Anne Brith Davidsen:

Politimann funnet skyldig etter anmeldelse fra Anne Brith Davidsen

Anmeldte politimann for trusler og bestikkelser.

POLITIMANN FUNNET SKYLDIG: Politimannen som ble anmeldt av den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen er funnet skyldig, men Spesialenheten har bestemt seg for å gi ham påtaleunnlatelse. Foto: Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet
POLITIMANN FUNNET SKYLDIG: Politimannen som ble anmeldt av den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen er funnet skyldig, men Spesialenheten har bestemt seg for å gi ham påtaleunnlatelse. Foto: Foto: Christian Roth Christensen/ DagbladetVis mer

I mars utga den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen (43) boka «Kvinner som hater kvinner».

I boka hun selv omtalte som et «jordskjelv», tok hun et kraftig oppgjør med nettrollene og den sjikaneringen og mobbingen som foregår i anonyme nettforumer.

Blant historiene som kom fram var en historie om en politimann som Davidsen påsto hadde oppført seg truende mot henne.

Ifølge DN, som først omtalte saken, har hendelsen vært etterforsket av Spesialenheten for politisaker, og nå har de konkludert med at mannen har begått en tjenestefeil. Strafferammen for lovbruddet er bot eller fengsel på inntil to år, men Spesialenheten har bestemt seg for å gi ham påtaleunnlatelse. Det bekrefter assisterende sjef Guro Glærum Kleppe ved Spesialenheten for politisaker til DN.

Truet med avsløring

I boka står det at bloggeren fikk en «fryktelig stor baksmell på skatten i 2017». Etter en stund skyldte hun Skatteetaten 660.000 kroner. I desember 2017 skal hun ha fått en melding på Snapchat med teksten:

«Kul an frøken, du skylder staten 660.000 og vi kommer og forkynner deg konkurs i morgen. Vi tar med Bloggerne og media så får resten av Norge vite hva som skjer,» skrev politimannen ifølge Davidsen.

KVINNER SOM HATER KVINNER: Det tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen er aktuell med boka «Kvinner som hater kvinner», som slippes på kvinnedagen 8. mars. Her leser hun et utdrag fra boka, noe som tydelig vekker sterke følelser hos den nybakte forfatteren. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Ingunn Doholt, Dagbladet Vis mer

I boka står det at denne summen var ikke kjent offentlig, men at Davidsen hadde gjort en avtale med kemneren om tilbakebetaling.

«Jeg mistet pusten. Hvem var det som var avsender? Jeg svarte med en gang. «Hvem er du?» Intet svar. Min umiddelbare reaksjon var frykt. Hjertet galopperte i brystet mitt, og jeg følte meg svimmel,» skriver Davidsen i boken.

Videre står det i boken at Davidsen tok kontakt med politiet, for deretter å bli oppringt av politimannen. Ifølge Davidsen skal de to ha avtalt et møte hvor politimannen tilbød penger for at hun ikke skulle gå videre med saken.

Kleppe sier til DN at siktede har klaget og bedt om at saken sendes retten dersom vedtaket ikke omgjøres. Klagen ble mottatt 1. juli 2019 og er foreløpig ikke behandlet.

Det har ikke lykkes Dagbladet i å komme i kontakt med politimannens advokat, Espen Henrik Johansen, tirsdag ettermiddag.

Til DN sier han følgende om saken:

- Min klient er tilfreds med at det er hans og ikke Davidsens faktiske opplysninger som er lagt til grunn av Spesialenheten og at de alvorlige påstandene fra Davidsen er henlagt. Vi noterer at Spesialenheten mener han på ett punkt har opptrådt kritikkverdig. Det er vi enige i, men vi er uenig i påtaleunnlatelsen og derfor er denne påklaget. Vi avventer klagebehandlingen og forventer at påtaleunnlatelsen frafalles, sier advokat Espen Henrik Johansen i Djerv Advokatfirma AS.

Davidsens advokat, Tony A. Vangen i advokatfirmaet Elden, sier til Dagbladet at han ikke er kjent med innholdet i klagen, men er overrasket over advokat Espen Henrik Johansens uttalelser.

- Det er ikke riktig at de har lagt hans klients forklaring til grunn. En slik sak har svært høye beviskrav, og avgjørelsen er klar når det gjelder at han har opptrådt kritikkverdig. Dette er regulert i straffeloven.

Han sier videre at hans klient, Anne Brith Davidsen, er tilfreds med at han er funnet skyldig, men at hun naturligvis er skuffet over at Spesialenheten for politisaker har konkludert med tjenestefeil uten å gå videre med saken.

- Jeg skulle ønske at politiet var mer ydmyke, da dette handler om folks tillit til politiet, legger Vangen til.

Flere anmeldelser

Anmeldelsen mot politimannen er ikke den eneste som er dukket opp i forbindelse med Davidsens bok «Kvinner som hater kvinner». Davidsen og Panta forlag, som utga boka, ble selv stevnet for retten etter forsøk på å stoppe boka. Motparten krevde endringer i boka og fremmet i tillegg et større erstatningskrav mot Davidsen.

- Jeg bekrefter at en kvinne har tatt ut søksmål mot Panta Forlag og Anne Brith Davidsen for ærekrenkelser og brudd på privatlivets fred i forbindelse med boken, sa avdokat Tony A. Vangen da stevningen ble kjent.

Forlegger Alexander Elgurén mente dette var uhørt i norsk forlagshistorie.

- Vi kan ikke ha det slik i Norge at bøker blir tatt til retten fordi det er noen som ikke liker dem. Det frie ord og retten til å fortelle sin historie er grunnleggende verdier i vårt samfunn. Vi er trygge på å være innenfor loven, sa Elgurén.

Ifølge DN inngikk partene i saken forlik i slutten av mai. Forliket innebar at Davidsen beklagde bokomtalen, men det er ikke kjent om det ble betalt erstatning.