Jennifer Esposito hadde konstante smerter i flere år:

Plutselig mistet Hollywood-stjerna hår, vipper og negler: - Jeg var nesten død

Legene klarte ikke finne ut hva som var galt.

STORE SMERTER: Hollywood-skuespiller Jennifer Esposito (43) led av fysiske plager i årevis, uten å vite hvorfor. Foto: Dennis Van Tine/ Star Max / NTB Scanpix
STORE SMERTER: Hollywood-skuespiller Jennifer Esposito (43) led av fysiske plager i årevis, uten å vite hvorfor. Foto: Dennis Van Tine/ Star Max / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det startet som en relativt ufarlig arbeidsulykke, men endte i et mareritt for Hollywood-skuespiller Jennifer Esposito.

43-åringen, som er kjent fra filmer som «Crash» og «The Proposal», forteller åpenhjertig overfor den pensjonerte talkshowsdronninga Oprah Winfrey (62) om det alvorlige sammenbruddet som rammet uten forvarsel.

På et tidspunkt trodde Esposito at hun skulle dø.

Tryglet om hjelp

Skuespilleren, som for øvrig er ekskona til Hollywood-kollega Bradley Cooper (41), var på opptak til sitcom-serien «Samantha Who?», som gikk på tv fra 2007 til 2009, da marerittet startet.

Esposito hadde brygget på noe en stund, men visste ikke hva. Så løsnet plutselig en tann fra kjeven.

- Jeg hadde allerede vært mange ganger hos legen uten å få svar. Da tanna falt ut dro jeg tilbake og virkelig tryglet om hjelp, forteller 43-åringen til Winfrey, gjengitt av People.

Esposito trodde hun skulle få behandling for fysiske plager. I stedet ble hun sendt til psykiatrisk avdeling.

- Det var ille
Da tenkte jeg: «Hvordan havnet jeg her? Det er kroppen min det er noe galt med, ikke hodet», sier hun, og fortsetter:

- Altså, jeg var nesten død. Håret mitt, øyevipper og negler hadde falt av. Det var ille.

Noen år etterpå, i 2011, ble Esposito diagnostisert med cøliaki - en autoimmun sykdom som skyldes overfølsomhet overfor gluten.

På sin egen hjemmeside har skuespilleren skrevet mye om veien mot diagnosen, blant annet om hvordan hun føler seg ignorert av det amerikanske helsevesenet.

Generalsekretær i Norsk Cøliakiforening, Knut H. Peterson, forteller til Dagbladet at opptil 80 000 nordmenn har cøliaki - uten å vite det.

Slutter å ta opp næring

- Symptomene kan indikere veldig mye annet, og cøliakien kommer for sent som en mulig diagnose. Det handler nok mest om kunnskap, sier Peterson.

Personer med cøliaki, som ikke tilrettelegger kostholdet, slutter å ta opp næring, forklarer generalsekretæren.

- Glutenet skader kroppen, og tarmtottene blir ødelagte. Så ja, det kan antakeligvis gå så langt at både hår og vipper faller av.

Med sykdommen har Esposito lagt om kostholdet og fått en ny hverdag. Hun har også gitt ut en bok om egne erfaringer og åpnet en glutenfritt bakeri i New York.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer