Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Playboy-grunnlegger Hugh Hefner er død

Ble 91 år gammel.

PLAYBOY: Hugh Hefner er død 91 år gammel. Han var en kontroversiell karakter fra første stund. Video: CNN / Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den verdensberømte grunnleggeren av magasinet Playboy, Hugh Hefner, døde onsdag 91 år gammel, melder Playboy selv på Twitter.

- Hugh M. Hefner, det amerikanske ikonet som i 1953 introduserte Playboy Magazine til verden og bygde opp selskapet til et av de mest kjente amerikanske, globale merkevarene i historien, døde fredelig i dag av naturlige årsaker i sitt hjem, The Playboy Mansion, omringet av sine kjære, sier en representant for Playboy til People.

Hugh Hefners bosted, myteomspunne Playboy Mansion, ble i fjor sommer solgt for 100 millioner dollar. Eiendommen ble kjøpt av milliardæren Daren Metropoulos (33), som har vært Hefners nabo siden 2009.

RASKT BERØMT: Hugh Hefner ble raskt berømt etter at han begynte å gi ut Playboy i 1953. Her fra et intervju i 1979. Foto: AP Photo/Nick Ut
RASKT BERØMT: Hugh Hefner ble raskt berømt etter at han begynte å gi ut Playboy i 1953. Her fra et intervju i 1979. Foto: AP Photo/Nick Ut Vis mer

Kjøpsavtalen innebar blant annet at Hefner fikk bli boende på Playboy Mansion til sin død, ifølge CNN.

Skrantende helse

I slutten av september meldte TMZ at politiet hadde rykket ut til Hefners hjem i California etter at det ryktes at han muligens hadde avgått ved døden.

Den gang avkreftet staben på Playboy Mansion at dette var tilfelle.

Politiet i Los Angeles bekreftet dessuten overfor E!News at Hefner i etterkant ringte politistasjonen og takket dem for besøket.

Dagen etter kom Hefner selv med en uttalelse på den offisielle Twitter-kontoen sin:

«Jeg skulle ønske tabloidpressen hadde informert meg litt tidligere denne uken om at jeg er syk. Da kunne jeg kanskje ha avlyst helgeplanene mine», twitret han.

De siste åra av livet ble Hefners helse dårligere, og han ble sjelden observert offentlig. I oktober 2015 deltok han imidlertid på den årlige Halloween-festen hjemme på Playboy Mansion sammen med kona Crystal Harris (31).

Stjerner i sorg

En rekke kjente personligheter har tatt til sosiale medier torsdag for å minnes den verdenskjente forretningsmannen. Deriblant Kiss-vokalist Gene Simmons (68):

«En flott mann, entreprenør og innovatør. Arven din lever videre», skriver han på Twitter.

Nancy Sinatra, datteren til Frank Sinatra, beskriver Hefner som« en av de snilleste mennene hun har kjent», mens realitydronning Kim Kardashian (36) skriver følgende:

«Måtte den legendariske Hugh Hefner hvile i fred. Jeg er så beæret over å ha vært en del av Playboy-teamet. Du vil bli dypt savnet. Elsker deg, Hef! Xoxo».

Kim Kardashian har, i likhet med en rekke andre kvinnelige verdensstjerner, vært å se på forsida av Playboy.

Pamela Anderson (50) er blant kjendiskvinnene som trolig har prydet det glansede magasincoveret flest ganger. Hennes første opptreden var i 1989, deretter nesten årlig gjennom 90-tallet og flere ganger på 2000-tallet. Hun var også kvinnen som fikk æren av å være forsidepike i Playboys siste nakenutgave i fjor (bladet gikk for øvrig seinere tilbake til sin opprinnelige forretningsmodell).

Det er ingen tvil om at Anderson, som kjente Hugh Hefner godt, tar 91-åringens dødsfall tungt. Torsdag har hun delt et videoklipp av seg selv på bildedelingstjenesten, oppløst i tårer.

«Farvel, Hef. Jeg har fremdeles ikke ord», skriver hun.

Goodbye #Hef #nowords yet

A post shared by The Pamela Anderson Foundation (@pamelaanderson) on

Nakne stjerner
Hefner ble født i Chicago 9. april 1926. Han ble raskt berømt etter å ha gitt ut første utgave av herremagasinet Playboy i desember 1953. Magasinet inneholdt bilder av en naken Marilyn Monroe. Selv satt Hefner i styret for Playboy helt til det siste.

Seinere har stjerner som Sharon Stone, Cindy Crawford og Kim Basinger kledd av seg for bladet.

Playboy, med den kjente kaninøre-logoen, ble kjent som sjokkerende og banebrytende i måten bladet på frimodig vis skrev om seksualitet i det puritanske, amerikanske samfunnet på 1950-tallet.

Selv var Hefner, som ble kjent for sin røde slåbrok og pipe, svært åpen om at han hadde forhold til svært mange unge kvinner.

«Livet er for kort til å leve noen andres drøm», står det under et stort portrett av Hefner på Playboys nettside.

Seksuell revolusjon

Både Playboy og Hefner selv omtalte seg som frontfigurer i den seksuelle revolusjonen i en flukt fra amerikansk puritanisme og på jakt etter større sosial toleranse. Mange kritikere anklaget samtidig Hefner og Playboy for å være barnslige, utnyttende og til slutt anakronistiske, skriver New York Times.

- Før oss var det ingen som hadde sex, vi oppfant sex, sa Hefner selv om bladet som ble født på grunnleggerens kjøkkenbord og ble kjernen til hans forretningsimperium.

PLAYBOY MANSION: Det berømte herskapshuset Playboy Mansion i Los Angeles hvor Hugh Hefner bodde. Foto: AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
PLAYBOY MANSION: Det berømte herskapshuset Playboy Mansion i Los Angeles hvor Hugh Hefner bodde. Foto: AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN Vis mer

Ved siden av nakenbildene har bladet brakt velskrevne artikler av store forfattere som James Baldwin, John Cheever, Nadine Gordimer, Joyce Carol Oates og Isaac Bashevis Singer.

I 1971 kjøpte han berømte Playboy Mansion i Los Angeles. Her bodde han gjerne omgitt av flere unge kvinner samtidig. Det svære herskapshuset var også åsted for mange svære kjendisfester. Hefner bodde her helt til han døde.

Hefner var gift med tidligere playmate Crystal Harris. Hun var Hefners tredje kone. Han etterlater seg fire barn fra de tidligere ekteskapene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!