HYLLES: Modellen Ashley Graham (28) har de siste åra vært på «alles» lepper. Med flere opptredener på catwalker rundt om, egen undertøyskolleksjon og forsideintervjuer med blant annet Sports Illustrated, har 29-åringen etablert seg som en av verdens mest omtalte modeller. Vis mer Vis mer

Ashley Graham:

«Plus size»-supermodellen (28) hylles for sine former: - Et forbilde for mange

Ashley Graham får skryt fra norske moteeksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Modellen Ashley Graham (28) har de siste åra vært på «alles» lepper. Med flere opptredener på catwalker rundt om, egen undertøyskolleksjon og forsideintervjuer med blant annet Sports Illustrated, har 28-åringen etablert seg som en av verdens mest omtalte modeller.

Hun er likevel ikke helt som de andre. Graham går nemlig under begrepet «plus size», som vil si at hun er større enn en tradisjonell modell. Hun er størrelse 16 i USA, som vil si at størrelsen hennes er rundt 48 i europeisk forståelse.

Nå får hun skryt fra norske eksperter.

- Et forbilde

I september viste modellen fram sin egen undertøyskolleksjon under New York Fashion Week. Hun gikk selv ned catwalken, og kolleksjonen ble i etterkant omtalt som en «visning av kropps-positivitet», ifølge Aol.

I våres var hun også den første «plus size» modellen noen sinne til å pryde Sports Illustrated sin badetøy-utgave.

Moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdottir (30) hyller Graham, og tror dette er fortsettelsen på et etterlengtet paradigmeskifte innenfor industrien.

- Det er selvsagt svært viktig for mangfold i motebransjen. Det er på mange måter et tegn i tiden, men det er mer enn bare en trend. Ashley Graham er nemlig et forbilde for mange, forteller hun til Dagbladet og fortsetter:

- Hun er en forkjemper for en kroppspositiv motebransje, der modeller kommer i alle utgaver, former, fasonger og størrelser og var den første plus-size-modellen som har vært på coveret av Sports Illustrateds Swimsuit-utgave, sier Einarsdottir.

- Flott jente

Modellmamma Eivor Øvrebø (69) har i mange år vært landets mest profilerte på sitt felt. Hun leder modellbyrået Team Models, og har signert hundrevis av håpefulle modeller gjennom sin mangeårige karriere.

På spørsmål fra Dagbladet om hva hun tenker om Graham, svarer hun at det er positivt at større modeller får oppmerksomhet nå.

- Vi er inne i en periode hvor formfulle kvinner og modeller får mye oppmerksomhet, og det er bra. Ashley Graham har vært «formfull» hele tiden, men plutselig kom det opp et ord som heter «plus size», skriver hun i en e-post og fortsetter:

- Hun er en flott jente, og sikkert et forbilde for mange som er formfulle og som kanskje har hatt problemer med det, mener Øvrebø.

Modellmammaen tror det var lurt av Graham å gå som modell i sitt eget undertøysshow. Hun mener det kan være av stor verdi for kundegruppen.

- Det har jo med jevne mellomrom blitt vist formfulle jenter både i magasinene og på catwalken. Gudskjelov så er det lov å være «plus size», men at det betegnes når man er fra størrelse 36 til 38 er helt feil. Her må bransjen tenke seg om!

Startet i det små

28-åringen starta modellkarrieren allerede i 2001. Da signerte hun en kontrakt med Wilhelmina Models etter å ha deltatt i en konkurranse. To år seinere signerte hun med Ford Modeles, og gjorde mange forskjellige jobber.

I 2007 ble hun intervjuet for Vogue Magazine, og to år seinere var hun med i Glamour. Siden har det ballet på seg for den populære modellen, som heller ikke har vært helt uten kontrovers de siste åra.

I 2010 ble reklamen til undertøysmerket Lane Bryant for kraftig kost for ABC TV. Det skrev New York Post den gang. Tv-kanalen nektet å sende reklamefilmen der Graham var modell, og det ble skyldt på at puppene hennes var for store.

Den frodige modellen sa hun ble svært overrasket over reklamenekten.

- Det første jeg tenkte på var reklamene til Victoria's Secret og at de er like vågale, om ikke dristigere enn Lane Bryant. Modellene der er mindre enn meg, sa Graham, som har en bh-størrelse på 85D, noe som er ganske normalt.

Merket hevdet at de fikk tilbud om å vise reklamen, forutsatt at det ble gjort store endringer. De gikk heller til Fox, som tillot reklamen.

Hardt ut mot kritikerne

Tidligere i år tordnet også 28-åringen mot kritikere av mannebladet Maxim, som ble beskyldt for å ha redigert henne tynnere.

Helt siden modellen offentliggjorde coveret på sosiale medier, haglet kritikken inn.

Medier som Washington Post, E! og Mashable skrev om hvordan fansen mener det er «synd at Graham er gjort tynnere» og at «bildet har gjennomgått altfor mye Photoshop».

Oppstyret har gjort at coverpiken selv har sett seg nødt til å kommentere påstandene.

Og hun hadde en ganske tydelig beskjed til kritikerne:

- Jeg er ikke gjort tynnere på coveret, og Gilles Bensimon (fotografen, journ.anm) har gjort en fantastisk jobb for å forevige min ekte figur, uttalte hun i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer