Robbie Williams:

Plateaktuelle Robbie Williams: Sexbløff, rusproblemer og homorykter

Ti år etter at en av Europas største entertainere ville legge opp, er han tilbake. Men hva er igjen av Robbie Williams nå?

NYTT ALBUM: Den britiske popkongen Robbie Williams (42) slapp sitt ellevte musikkalbum før helga. Her fra en opptreden forrige måned. Foto: Xposure / NTB Scanpix
NYTT ALBUM: Den britiske popkongen Robbie Williams (42) slapp sitt ellevte musikkalbum før helga. Her fra en opptreden forrige måned. Foto: Xposure / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter å ha holdt en lavere profil de siste åra, er den britiske popkongen Robbie Williams (42) tilbake i rampelyset med full styrke.

Den energiske og usjenerte engelskmannen, som har smeltet utallige pikehjerter siden gjennombruddet på midten av 90-tallet, slapp sitt ellevte studioalbum før helga - som har fått det passende navnet «The Heavy Entertainment Show».

For er det noe Robbie Williams virkelig kan, så er det vel å underholde?

«Let Me Entertain You»

- Hele hans karriere oppsummeres egentlig gjennom det som etter mitt syn er den største hiten hans, nemlig «Let Me Entertain You». Han har en vanvittig utstråling på scenen, og er kjent for sine elleville show, forteller popkulturekspert Ingeborg Heldal til Dagbladet.

Tidligere musikkjournalist og nåværende kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, var fagdommer da Robbie Williams var tema i ungdomsversjonen av spørreprogrammet «Kvitt eller dobbelt» for ti år siden.

FLAUT: Under en konsert i Brisbane, Australia kom den 41 år gamle sangeren Robbie Williams med en flau sex-vits til en kvinnelig publikummer som viste seg å bare være 15 år gammel. Video: aussiefaraday / Youtube Vis mer

At Williams i større grad er en entertainer enn en musiker, er ikke til å komme bort fra, mener hun.

- Popstjernekvaliteten hans er det absolutt ingenting å si på, men nå er det lenge siden han har sluppet en minneverdig låt. Det er ingen tvil om at jobben kommer med et datostempel, og Robbie Williams’ karriere har vært dalende siden 2006, sier Hvidsten.

Ville legge opp

Kanskje ikke så rart, 2006 var nemlig året Robbie Williams vurderte å legge artistlivet på hylla.

- Jeg dro på verdensturné, endte på rehab, og bestemte meg for å legge opp. Jeg fortalte det ikke til noen, for innerst inne visste jeg at det ikke var slutten, fortalte Williams på en pressekonferanse i Australia i fjor.

42-åringen har vært åpen om rus- og alkoholproblemer i en årrekke. Det var mens han forsøkte å slå gjennom som soloartist i 1996, etter å ha brutt med boybandpionerene Take That året før, at overskriftene først begynte å hagle.

På dette tidspunktet, før Williams virkelig kunne kalle seg verdensartist, tok han turen innom Oslo for å møte norske journalister.

NRK sendte Per Sundnes.

- Raus og ærlig

- Han ble dømt nord og ned da han forlot Take That, og det var ikke så mange som var interessert i å intervjue ham. På forhånd fikk vi beskjed om alt vi ikke kunne snakke om, deriblant private utfordringer, sier Sundnes til Dagbladet, og legger til:

- Men han snakket om alt likevel. Jeg tror det er en del av hans væremåte - han liker å være raus og ærlig.

Sologjennombruddet kom i 1997, med låta «Angels». Den viste at Williams kunne stå på egne bein, uten Take That, og la lista for hvilket landskap han kom til å operere i som popmusiker, forteller Sigrid Hvidsten.

- Som alle av Williams' beste låter er den skrevet av Guy Chambers (anerkjent låtskriver, journ.anm). Og så er det nesten hele perioden 2001-2005, da han knapt kunne gjøre noe galt for det platekjøpende publikum med album som «Swing when you’re winning» og «Escapology», sier hun.

Norsk sexbløff

Samtidig fortsatte skriverier om tung festing - men også påstander om psykiske problemer, dårlig selvtillit, homorykter, og det motsatte - ville damehistorier - dukket etter hvert opp i den britiske tabloidpressen.

Her hjemme ble artisten som kjent offer for en konstruert sexhistorie i 2004, da Lene Alexandra Øien og Aylar Lie påsto at han hadde «sjarmert dem» i seng under et Oslo-besøk.

Selv ga Williams ettertrykkelig uttrykk for at jentene var «to store løgnere», og la spøkefullt til at han «ville ha ligget med dem», da han ble intervjuet av Fredrik Skavlan.

Svaret han ga til britiske Daily Star om egen legning i 2013 var ikke mindre kuriøst:

- Jeg er 49 prosent homofil - noen ganger 50 prosent. Det tilsier kanskje at jeg liker å ha en bestemt form for moro. Men det har jeg ikke, sa han.

Ny hverdag

- Robbie Williams har en sjarm og en personlighet som gjør at han egentlig kan si og gjøre hva han vil. Har har det badboy-imaget som av en eller annen grunn gjør ham uimotståelig, samtidig som han virker som en varm, sympatisk og inkluderende fyr, sier Ingeborg Heldal, og legger til:

- I tillegg holder han seg godt. Han kler rett og slett å bli eldre.

FAMILIEKJÆR: Robbie Williams poserer sammen med sin gravide skuespillerkone, Ayda Field. Foto: Instagram / Xposure / NTB Scanpix
FAMILIEKJÆR: Robbie Williams poserer sammen med sin gravide skuespillerkone, Ayda Field. Foto: Instagram / Xposure / NTB Scanpix Vis mer

Mye har endret seg for Robbie Williams de siste fem åra. 42-åringen har giftet seg med skuespiller Ayda Field, og blitt småbarnsfar.

- Jeg tror nok Robbie Williams har forandret seg etter at han ble pappa, og kanskje fått en annen ro. Vi får se om det blir en mer dempet Williams som skal ut og turnere igjen, eller om han fortsetter å dyrke badboy-stempelet, sier Heldal.

Hva skjer nå?

Sigrid Hvidsten tror Robbie Williams trenger en stor hitlåt hvis han skal bli like stor som han var.

- Det er ikke umulig, selvfølgelig, men nå har han sluppet flere singler og ingen av dem har vært inne på VG-lista, engang. På den annen side, «Angels» var singel nummer fire i sin tid, sier hun.

Ingeborg Heldal er overbevist om at Robbie Williams ikke kommer til å gå ut på dato.

- Han er i besittelse av en X-faktor som gjør at damene fortsatt vil kaste truser etter ham fra scenekanten. Forskjellen er at bare at disse kvinnene er blitt litt eldre, sier hun.