Donald Trump:

- Planer om å benåde Lil Wayne

Kilder røper detaljer om hvem den avtroppende presidenten vil benåde før han går av.

KAN DUKKE OPP PÅ LISTA: Flere kilder hevder at rapperen Lil Wayne kan bli benådet av Donald Trump. Foto: Owen Sweeney / Invision /AP / NTB
KAN DUKKE OPP PÅ LISTA: Flere kilder hevder at rapperen Lil Wayne kan bli benådet av Donald Trump. Foto: Owen Sweeney / Invision /AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den avtroppende presidenten Donald Trump (74) forventes å utstede mellom 50 og 100 benådninger før han forlater Det hvite hus denne uka.

Det melder to kilder som er kjent med lista til Fox News. Kildene forteller at kunngjøringen om benådningene sannsynligvis vil komme i et stort parti tirsdag, men påpeker imidlertid at det finnes en liten sjanse for at Det hvite hus vil vente med å gjøre lista offisiell til onsdag morgen.

Tirsdag er Trumps siste hele dag som president i USA. Likevel vil han kunne benåde personer helt fram til klokka 12 på onsdag.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Rapper angivelig på lista

Fox News har fått vite at det var et møte i Det hvite hus søndag ettermiddag for å fullføre den voksende lista over benådninger.

Kilder med kjennskap til prosessen sier at det ikke forventes at Trump vil gi beskyttende benådning til noen av sine familiemedlemmer, og det forventes heller ikke at han skal gi en benådning til seg selv.

Lil Wayne (38), hvis egentlige navn er Dwayne Carter, erkjente seg i fjor skyldig i ulovlig våpenbesittelse. FBI rykket ut etter tips om at det var våpen og marihuana om bord rapperens fly 23. desember i 2019.

Om bord i privatflyet skal rapperen selv ha fortalt FBI-agenter at våpenet var i en av hans bager, ifølge CNN. Innholdet i rapperens bag inkluderte også små mengder kokain, ecstasy og oksykodon.

KAN BLI BENÅDET: Donald Trump har angivelig planer om å benåde rapperen. Her avbildet i 2018. Foto: Paras Griffin / AFP / NTB
KAN BLI BENÅDET: Donald Trump har angivelig planer om å benåde rapperen. Her avbildet i 2018. Foto: Paras Griffin / AFP / NTB Vis mer

Ifølge Fox News skal Lil Wayne være på Trumps liste. 38-åringen risikerer opptil ti år i fengsel, og straffeutmålingen skal finne sted neste uke.

Det er imidlertid uvisst om Steven Bannon (67) benådes. Trumps tidligere valgkampsjef og rådgiver er tiltalt for bedrageri og hvitvasking. Det spekuleres også på om Trump vil benåde Julian Assange (49), men dette er imidlertid uklart, ifølge en kilde til CNN.

- Alt er en transaksjon. Han liker benådning fordi den er ensidig. Og han liker å gjøre tjenester til folk som han tror vil skylde ham noe, sier en informert kilde til CNN.

CNN hevder også at en av dem som vil bli benådet er den kjente øyelegen Salomon Melgen fra Palm Beach i Florida. Melgen sitter for tida i fengsel og er dømt for flere tilfeller av bedrageri mot helsevesenet.

SVÆRT FORNØYD: TV 2s USA-kommentator, Eirik Bergesen, om hvorfor han tror Mitch McConnell gleder seg over å endelig kunne ta avstand til president Donald Trump. Vis mer

Benådet krigsforbrytere

Like før jul i fjor kom den første bølgen av kontroversielle benådninger fra Donald Trump.

Blant de 15 personene Trump benådet, var to av personene som ble dømt under Russland-etterforskningen, fire Blackwater-vakter, som ble dømt i forbindelse med drapene på sivile irakere, og tre korrupsjonsdømte tidligere kongressrepresentanter fra det republikanske partiet.

Dette kom fram i en pressemelding fra Det hvite hus. I tillegg omgjorde Trump straffen til fem andre personer.

VEKKER OPPSIKT: I fjor var ivrige Twitter-brukere overbevist om at USAs president Donald Trump hadde leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

George Papadopoulos og Alex van der Zwaan er to av dem som ble dømt under Russland-etterforskningen hvor spesialetterforsker Robert Mueller undersøkte mulige forbindelser mellom Trump-leiren og russiske myndigheter under valgkampen 2016. Begge sa seg skyldig i å ha løyet til føderale etterforskere og sonet korte fengselsstraffer.

- De Mueller-relaterte benådningene er et signal om at det kommer mer for folk som ble tatt i den etterforskningen, ifølge folk nær presidenten, skrev New York Times.

Før dette benådet også Trump sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Han innrømmet selv å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russlands ambassadør til USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer