Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Farmen kjendis»:

Plutselig oppdaget Bente (66) slekta på «Farmen»: - TV 2 kunne ha spurt

Selv har kanalen ikke noe godt svar på bildemysteriet.

FANT TANTENE PÅ TV: Trønderen Bente Kleiven (66) ble paff da hun oppdaget et av sine gamle slektsbilder på innsiden av årets «Farmen kjendis»-gård. Bildet det er snakk om henger i midten på den grønnmalte veggen, i rektangulær og størst form. Foto: TV 2
FANT TANTENE PÅ TV: Trønderen Bente Kleiven (66) ble paff da hun oppdaget et av sine gamle slektsbilder på innsiden av årets «Farmen kjendis»-gård. Bildet det er snakk om henger i midten på den grønnmalte veggen, i rektangulær og størst form. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 66 år gamle Bente Kleiven fra Trondheim ser sjelden på «Farmen». Men akkurat denne onsdagen, i midten av januar, zappet hun tilfeldigvis forbi.

Det var i episoden der storbonden Erlend Elias Bragstad (35) valgte å utpeke «Jakten»-profil Inga Berit Lein (36) til førstekjempe, en avgjørelse som for øvrig skulle sette hele tv-gården på hodet, at Kleiven plutselig fikk øye på noe kjent i bakgrunnen.

På den pastellgrønne veggen bak Bragstad, som akkurat har trøstet Maiken Wahlstrøm Nilssen (27) etter et særs upopulært førstekjempevalg, henger det nemlig et fotografi trønderen har sett før.

Reagerer på fotobruk

- Bildet er tatt i Ulstadløkkveien på Lademoen i Trondheim. To av mine tanter er med på fotografiet, og er rundt seks og åtte år gamle. Jeg har resonnert meg fram til at bildet er cirka 88 år gammelt, forteller Kleiven.

NABOBARN: Bildet viser den yngste generasjonen i Ulstadløkkveien i Trondheim, rundt 1930, ifølge Bente Kleiven.
NABOBARN: Bildet viser den yngste generasjonen i Ulstadløkkveien i Trondheim, rundt 1930, ifølge Bente Kleiven. Vis mer

66-åringen forteller at gjensynet med slektningene (hvorav ei av tantene akkurat har fylt 96 år) i TV 2s realityunivers, kom svært uventet. Hun har selv sett bildet i fysisk form, og kan ikke skjønne hvordan det har havnet i noen andres hender.

- Det er mange andre mennesker på bildet, men etter å ha sjekket litt rundt er det lite sannsynlig at noen andre har tatt vare på det. Lademoen historielag har riktignok bildet, men jeg har vært i kontakt med dem, og de har ikke lånt det ut.

Kleiven har også snakket med barnebarnet til en av tantene sine, som sitter på originalbildet. Heller ikke hun vet hvordan bildet har endt som rekvisitt på en fiktiv bondegård utenfor Halden.

- Jeg har riktignok publisert bildet på en gammel nettside jeg har, for mange år siden, der jeg har et bildegalleri for slektningene mine i USA. Jeg håper ikke TV 2 har funnet det der, sier Kleiven og legger til:

- Jeg synes uansett ikke det er noen selvfølge at de kan bruke bildet som de vil, de burde i det minste ha spurt. Jeg har sendt inn liknende bilder til Adresseavisen tidligere, men da har jeg i alle fall fått noe igjen for det.

Mysterium

Pressekontakt for «Farmen kjendis» i TV 2, Alex Iversen, forklarer til Dagbladet at produksjonen ikke har noe konkret svar på hvor bildet kommer fra.

- Rekvisitørene kan ikke hun huske hvor dette bildet spesifikt kommer fra, men de mener det var noe de hadde på lageret fra tidligere sesonger, forteller Iversen.

FØRSTE KJENDIS UT: Kunstner og forfatter Aune Sand (51) ble den første deltakeren som måtte forlate årets «Farmen Kjendis». Han oppsummerer oppholdet som en «vidunderlig reise». Foto: Anita Artnzen/ Reporter: Miriam Bakkejord/ Klipp: Frida Andersen Vis mer

Pressekontakten understreker at produksjonen aldri rapper bilder fra enkeltpersoner uten lov.

- Rekvisitørene leter etter bilder avhengig av hva som er det overordnede temaet for sesongen. De finner særlig bilder på loppemarkeder og andre liknende steder, sier han.

Kleiven synes ikke svaret til TV 2 er godt nok.

- Merkelig

- Bildet hang på veggen til tanta mi fram til hun flyttet på sykehjem, og det er bare jeg som har lånt det. Å skylde på at de har funnet det på loppemarked, som jeg ikke får til å stemme, synes jeg er merkelig.

Ifølge åndsverkloven gjelder opphavsretten til et fotografisk bilde så lenge fotografen lever, og 15 år etter utløpet av vedkommendes dødsår. Opphavsretten varer uansett minst 50 år etter bildet ble laget.

Selv om det er høyst usannsynlig at personen som tok bildet av barna i Trondheim for snart 90 år siden, er i live, synes Kleiven likevel at TV 2 og produksjonsselskapet Strix bør vite hvor de finner rekvisittene sine.

Nå vil hun ta det videre til Strix.

- Jeg er sikker på at det finnes et bedre svar enn dette, sier hun.

Dropper festen

Årets «Farmen kjendis»-sesong er straks ved veis ende. I kveld får tv-seerne svar på om det blir langrennsløper Martine Ek Hagen (26), motorsykkelkjører Pål Anders Ullevålseter (49) eller «Jakten»-profil Inga Berit Lein (36) som får smykke seg med vinnertittelen.

De tre semifinalistene ble klare i onsdagens episode, etter at hele fire andre «Farmen»-kjendiser måtte reise hjem - samtidig.

Dagbladets underholdningsjournalist Ruben Pedersen mener før øvrig at årets semifinaletrio er til å sovne av.

I kveld samles deltakerne til finalefest i Oslo sentrum for å se den siste tv-episoden i fellesskap. Festen forløper riktignok uten tre av deltakerne, i tillegg til «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav (38).

«FARMEN»-NACH: Hva er de største snakkisene fra «Farmen Kjendis» denne uka? Hva synes Lene Elise Bergum (46) om å ryke ut rett før finaleuka, og hvorfor gjemte hun unna masse mat? Få de første reaksjonene fra den utslåtte deltakeren i Dagbladets «Farmen»-sending. I studio er også «Farmen»-blodfan Trym Mogen (24). Programleder: Miriam Bakkejord / Vi... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!