Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pirelli-kalenderen 2017:

Pirelli-kalenderen var kjent for glossy supermodeller. Det har Uma Thurman (46) og Helen Mirren (71) gjort noe med

- Dette er en feministisk erklæring, sier «Kill Bill»-stjerna om Peter Lindberghs banebrytende kalender.

VISER «ekte» kvinner: En usminket og uretusjert Uma Thurman er blant de berømte kvinnene som er med i Peter Lindberghs nye kalender for dekkprodusenten Pirelli. Video: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når man hører uttrykket «Pirelli Calendar», går tankene fort til supermodeller og unge Hollywood-stjerner som poserer lettkledde - eller nakne - foran kamera.

De par siste åra har fotografene bak den legendariske Pirelli-kalenderen, som første gang ble utgitt i 1964, imidlertid gått en litt annen vei.

NAKENKALENDER: Fokuset for 2016s Pirelli-kalender var å vise fram eksepsjonelle kvinner som skiller seg ut på ulike måter. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer Vis mer

Til 2016-utgaven valgte stjernefotograf Annie Leibovitz (67) å bruke modeller som inntil da var uvanlig kost i kalenderen, deriblant komikeren Amy Schumer (35) og tennisesset Serena Williams (35).

Nå har den ikoniske fotografen Peter Lindbergh (72) tatt det hele ett hakk videre, mener Vogue. I 2017-utgaven av kalenderen har Lindbergh valgt å ikke retusjere et eneste bilde.

FOR 15 ÅR SIDEN: Den brasilianske supermodellen Gisele Bündchen avbildet i 2001-utgaven av Pirelli-kalenderen. Den gang var det Mario Testino som stod bak kamera. Foto: Mario Testino / EPA / NTB Scanpix  
FOR 15 ÅR SIDEN: Den brasilianske supermodellen Gisele Bündchen avbildet i 2001-utgaven av Pirelli-kalenderen. Den gang var det Mario Testino som stod bak kamera. Foto: Mario Testino / EPA / NTB Scanpix   Vis mer

- En feministisk erklæring

Filmstjerna Uma Thurman (46) er blant modellene i den nye kalenderen, og «Kill Bill»-skuespilleren hyller Lindberghs prosjekt.

I anledning Pirelli-kalenderens offentliggjøring denne uka, gjengir Vanity Fair et intervju med Thurman og Lindbergh fra en lanseringsfest tidligere i høst. Der sier Thurman at den nyeste utgaven av kalenderen skiller seg tydelig fra tidligere utgaver:

- Denne kalenderen er symbolsk på mange måter.

- Den er en sofistikert, støttende, feministisk erklæring, som ble skapt ved å gjøre denne kalenderen om til noe som omfatter alle generasjoner av kvinner på en fullstendig ikke-utnyttende måte, understreker Thurman i Vanity Fair-intervjuet.

«STILL ALICE»-STJERNA JULIANNE MOORE. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix
«STILL ALICE»-STJERNA JULIANNE MOORE. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Thurman har fått selskap av berømte kvinner i alle aldre i kalenderen, deriblant Oscar-vinnerne Alicia Vikander (28), Lupita Nyong'o (33), Kate Winslet (41), Penélope Cruz (42), Nicole Kidman (49), Julianne Moore (55) og Helen Mirren (71).

Yrkesmessig er variasjonen imidlertid mindre: Også Léa Seydoux (31), Rooney Mara (31), Zhang Ziyi (37), Jessica Chastain (39), Robin Wright (50) og Charlotte Rampling (70) er skuespillere.

Se flere bilder av stjernene fra kalenderen nederst i saken!

Anastacia Ignatova, som er professor ved det statlige universitetet i Moskva, opptrer imidlertid som «spesiell gjest» i kalenderen.

«HOUSE OF CARDS»-STJERNA ROBIN WRIGHT. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix
«HOUSE OF CARDS»-STJERNA ROBIN WRIGHT. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Vil vise ekte kvinner

I kalenderen, som utgis av den britiske delen av dekkselskapet Pirelli, har Lindbergh valgt å vise de berømte modellenes skjønnhet på alternative måter.

Et eksempel er bildet av Kate Winslet, der hendene hennes er i fokus.

- Poenget var bare å vise en kvinne alle kjenner på én måte, slik hun virkelig er. Det var en utfordring, og det var virkelig, virkelig vakkert, sier Lindbergh i Vanity Fair-artikkelen.

Uma Thurman legger til at hun anså kalenderoppdraget som en mulighet til å «leke med» og lene seg på sin naturlige skjønnhet under fotoshooten.

Lindbergh understreker også det ærlige og uredigerte han ønsket å få fram hos modellene sine, som fikk minimalt med sminke og styling i forkant.

- Skjønnhet handler om individualitet, mot til å være en selv, og ens egen følsomhet. Det er min definisjon av en kvinne i dag. Det er målet med kalenderen - å vise kvinnen. Ikke denne forstrukne, manipulerte, tomme personen man ser i bladene, sa stjernefotografen på et pressekonferanse mandag, ifølge Vogue.

«THE HOURS»-STJERNA NICOLE KIDMAN. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix
«THE HOURS»-STJERNA NICOLE KIDMAN. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Et paradigmeskifte

Også på en pressekonferanse tirsdag ble 2017-kalenderens fokus på naturlig og mangfoldig skjønnhet uten bildemanipulering tema.

Filmstjerna Helen Mirren, som for to år siden ble modell for L'Oréal, omtalte der prosjektet som vågalt:

- Vi er vant til så spektakulære bilder, er vi ikke? Her går vi bort fra det, vi vil finne det «fantastiske» i noe som er menneskelig og ekte. Det er farlig. Vi må lære opp øynene våre på nytt fordi vi er så vant til å se disse utrolige, digitalt forbedrede bildene, sier 71-åringen ifølge ELLE.com.

KALENDERAKTUELL: Helen Mirren (71) har bevist at alder ikke er noen hindring for å være blant de største navnene i filmbransjen. Her er hun på lanseringen av Pirelli-kalenderen utenfor Paris tirsdag. Foto: Alban Wyters / ABACAPRESS / NTB Scanpix
KALENDERAKTUELL: Helen Mirren (71) har bevist at alder ikke er noen hindring for å være blant de største navnene i filmbransjen. Her er hun på lanseringen av Pirelli-kalenderen utenfor Paris tirsdag. Foto: Alban Wyters / ABACAPRESS / NTB Scanpix Vis mer
NÆRT VENNSKAP: I et intevrju med Vogue har Peter Lindbergh (t.v.) fortalt at han har kjent flere av Pirelli-modellene sine i mange år. Her med Nicole Kidman på kalenderens lansering. Foto: Xposure Photos / NTB Scanpix 
NÆRT VENNSKAP: I et intevrju med Vogue har Peter Lindbergh (t.v.) fortalt at han har kjent flere av Pirelli-modellene sine i mange år. Her med Nicole Kidman på kalenderens lansering. Foto: Xposure Photos / NTB Scanpix  Vis mer

Moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir sier til Dagbladet at den uretusjerte Pirelli-kalenderen er en fortsettelse av trenden man har sett i motebildet de siste sesongene:

- Skjønnhetsidealet er i endring. Vi er lei av det perfekte, og vil se mennesker i alle varianter og utgaver - i ulike fasonger, hudfarger, aldre, kjønn og seksuell legning - helt naturlig, uten sminke og retusjering, mener Einarsdóttir.

Hun legger til at eksempler som den nye Pirelli-kalenderen, som får omfattende internasjonal oppmerksomhet, er av stor betydning.

- At store aktører kaster seg på trenden, som ligner mer et paradigmeskifte enn en trend, er svært positivt, og et skritt i riktig retning for en motebransje som bør representere alle og som alle kan kjenne seg igjen i, sier Einarsdóttir til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!