TABBE: Nylig fikk superstjerna Julia Roberts erfare hvordan noe så ufarlig som en skrivefeil kan totalforandre et budskap. Foto: NTB Scanpix
TABBE: Nylig fikk superstjerna Julia Roberts erfare hvordan noe så ufarlig som en skrivefeil kan totalforandre et budskap. Foto: NTB ScanpixVis mer

Julia Roberts:

Pinlig skrivefeil førte til grov Julia Roberts-overskrift

Avisa legger seg flat.

I pressen går det fort for seg, og i kampens hete kan dette i noen tilfeller føre til både fakta- og skrivefeil. Både Dagbladet og VG har opp gjennom åra klart å trykke flere ufullstendige setninger, feilstavede ord og liknende, noe leserne ofte er raske med å påpeke.

Selv i noen av verdens største aviser, der man kanskje skulle tenke at det er ansatt mennesker ene og alene for å luke bort rusk, hender det at det forekommer enkelte feil. Visse bommerter er bare morsomme, mens andre kan gjøre at en setning får en helt annen mening enn det som opprinnelig var tiltenkt.

Det fikk nylig superstjerna Julia Roberts (51) erfare. Hun stilte opp i et intervju med avisa The Post-Journal, som er tilknyttet Jamestown i New York, for å fortelle om hvordan livet er nå om dagen.

Annen betydning

Avisa bestemte seg for å lande på tittelen: «Julia Roberts Finds Life And Her Roles Get Better With Age» - som på norsk kan oversettes til at hun med åra mener både livet og rollene hennes blir bedre. Problemet var bare at den ovennevnte tittelen aldri kom på trykk, i hvert fall ikke slik den originalt skulle stå skrevet.

Tittelen som derimot ble trykket, var denne:

«Julia Roberts Finds Life And Her Holes Get Better With Age».

Skrivefeilen, som mange tolker i en seksuell kontekst, har gått viralt på nettet. TMZ var blant de første til å omtale bommerten. Nettstedet skriver at intervjuet handlet om stjernas nye rolle i serien «Homecoming», og raskt snappet andre store medier opp feilen. Den nådde blant andre Storbritannia og BBC.

Roberts har selv ikke kommentert den pinlige skrivefeilen, men avisa har heldigvis gjort opp for seg. I en notis i en av utgavene som kom etter at intervjuet var på trykk, har de sagt tydelig fra om at det ikke var meningen av tittelen skulle se slik ut.

«En tittel på side D4 i lørdagens utgave skulle ha hatt tittelen: «Julia Roberts Finds Life And Her Roles Get Better With Age»», skrev avisa.

Flere eksempler

Flere ganger i historien har skrivefeil sneket seg inn både her og der, og de ansvarlige har i ettertid måttet legge seg paddeflate. I 2016 ble den norske artisten Sondre Justad booket til Øyafestivalen, og da festivalplakaten kom ut, var det med påskriften «Sindre Justad».

- Det har jeg ikke sett før. Kanskje jeg burde bytte navn. Da blir det enklere å skille mellom meg og Sondre Lerche, skrev han til Dagbladet da.

Noen ganger kan det være alvorlig, som skrivefeilen som kosta 250 briter jobben. Andre ganger kan det være pinlig, som da en britisk storavis stavet dysleksi feil på forsida.

En skrivefeil kan også ha kostet Hillary Clinton (71) valgseier i 2016.

I et intervju med New York Times fortalte Charles Delavan, som var teknologimedarbeider for Clintons kampanje, hvordan han skrev «legitimate» (norsk: «legitim») i en e-post til Clintons kampanjesjef John Podesta når han egentlig mente å skrive «illegitimate» (norsk: «illegitim»).

Denne skrivefeilen skal ha fått Podesta til å åpne vedlegget som sørget for at hackere fikk tilgang til tusenvis av e-poster fra Clintons kampanje.