTB ScanpixVis mer

Persbrandt om diagnosen som snudde på alt: - Kunne vært død

Nå har filmstjerna levd uten rus i 16 måneder.

Mikael Persbrandt er kjent for en rekke roller, både på film og tv og på teaterscenen. Norske tv-seere kjenner ham godt i rollen som etterforsker Gunvald Larsson i den lengelevende krimserien «Beck», og 52-åringen dukker også opp i Peter Jacksons «Hobbiten»-trilogi.

Men Persbrandts til tider kaotiske privatliv har også blitt mye omtalt:

I 2005 kom det fram at Persbrandt ventet barn med Sanna Lundell, til tross for at han fremdeles var forlovet med norske Maria Bonnevie.

I 2014 ble han tiltalt for kjøp av 12 gram kokain, og ble dømt til fem måneders fengsel. Dommen ble senere redusert til to måneders fengsel og 75 timers samfunnstjeneste.

Nytt liv

I et åpenhjertig tv-intervju forteller Persbrandt nå om sitt nye liv, etter at en diagnose han fikk for et par år siden snudde på alt.

– Jeg fikk vite at jeg er bipolar. Jeg har svingninger i tilværelsen som kan grense til å gå over i en manisk tilstand, forteller Persbrandt ifølge Expressen i det svenske Kanal 5-programmet «En jobb för Berg».

Skuespilleren mener at rusmisbruket har vært en form for selvmedisinering før noen diagnose var stilt.

– Hadde jeg fortsatt på den måten, hadde jeg vært død i dag. Jeg har levd så hardt at nyrene holder på å svikte. Jeg har hatt en fantastisk reise i 16 måneder nå. Ikke én sigarett, ikke noe alkohol, ingenting. Det er veldig deilig.

Ny bolig

I programmet viser Persbrandt også fram sitt nye hjem, en herregård utenfor Stockholm. Der skal han bo sammen med samboeren, programleder og journalist Sanna Lundell, og deres to barn.

Persbrandt og Lundell har, med noen avbrudd, holdt sammen i mer enn ti år, men har valgt å ikke bo sammen før nå, skriver Expressen.

Tidligere i år fortalte Lundell om samlivet med skuespilleren etter at de hadde funnet tilbake til hverandre igjen:

– Nå står vi her i en slags ny, ærligere drakt. I ti års tid har vi «kaosad», brutt ned, kjempet og bidratt til å rive hverandres sjeler i stykker.