Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Plagiat-beskyldninger mot Eurovision-vinneren

- Jeg skjønner at folk reagerer.

(Dagbladet): Den store vinneren av Eurovision Song Contest i år ble danske Emmelie de Forrest med låta «Only Teardrops».

- Jeg er så glad. Jeg er den lykkeligste jenta i verden, sa hun etter hun gikk av med seieren i går.

Men allerede i dag har spekulasjonene rundt om låta er en plagiat begynt å svirre på Twitter og i utenlandske medier.

• I videoen over kan du se utdrag av låtene, som flere mener høres påfallende like ut.

- Jeg hører likheten, men det skal mye mer til for at det skal være et plagiat, sier MGP-ekspert Per Sundnes til Dagbladet.

Lik en nederlandsk låt fra 2002 Det er den nederlandske nettsiden Telegraaf som i dag melder at vinnerlåta til Danmark er svært lik den nederlandske gruppa K-Otics låt «I Surrender».

- Jeg skjønner at folk reagerer og det er jo det som er artig. At folk bryr seg og er interessert, sier Sundnes og fortsetter:

- Det er alltid noen som er dårlig tapere, men Nederland bør være fornøyd i år.

Dagbladets musikkjournalist, Anders Grønneberg, sier seg enig med Sundnes. Han forklarer at alle store poplåter er laget på 3-4 akkorder og at det selvfølgelig vil bli likheter.

- Det er jo åpenbare likheter her, men jeg tviler på at den kan bli tatt for plagiat, sier han og fortsetter:

- Det er så mange sanger i popuniverset som er like hverandre. Man låner, stjeler og bruker ting bevisst og ubevisst fra hverandre i musikken.

Folk reagerer på sosiale medier Etter finalen i går har folk tatt til sosiale medier. I kommentarfeltet på K-Otics musikkvideo til «I Surrender» mener flere at Danmark har jukset seg til vinnerlåta, mens andre bare synes låta er lik.

«Danmark jukser»

«Refrenget er det samme»

«Det eneste som høres helt likt ut er introen med fløyten/sekkepipen, ellers er melodien på sangen helt annerledes»

«Dette er sann originallåt. Danmarks sang er en dårlig plagiat av denne»

«Plagiat, plagiat, plagiat, plagiat. Hører du forskjellen?»

Har skjedd før Dette er på ingen måte første gangen folk reagerer på at Melodi Grand Prix-låter er like andre låter. Danmark ble også tilbake i 1979 anklaget for å ha lånt og stjålet av storbandet The Rolling Stones.

Tommy Seebach gikk av med seieren i danske MGP med låta «Disco Tango», og fikk musikkpolitiet på nakken da låta var lik «Paint It Black» av The Rolling Stones.

- Det er nesten alltid låter som blir beskylt for å være lik andre låter. Sånn er det med populærmusikk, man stjeler og låner fra hverandre. Når det gjelder Danmark sin låt så høres den ut som noe vi har hørt før, og er derfor den slår igjennom, sier Sundnes.

Dagbladet har ikke lykkes med å få en kommentar fra Emmelie de Forrest i forbindelse med denne artikkelen.

ÅRETS EUROVISION-VINNER: Dagen etter Eurovisionfinalen har folk begynt å spekulere om Emmelie de Forests vinnerlåt «Only Teardrops» er stjelt fra en nederlandsk låt fra 2002. Foto: Alastair Grant
ÅRETS EUROVISION-VINNER: Dagen etter Eurovisionfinalen har folk begynt å spekulere om Emmelie de Forests vinnerlåt «Only Teardrops» er stjelt fra en nederlandsk låt fra 2002. Foto: Alastair Grant Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media