Star Wars:

Peter Mayhew er død

Skuespilleren gikk bort tirsdag kveld.

DØD: Peter Mayhews familie bekrefter at skuespilleren er død. FOTO: NTB Scanpix
DØD: Peter Mayhews familie bekrefter at skuespilleren er død. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Den verdensberømte skuespilleren Peter Mayhew (74), kjent for rollen som «Chewbacca» i Star Wars, er død. Det bekrefter familien hans i en Twitter-melding natt til fredag norsk tid.

Skuespilleren gikk bort tirsdag kveld, i sitt eget hjem i North Texas.

- Med dyp kjærlighet og sorg må vi, familien til Peter Mayhew, meddele at Peter har gått bort. Han forlot oss 30. april 2019 med familien ved sin side i hjemmet hans i North Texas, skriver de.

Mayhew var gift med Angie Mayhew, og sammen hadde de tre barn.

TRAILER: Ny Star Wars-film nærmer seg. Vis mer

- Kjempet seg tilbake

Over de siste åra har Mayhew gjennomgått flere operasjoner. I 2013 fikk han operert inn to kneleddsproteser, mens i 2018 kunngjorde han på Twitter at han hadde gjennomgått en uspesifisert ryggradsoperasjon.

- Han kjempet seg tilbake fra å sitte i rullestol, til å stå oppreist for å portrettere «Chewbacca» en siste gang i «Star Wars: The Force Awakens». Han konsulterte også på The Last Jedi-settet, i et forsøk på å lære opp sin etterfølger, skriver familien.

Mayhew spilte rollen som «Chewbacca» for siste gang i «Star Wars: The Force Awakens», som ble lansert i 2015. Han ble etterfulgt av finske Joonas Suotamo (32).

Videre skriver familien at Mayhew la hjertet sitt i arbeidet med å portrettere «Chewbacca»-karakteren, og at for ham, så betød Star Wars-familien «mye mer enn bare en filmrolle».

Star Wars-familien

Star Wars-familien har allerede gått ut og utrykt sin sorg.

Harrison Ford, kjent som Han Solo fra Star Wars, skriver i en uttalelse til ABC News at Mayhew la sjelen sin i karakteren, og brakte glede til Star Wats-publikummet.

«Vi var partnere i filmene og venner i livet i over 30 år, og jeg var glad i ham.»

«Jeg og milloner av mennesker med meg vil aldri glemme Peter og hva han ga oss. Mine tanker går til hans kjære kone Angie, og deres barn. Hvild rolig, min venn, skrev han i uttalelsen.»

Også filmskaperen bak Star Wars-suksessen, George Lucas, utrykker seg i en uttalelse.

«Peter var en vidunderlig mann. Han var det nærmeste et menneske kan være en Wookie: Stort hjerte, snill, naturlig ... og jeg lærte å alltid la ham vinne. Han var en god venn og jeg sørger over hans bortgang», skriver Lucas.

Også Mark Hamill, kjent som Luke Skywalker, har skrevet en siste hilsen.

«Han var den snilleste av giganter - en stor mann med et enda større hjerte, som alltid smilte og var en lojal venn som jeg var veldig glad i. Jeg er takknemlig for minnene vi delte. Jeg er en bedre mann bare for å ha kjent ham. Takk Pete», skriver en knust Hamill på Twitter.

Født i London

Den over to meter lange skuespilleren ble født 19. mai 1944 i bydelen Barnes i London. Mayhews høyde skal også ha vært en stor del av grunnen til at filmskaper George Lucas valgte ham til rollen som «Chewbacca».

Mayhew spilte i fem Star Wars-filmer: Den originale trilogien («Star Wars», «The Empire Strikes Back» og «Return of the Jedi»), «Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith» og «Star Wars: The Force Awakens».

Den første filmen Mayhew bidro til - «Star Wars» - ble lansert i 1977, mens den siste - «The Force Awakens» - ble lansert i 2015.

Stjernene sørger

En rekke kjendiser har allerede vært ute på Twitter og uttrykt sin sorg over tapet.

- En trist dag for millioner av fans, skriver den amerikanske skuespilleren George Takei, best kjent som Hikaru Sulu i Star Trek.

- Gud velsigne Peter Mayhew, skriver den amerikanske komikeren John Fuglesang.

- Walt Disney-selskapet sørger over tapet av vår kjære «Chewbacca»-portrettør, Peter Mayhew. Peter var større enn livet på så mange måter … en snill gigant som spilte en snill gigant. Hvil i fred, skriver administrerende direktør i Walt Disney, Bob Iger.

- Trist å høre om Peter Mayhews bortgang. På gjensyn, Chewie. May the force be with you, skriver skuespilleren Elijah Wood, kjent som Frodo Baggins i Ringenes herre.