Pøbelprinsessen

Hun har lært kronprinsessekunsten til fingerspissene. Men Mette-Marit klarer ikke å holde tårene tilbake når hun snakker om det hun brenner mest for.

OPPTATT AV DEN ENKELTE: Visjonen til Kronprinsparets Fond er å se hver enkelt ungdom som enkeltpersoner, noe også kronprinsessen er opptatt av. - Jeg tror det er mange, mange som står uten en følelse av at det er bruk for dem, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPTATT AV DEN ENKELTE: Visjonen til Kronprinsparets Fond er å se hver enkelt ungdom som enkeltpersoner, noe også kronprinsessen er opptatt av. - Jeg tror det er mange, mange som står uten en følelse av at det er bruk for dem, sier hun. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Kan jeg få ta et bilde sammen med deg?

Kronprinsesse Mette-Marit blir stanset av en ung gutt med halvlangt hår, halvveis skjult under ei lue. Han vil gjerne bli avbildet sammen med kronprinsessen, så han kan vise besteforeldrene at han er på rett vei. Hun stopper opp, smiler og ber ham hilse.

Kronprinsessen er på vei ned trappa fra andre etasje i Rodeløkka velhus i Oslo.

Her har hun møtt omtrent 20 ungdommer. Ei av dem har nettopp fortalt om perioden da hun ikke klarte å komme seg opp av senga, en annen om hvordan han har slitt med rusmidler. Så har de snakket om hvordan de har gjenvunnet motivasjonen med deltakelsen i Pøbelprosjektet, ett av de fire prosjektene som samarbeider med Kronprinsparets Fond. Kronprinsessen har lyttet engasjert. Lent seg framover og kommentert: «Utrolig fint». «Kjempebra!».

- Jeg føler meg så utrolig priviligert som får jobbe med dette. Å få lov til å være med og bidra til at ungdom får den mestringsfølelsen som du så eksempler på der oppe, sier kronprinsesse Mette-Marit til Dagbladet i etasjen under en halvtime seinere.

SAMARBEIDER TETT: Siden august i fjor har Kronprinsparets Fond jobbet nært med fire prosjekter som arbeider for ungdom, deriblant Pøbelprosjektet i Oslo. Pøbelideolog og leder Eddie Eidsvåg (t.v.) har god kontakt med kronprinsesse Mette-Marit og daglig leder for fondet, Ole Edvard Reitan.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAMARBEIDER TETT: Siden august i fjor har Kronprinsparets Fond jobbet nært med fire prosjekter som arbeider for ungdom, deriblant Pøbelprosjektet i Oslo. Pøbelideolog og leder Eddie Eidsvåg (t.v.) har god kontakt med kronprinsesse Mette-Marit og daglig leder for fondet, Ole Edvard Reitan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi sitter i et spartansk rom med trepanel på veggene. Historien om jenta som opplevde senga som det eneste trygge stedet i verden, har tydelig gått innpå kronprinsessen.

- Å bidra til at det mennesket kan stå der med åpne armer og si: «Hei verden!».

Hun slår ut med armene.

- Jeg trenger egentlig ikke å si noe mer. Det er det vi ønsker å få til. Når jeg jobber med dette, kjenner jeg at det gir en veldig opplevelse av mening, sier hun.

I fjor feiret kronprinsparet ti års bryllupsdag. Samtidig ble det gjort store endringer med fondet som ble opprettet da de giftet seg. I stedet for å sporadisk dele ut penger til ulike veldedige formål, samarbeider de nå tett med fire ulike prosjekter; Pøbelprosjektet, GatekunstAkademiet, Kjør for Livet og Arbeidsinstituttet Buskerud.

STOLT: Kronprinsesse Mette-Marit lytter engasjert til pøblenes historier inne i andre etasje på Rodeløkka velhus. - Jeg blir utrolig glad i dem og stolt over det de får til, sier hun til Dagbladet. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOLT: Kronprinsesse Mette-Marit lytter engasjert til pøblenes historier inne i andre etasje på Rodeløkka velhus. - Jeg blir utrolig glad i dem og stolt over det de får til, sier hun til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Fellesnevneren er fokuset på å hjelpe ungdom som risikerer å falle utenfor.

- Jeg tror dette er noe av det viktigste vi driver med. Vi har bestemt oss for å fokusere på ungdom fordi vi tror det har stor betydning for Norge framover, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Daglig leder for Kronprinsparets Fond, Ole-Edvard Wold-Reitan, forteller at kronprinsparets aktive deltakelse har skapt en stor stolthet i prosjektene.

- Når kronprinsparet reiser og besøker prosjektene, har de en helt genuin evne til å komme ungdommene i møte, sier han.

Inspirasjonen kommer fra ungdommene selv, forteller kronprinsesse Mette-Marit. De som står midt oppi det.

SAMMEN FOR DE UNGE: Ole-Edvard Wold-Reitan i Kronprinsparets Fond ser ungdommer som blomstrer når de blir sett og tatt på alvor av de ulike prosjektene.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAMMEN FOR DE UNGE: Ole-Edvard Wold-Reitan i Kronprinsparets Fond ser ungdommer som blomstrer når de blir sett og tatt på alvor av de ulike prosjektene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Å møte ungdommene i prosjektene, jeg synes det er så imponerende! Jeg har et fantastisk godt eksempel på det, sier hun engasjert.

Så forteller hun historien om Cecilie, ei jente hun møtte på Arbeidsinstituttet Buskerud. Cecilie var alltid negativ, forteller kronprinsessen, men med hjelp fra Arbeidsinstituttet klarte hun å snu livet sitt.

- Etterpå fortalte hun: «Nå, hvis jeg ser noen som sitter aleine i kantina på skolen, går jeg alltid bort og passer på at den personen får en litt bedre dag fordi jeg var der.» Og det er noe med det....

Kronprinsessens stemme brister. Øynene blir blanke, og hun ser vekk.

- Jeg griner hver gang.

VIL BLI MEKANIKER: Ørjan (13) er en av deltakerne i prosjektet Kjør for Livet. - Det er et bra prosjekt fordi du får holde på med det som interesserer deg mest. Prosjektet har gitt meg tro på at jeg kan komme inn på en bilmekanikerskole, sier han. Foto: Jan Tore Brustad
VIL BLI MEKANIKER: Ørjan (13) er en av deltakerne i prosjektet Kjør for Livet. - Det er et bra prosjekt fordi du får holde på med det som interesserer deg mest. Prosjektet har gitt meg tro på at jeg kan komme inn på en bilmekanikerskole, sier han. Foto: Jan Tore Brustad Vis mer

Så ler hun.

- Det er bare så utrolig sterkt. Hvis du gir ungdom muligheter, tror jeg de faktisk tar det med seg og blir positive bidragsytere i andre menneskers liv. Det er det jeg synes er så flott. Det inspirerer meg hver eneste dag, det.

- Jeg begynte å grine igjen. Ah, jeg må le. Ja, ja. 

25. august i fjor står Camilo Hereida (28) på scenen på Universitetsplassen i Oslo. Hans kompetansesenter for ungdom, GatekunstAkademiet, er tatt opp som ett av prosjektene støttet av Kronprinsparets Fond. Nedenfor danser kronprinsparet, prinsesse Märtha og Ari Behn forsiktig til hip hop-tonene fra scenen.

- Det var ekstremt stort. Jeg pleier å si at jeg med Kronprinsparets Fond får leve ut en askepotthistorie. Greit, jeg veit det høres rart ut, jeg er jo gutt, liksom. Men det å bli sett på den måten, og å se at det vi har skapt fra våre hjerter har kommet fellesskapet til gode, det er essensen av samarbeidet med Kronprinsparets Fond. Vi har funnet mer av vår egenkraft, blitt tryggere på den, sier han.

EN ASKEPOTTDRØM: Camilo Hereida (28) leder GatekunstAkademiet og synes det er helt fabelaktig å bli støttet av Kronprinsparets Fond. Foto: GatekunstAkademiet
EN ASKEPOTTDRØM: Camilo Hereida (28) leder GatekunstAkademiet og synes det er helt fabelaktig å bli støttet av Kronprinsparets Fond. Foto: GatekunstAkademiet Vis mer

Kronprinsessen selv setter stor pris på samarbeidet med GatekunstAkademiet, og husker godt stemningen foran scenen den dagen.

- Jeg har hørt på hip hop veldig lenge, er veldig opptatt av det og synes det er kjempegøy. Så å se norske unge talenter, som er så flinke til å drive med musikk og dans, det var veldig gøy. Vi hadde også middag hjemme på Skaugum på mandag hvor noen fra GatekunstAkademiet var hjemme og sang for oss, og de er jo bare så utrolig flinke. Vi satt bare helt «flabbergasted» hele gjengen, sier Mette-Marit.

Hun lærer mye om musikk av sønnen Marius.

- Jeg føler at jeg er så heldig som er mamma til Marius og får enda mer innsikt i hva som er nå. Jeg var jo heldig og ble mamma tidlig, så jeg har fått følge med over lang tid.

- Kronprinsessen har selv bakgrunn som ikke-kongelig....

VIL JOBBE MED MENNESKER: Aram (18) beskriver seg selv som en bølle før han kom til Arbeidsinstituttet Buskerud. - Dette betyr veldig mye for meg. Jeg kjenner at det hjelper meg med å oppnå drømmene mine og få en god framtid og utdannelse, sier han. Foto: Kai Bakke
VIL JOBBE MED MENNESKER: Aram (18) beskriver seg selv som en bølle før han kom til Arbeidsinstituttet Buskerud. - Dette betyr veldig mye for meg. Jeg kjenner at det hjelper meg med å oppnå drømmene mine og få en god framtid og utdannelse, sier han. Foto: Kai Bakke Vis mer

- Ja, absolutt.

Hun ler hjertelig igjen.

- Hvor viktig tror kronprinsessen det er i forhold til kredibiliteten blant ungdommene?

- Disse ungdommene her, jeg tror knapt de husker den gangen da jeg ikke var kronprinsesse. Tida går. Det er jo det rareste. Den historien som sitter så brent fast i alle oss.... De som er 17 og 18, de var jo sju år den gang, ikke sant. Det er litt morsomt med de perspektivene som blir helt annerledes. Det har jeg reflektert over noen ganger, sier kronprinsesse Mette-Marit.

- Men hvis du er med kronprinsen ut, så har det ingenting å si. Han er jo bare så fin i et sånt ungdomsmiljø, han har minst like mye kred — i hvert fall — som meg. Han er så fin med folk at jeg blir helt imponert over ham.

NY MOTIVASJON: Joachim Ånderå var med i Pøbelprosjektet for fire år siden. Den gang hadde han ikke særlig motivasjon til å jobbe, men Pøbelprosjektet ga ham troen på seg selv. Siden han var ferdig med kurset, har han jobbet som vaktmester. Foto: Bjørn Kvaal
NY MOTIVASJON: Joachim Ånderå var med i Pøbelprosjektet for fire år siden. Den gang hadde han ikke særlig motivasjon til å jobbe, men Pøbelprosjektet ga ham troen på seg selv. Siden han var ferdig med kurset, har han jobbet som vaktmester. Foto: Bjørn Kvaal Vis mer

Det vakte stor oppmerksomhet da kronprinsesse Mette-Marit opprettet sin egen profil på Twitter i januar. Så langt har over 40.000 personer valgt å følge henne.

På sikt ønsker hun å bruke sosiale medier for å nå ut til de unge.

- Først og fremst bruker jeg jo Twitter til å følge med på ting jeg er opptatt av. Jeg synes det er helt fantastisk med så mye informasjon, jeg har nesten sluttet å lese avisa. Men Twitter kan også brukes til å fortelle om fine prosjekter. Det er jo en viktig måte å nå ut til ungdom på. Men min følgerskare består vel mest av damer på min egen alder, hvis jeg skal være helt ærlig, sier hun og ler godt.

Kronprinsessen twitrer blant annet en god del dikt.

- Det går mye i poesi. Ungdom er kanskje ikke så opptatt av poesi, tror jeg, men de kan kanskje bli det, sier hun.

Utenfor Rodeløkka velhus er det i hvert fall ikke tvil om at kronprinsessen fenger de unge. Iført grå blazer, stilletthæler og ei Harvard-t-skjorte som kunne vært kjøpt i en trendy bruktbutikk, poserer hun sammen med pøblene foran de gamle trehusene.

- Jeg tror det som ligger i bunn for alle prosjektene er at de greier å se den enkelte og si: «Det gjør ikke noe, det du har gjort til nå, det spiller ingen rolle. Nå er vi her for å få deg på rett vei sammen.» Det er det som betyr noe, sier hun.

- Jeg tror det er noe vi alle har behov for — å bli sett. Å bli anerkjent for det man ønsker å være i verden. Jeg tror det gir en følelse av verdi. Det er det viktigste du kan gi folk.