(Dagbladet): Når man hører uttrykket «Pirelli Calendar», går tankene fort til supermodeller og unge Hollywood-stjerner som poserer lettkledde - eller nakne - foran kamera.
De par siste åra har fotografene bak den legendariske Pirelli-kalenderen, som første gang ble utgitt i 1964, imidlertid gått en litt annen vei.
Til 2016-utgaven valgte stjernefotograf Annie Leibovitz (67) å bruke modeller som inntil da var uvanlig kost i kalenderen, deriblant komikeren Amy Schumer (35) og tennisesset Serena Williams (35).
Nå har den ikoniske fotografen Peter Lindbergh (72) tatt det hele ett hakk videre, mener Vogue. I 2017-utgaven av kalenderen har Lindbergh valgt å ikke retusjere et eneste bilde.

- En feministisk erklæring
Filmstjerna Uma Thurman (46) er blant modellene i den nye kalenderen, og «Kill Bill»-skuespilleren hyller Lindberghs prosjekt.
I anledning Pirelli-kalenderens offentliggjøring denne uka, gjengir Vanity Fair et intervju med Thurman og Lindbergh fra en lanseringsfest tidligere i høst. Der sier Thurman at den nyeste utgaven av kalenderen skiller seg tydelig fra tidligere utgaver:
- Denne kalenderen er symbolsk på mange måter.
- Den er en sofistikert, støttende, feministisk erklæring, som ble skapt ved å gjøre denne kalenderen om til noe som omfatter alle generasjoner av kvinner på en fullstendig ikke-utnyttende måte, understreker Thurman i Vanity Fair-intervjuet.

Thurman har fått selskap av berømte kvinner i alle aldre i kalenderen, deriblant Oscar-vinnerne Alicia Vikander (28), Lupita Nyong'o (33), Kate Winslet (41), Penélope Cruz (42), Nicole Kidman (49), Julianne Moore (55) og Helen Mirren (71).
Yrkesmessig er variasjonen imidlertid mindre: Også Léa Seydoux (31), Rooney Mara (31), Zhang Ziyi (37), Jessica Chastain (39), Robin Wright (50) og Charlotte Rampling (70) er skuespillere.
Se flere bilder av stjernene fra kalenderen nederst i saken!
Anastacia Ignatova, som er professor ved det statlige universitetet i Moskva, opptrer imidlertid som «spesiell gjest» i kalenderen.

Vil vise ekte kvinner
I kalenderen, som utgis av den britiske delen av dekkselskapet Pirelli, har Lindbergh valgt å vise de berømte modellenes skjønnhet på alternative måter.
Et eksempel er bildet av Kate Winslet, der hendene hennes er i fokus.
- Poenget var bare å vise en kvinne alle kjenner på én måte, slik hun virkelig er. Det var en utfordring, og det var virkelig, virkelig vakkert, sier Lindbergh i Vanity Fair-artikkelen.
Uma Thurman legger til at hun anså kalenderoppdraget som en mulighet til å «leke med» og lene seg på sin naturlige skjønnhet under fotoshooten.
Lindbergh understreker også det ærlige og uredigerte han ønsket å få fram hos modellene sine, som fikk minimalt med sminke og styling i forkant.
- Skjønnhet handler om individualitet, mot til å være en selv, og ens egen følsomhet. Det er min definisjon av en kvinne i dag. Det er målet med kalenderen - å vise kvinnen. Ikke denne forstrukne, manipulerte, tomme personen man ser i bladene, sa stjernefotografen på et pressekonferanse mandag, ifølge Vogue.

- Et paradigmeskifte
Også på en pressekonferanse tirsdag ble 2017-kalenderens fokus på naturlig og mangfoldig skjønnhet uten bildemanipulering tema.
Filmstjerna Helen Mirren, som for to år siden ble modell for L'Oréal, omtalte der prosjektet som vågalt:
- Vi er vant til så spektakulære bilder, er vi ikke? Her går vi bort fra det, vi vil finne det «fantastiske» i noe som er menneskelig og ekte. Det er farlig. Vi må lære opp øynene våre på nytt fordi vi er så vant til å se disse utrolige, digitalt forbedrede bildene, sier 71-åringen ifølge ELLE.com.


Moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir sier til Dagbladet at den uretusjerte Pirelli-kalenderen er en fortsettelse av trenden man har sett i motebildet de siste sesongene:
- Skjønnhetsidealet er i endring. Vi er lei av det perfekte, og vil se mennesker i alle varianter og utgaver - i ulike fasonger, hudfarger, aldre, kjønn og seksuell legning - helt naturlig, uten sminke og retusjering, mener Einarsdóttir.
Hun legger til at eksempler som den nye Pirelli-kalenderen, som får omfattende internasjonal oppmerksomhet, er av stor betydning.
- At store aktører kaster seg på trenden, som ligner mer et paradigmeskifte enn en trend, er svært positivt, og et skritt i riktig retning for en motebransje som bør representere alle og som alle kan kjenne seg igjen i, sier Einarsdóttir til Dagbladet.